Közélet

2014.03.04. 14:34

Példamutatás a lovag fegyvere

Címkék#Felsőnána

Elektromos orgonával gazdagodott a felsőnánai római katolikus egyházközösség. A hangszer egyik adományozója a Nemzetközi Szent György Lovagrend Baranya Tolna megyei priorátusa.

Venter Marianna

– Lovagrendünk Európa egyetlen nem egyházi, hanem világi alapítású lovagrendje, amelynek a keresztény értékek őrzése mellett fő feladata a hagyományok tisztelete. Tiszteletadás az ősöknek, megbecsülés a hősöknek, és a tisztelet égő fáklyájának átadása a fiatalok kezébe – kezdi Kovács János a katona- és a nemzetőr hagyományok ápolója, a Nemzetközi Szent György lovagrend Tolna megyei priorja.

A megyei szervezet ennek szellemében állított köztéri szobrot Hunyadi Jánosnak Bátán, kopjafát a magyar honvédeknek Abaligeten, és közreműködtek a gyönki kopjafás emlékpark avatásán. Legutóbb a felsőnánai katolikus imaháznak ajándékoztak elektromos orgonát. Előtte padokat kapott az imaház, azt is ők adományozták. Büszkék arra, hogy semmiféle politikai pártnak, csoportosulásnak nem tagjai, és ilyen szervezetektől támogatást sem fogadnak el. Újjáalakulásuk után Magyarországon minden megyében létrejött a szervezetük, egyedül Nógrádban nem működik még. Tolnában tizenhét tagot számlálnak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A lovagrend jótékonysági feladatokat is vállal. Legutóbb a felsőnánai katolikus imaháznak ajándékoztak elektromos orgonát
[/caption]

A lovagrend Tolna megyei szervezete emellett rendszeresen részt vesz a megye és a város ünnepségein, hagyományőrző rendezvényein. Emellett részt vállalnak a hospice szolgálatban, hogy segítő beszélgetéssel segítsenek azoknak, akik igénylik ezt. Állandó résztvevői a fogyatékkal élők megyei egyesületei által rendezett Szeretet lángja rendezvénynek, adományt gyűjtenek a hajléktalan szállón élőknek, és részt vállalnak a segélyszállítmányok szétosztásában, és egyéb jótékonysági feladatokat is vállalnak, mint például a felsőnánai imaház esetében.

A Szent György Lovagrend zárt rend, alaposan megválogatják, kiket fogadnak soraikba. Ajánlások is szükségesek, és különböző feladatok teljesítése után döntenek a felvételről. Az elesettek, a rászorulók önzetlen segítésére, és az ifjúság kulturális nevelésére egyaránt alkalmas lovagokra van szükség. A mai lovagrend tagjainak legfőbb fegyvere ugyanis a példaadás. Mert bár a tagságuk alig több hatszáz főnél, úgy érzik, sokat tehetnek az országért, különösen a fiatalokért. Mert egy ember példamutatása sokszor többet ér minden meggyőző beszédnél.
Azt hirdetik, hogy a bizalomnak vissza kell térnie az országba, függetlenül attól, hogy éppen ki van hatalmon. Az elmúlt történelmi időszak lezáródott, de sok emberben űr maradt, semmi új szellemiséget, példát, tartást nem láttak, nem kaptak senkitől. Az egyházak meghatározó szerepe már nem mindig olyan erős, mint valamikor, és a televízió nem autentikus forrás annak elsajátítására, hogyan kell viselkedni. A Szent György Lovagrend igyekszik megtenni mindent azért, hogy ezt az űrt igaz értékkel betöltve adjon példát a jövő nemzedékének.

Királyunk alapította a lovagrendet

A Szent György Lovagrendet, mint Európa egyik legrégebbi katonai lovagrendjét 1326. április 24-én, Szent György napján Károly Róbert király alapította Visegrádon. A lovagok háborúban a királyok testőrségét adták, békében a szegények, árvák és védtelenek gyámolítói voltak. A lovagrend Magyarországon 1944. októbere után nem működött, egészen 1990-ben történt újjáalakításig. Szent György lovagok szolgáltak a bajor, a görög királyi ház és az orosz cár környezetében is szolgáltak. A lovagrend elsődleges célja a keresztény értékrend képviselete és védelme.

Ünnepségeken korhű öltözetet viselnek

A rend öltözete lábszárközépig érő, csuklyás, fekete köpeny, a cappa, melyet szív felöli oldalán a rend címere díszít. A cappának jó minőségű textíliából kell készülnie, a csuklyának az előírt alakúnak kell lennie. A Magisztrátus tagjai és a Katonai Hagyományőrző Tagozat tagjai ünnepélyes eseményeken korhű, középkori viseletben jelenhetnek meg. Jellegzetes fegyverük a pallós. Ebből alakult ki a lovassági harcmód elterjedésekor a könnyebb és rövidebb, tehát lóháton praktikusabban használható kard. A lovagrend tagjainak legfőbb fegyvere azonban a példaadás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!