Közélet

2014.03.03. 15:55

Nem lett több az ellenőrzés, mégis nőtt a bírság összege

Jól dolgoztak az adó- és vám revizorok, tudatosabb, célratörőbb lett a munkájuk. Az adóminimalizálásra törekvők idén is számíthatnak vizsgálatra

Mauthner Ilona

Tolna megyében lényegesen nem változott (minimálisan emelkedett) az adóalanyok száma, mondta tegnap Fausztné Czirják Zsanett, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatója, azon a sajtótájékoztatón, melyen értékelték az elmúlt évet. Tavaly 36 261 adózót tartottak nyilván, ebből a legtöbben (16 308) adószámos magánszemélyek, akik zömében mezőgazdaságban érintettek, vagy őstermelőként, vagy családi gazdálkodóként. Az adóbevételek – 2012 évhez képest – 7 százalékkal csökkentek, így közel 111 milliárd forint folyt be megyénkből az államkasszába.

Az adóellenőrzések száma sem nőtt, ugyanakkor hatékonyak voltak a revizorok, hiszen mind a szankciók, mind az adókülönbözet összege jelentősen növekedett. 2012-ben 6876 ellenőrzést végeztek a megyében és 5,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg, míg tavaly 4887 ellenőrzést végeztek és 7,3 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg. Emelkedett az adó- és a mulasztási bírságból befolyt összeg is. Ezzel párhuzamosan szintén nőtt az inkasszó, a jövedelem letiltás, a gépkocsi foglalás és az ingóárverések száma. Az adó és vám igazgatóság munkatársai közös ellenőrzéseket is végeztek, 1718 esetben számla- és nyugtaadást, 177 esetben áru eredetét, 642 esetben pedig a foglalkoztatottakat vizsgálták. Dr. Fülöp Ferenc, a megyei vámigazgatóság vezetője elmondta, a régióban a legtöbb bevételt a Tolna megyeiek biztosították, ebből a legtöbb az import áfa volt (9,5 milliárd forint). A 114 felderítés zöme a fémhulladékokat, dohány- és alkoholtermékeket érintette.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hajgató Zoltán vám főigazgató, dr. Szabó István NAV főigazgató-helyettes, Fausztné Czirják Zsanett megyei NAV igazgató és dr. Fülöp Ferenc megyei vám igazgató (fotó: Mártonfai)
[/caption]

Dr. Baán Szabolcs, a bűnügyi igazgatóság vezetője arról beszélt, tavaly nagy horderejű személyi és szervezeti változások történtek náluk. Ez magasabb teljesítménnyel és fokozottabb elszámoltatással párosult. Tavaly 722 új ügyet iktattak és 540 esetben rendeltek el nyomozást. Ez utóbbinál a költségvetési csalás, mint bűncselekmény dominált. Tolna megyében jelenleg 150 ügyön dolgoznak a bűnügyi nyomozók. A folyamatban lévő büntetőügyek száma tíz százalékkal emelkedett. A bűnügyi igazgatóság által feltárt bűncselekmények elkövetési értéke is nőtt, míg tavaly 7,1 milliárd, addig tavaly 10,5 milliárd forint volt. Szintén emelkedett az őrizetbe (tavaly 24 ember) és előzetesbe (16 ember) helyezett személyek száma is. Nagyon aktívak voltak a feljelentgetők is, hiszen a régióban 103 feljelentés érkezett az igazgatósághoz.

Dr. Baán Szabolcs elmondta, novemberben sikerült egy Tolna megyét is érintő bolthálózatot lefülelni, 500 milliós elkövetési értékben. A bolthálózat kínálatában élelmiszerek mellett, vegyszereket, háztartási eszközöket is kínáltak, ugyanakkor sok volt a hamis termék. Egyszerre 75 helyszínen végeztek házkutatást az igazgatóság munkatársai, 15 embert kihallgattak, és kilencet letartóztattak.

Kivette a részét Tolna megye az adóbevételekből

A Dél-Dunántúli régióban tavaly személyi jövedelemadó befizetés címén 79,6 milliárd forint teljesült, ennek 40,7 százaléka Baranya, 33,7 százaléka Somogy, míg 25,6 százaléka Tolna megyéből. Általános forgalmi adó címen 153,2 milliárd forint folyt be, 35,2 százaléka Baranyából, 28,4 százaléka Somogyból, 36,4 százaléka Tolna megyéből. A társadalombiztosítási bevételek nettó összege 193,9 milliárd forint volt, ennek 40,7 százaléka Baranya megyéből, 33,7 százaléka Somogyból és 25,6 százaléka Tolnából teljesült. A társasági adó befizetések címén tavaly 19,6 milliárd forint keletkezett, ennek 29,5 százalékát Baranya, 22,3 százalékát Somogy, 48,2 százalékát Tolna megye adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!