Közélet

2014.03.02. 14:55

Már megint megváltozott a csatornakiosztás!

A fogyasztóvédelem szerint a szolgáltató egyoldalúan módosíthatja az előfizetői szerződést néhány nevesített esetben.

Mauthner Ilona

Több olvasónk is nehezményezte, hogy kábeltévé-szolgáltatójuk, a Tarr Kft. február 15-től megváltoztatta a csatornakiosztást. Mint mondták, decemberben szerződést kötöttek a szolgáltatóval, akkor kiválasztották az adott csomagot adott összegért. Abban bíztak, hogy amire szerződtek, azt kapják egész évben. A szolgáltató most az egyik csomagból kivett egy kedvelt zenei csatornát, a VH1-et és helyette egy régi filmeket sugárzót adott. A cég ügyfélszolgálatánál azt a tájékoztatást kapták, hogy január végén levélben értesítették őket a fenti tényről, hozzátéve, hogy ha ragaszkodnak az említett csatornához, akkor vásárolhatnak egy plusz csomagot, persze az plusz kiadással járna. A kérdés, hogy megteheti-e ezt jogszerűen a szolgáltató?

Foltin Gyula, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének vezetője az alábbi választ adta: – Az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint a szolgáltató egyoldalúan módosíthatja az előfizetői szerződést, az alábbi esetekben: ha a műsorterjesztési szolgáltatás keretében kínált csatornák összetételében bekövetkezett változás ezt indokolja, és a szerződési feltételeiben és internetes honlapján az általa kínált díjcsomagokban feltüntette az adott csatorna szerepeltetésének vállalt időpontját, és ez az időpont letelt; vagy az adott médiaszolgáltatás kivételét a kínálatból lakossági felméréseken alapuló nézettségi adatok illetve médiaszolgáltatóval kötött szerződéses jogviszony indokolják.

A jogszabály tehát lehetővé teszi a szolgáltatók számára a csatornakiosztás megváltoztatását, azonban egyúttal tájékoztatási kötelezettséget is ró rájuk. A szolgáltató köteles a módosításról a hatálybalépését megelőzően legalább 30 nappal az előfizetőket értesíteni. Amennyiben a módosítás az előfizető számára hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, az előfizető az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények nélkül felmondhatja a határozott időtartamú szerződését. Nem mondhatja fel az előfizető a határozott időtartamú szerződést, ha azt határozott időtartamból eredő kedvezmények figyelembevételével kötötte meg, és a módosítás a kapott kedvezményeket nem érinti.

A Tarr Kft. értékesítési vezetője, Kuczkó Péter is válaszolt olvasónk kérdésére:

2014. február 14-én a Paramount filmcsatorna hivatalos indulásával előfizetőink változást érzékelhettek Tarr Kft. csatorna kiosztásával kapcsolatosan. Valójában ezzel a változással állt be a 2014. január 6. hatálybalépéssel meghirdetett a szerződés szerinti állapot. A januári kiosztásunk 2013. november 30 óta nyilvános. A Paramount csatorna hivatalos indulásáig azonban a kiosztáson felül is megjelentettünk plusz csatornákat, hogy előfizetőinknek így is többet adjunk. Az extra kábeltévé csomagos ügyfeleink a VH1 csatornát, míg az alap kábeltévé csomagos ügyfeleink a VIVA csatornát láthatták ingyenesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!