Közélet

2014.03.28. 16:32

Rövidesen a nagyközönség is élvezheti a gyógyvizet

A szakrendelések kivétel nélkül működnek, a gyógyfürdőben zajlanak a terheléses próbák. Ha minden a tervek szerint alakul, április elején a fürdőszolgáltatásokat is igénybe veheti a nagyközönség.

TEOL/Vida Tünde

A rendelőintézet, újabb nevén Gyógyászati Központ régi épületéből érkezünk dr. Bodnár Imre főigazgató-főorvossal a közelmúltban épült új szárnyba egy függőfolyosón. Itt kapott helyet a szakmai igazgatóság, illetve ide csoportosították a mozgásszervi betegséget ellátó rendeléseket és szolgáltatásokat. A szomszédos épületből átkerült a reumatológia, ortopédia, a Barátság útról a fizikoterápia, a Deák utcai rendelőből a gyógytorna. Egy sor új szolgáltatást is igénybe lehet venni, a tágas, modern komplexumban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fizikoterápiai kezelés folyik a gyógyászati központ új szárnyában, ahol komplex mozgásszervi ellátóközpontot alakítottak ki (A szerző felvétele)
[/caption]Az ajtók mögött különféle kezelők „rejtőzködnek”, ezek egy része a fürdőszolgáltatások sorába tartozik, egy része nem. Ennek azért van jelentősége, mert az utóbbiakért nem kell térítést fizetni, előbbiekért pedig még akkor is, ha azt vényre írják fel. Igaz, akkor kevesebbet, mert az OEP ártámogatást biztosít. Erről jogszabály rendelkezik, vázolja dr. Bodnár Imre. Azt mondja, az árak kialakításánál figyelembe vették a környékbeli gyógyfürdők árait illetve szolgáltatásaik színvonalát.

A főigazgató azt mondta, akkor nyitják meg a fürdőt, ha a műszaki és vízminőségi feltételek megfelelőek lesznek a próbaüzem alatt, ezért a pontos időpontot még nem tudják. Ezek után következik a fürdő minősítése, azaz besorolják helyi, regionális, vagy országos kategóriába. A cél a regionális a minősítésben és a vendégkörben is. Orvos által felírt kezeléseket, nemcsak helybeliek vehetnek igénybe, hanem a megyéből, vagy azon túlról érkezők is, nem beszélve a fürdőről, ami mindenki előtt nyitott.

Az elhelyezkedése – mint vezetője mondja – nagyon jó, a buszpályaudvarral szomszédos, akár helyi, akár helyközi járattal kényelmesen elérhető. Dr. Bodnár Imre szavai szerint a gyógyvíz gyógyhatása is kiváló. A paksi víz kloridos, sós, hatására a bőr hőmérséklete kissé megemelkedik, a felületi erek kitágulnak, a helyi anyagcsere javul, gyulladáscsökkentő hatása is van. Javasolt nőgyógyászati, urológiai krónikus gyulladások kezelésére, mozgásszervi problémákra, némely bőrgyógyászati panasz enyhítésére.

Szabó Károlyné Kata részt vett a gyógyvízzé minősítéshez szükséges próbafürdetésben és most a terheléses próbaüzemben is. Azt mondja, nagyon jó a paksi gyógyvíz. – Teljesen tökéletes. Egy hete járok, fájdalommentesen ébredek, semmi gondom, pedig lépcsőztem is – mondja. Ízületi kopás miatt térd és derékfájással küszködik. Járt más fürdőkbe is, de most nagyon boldog, hogy elkészült a paksi. Férjével együtt jönnek naponta, fürdenek és kezeléseket is kapnak. – Nagyon jók a tapasztalataink. Ilyen udvarias személyzettel még nem találkoztam – hangsúlyozta Kata.

A kezelések előtt minden esetben célszerű időpontot egyeztetni

A két nagy gyógyvizes medence mellett, ahol különféle élményelemek is vannak, két kisebbet is kialakítottak, az egyikben súlyfürdőre, a másikban csoportos víz alatti gyógytornára van lehetőség. A mozgásszervi problémák kezelését iszappakolás, víz alatti vízsugármasszázs, szénsavas fürdő, súlyfürdő segíti. Azoknak, akik szakorvosi beutalóval érkeznek, csak a kezelési költség egy részét kell kifizetniük. Egyes ellátási formákhoz akkor is kell orvosi javaslat, ha azt teljes térítés mellett kapja a páciens, mert bizonyos betegségek esetén nem lehet alkalmazni, vannak ellenjavallatok. Éppen ezért napi egy-másfél órában erre a célra fürdőorvost biztosítanak. A beteg – a szakorvos által beutalt is – kezelőlapot kap, és időpontot kell egyeztetnie. Beutalót elsősorban a reumatológus, valamint ortopéd szakorvos adhat. Vannak olyan szolgáltatások is, ahol nem kell orvosi vélemény, ám az időpont egyeztetésre itt is szükség van. A recepción és központ rövidesen elkészülő honlapján minderről részletes információt adnak. Dr. Bodnár Imre azt mondta, minden új dolog zökkenőkkel jár, ezért kérik betegek, vendégek türelmét és megértését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!