Közélet

2014.03.12. 18:33

Sok „gazt” főz az ételbe, de a végeredmény finom

Gyógy- és fűszernövényekkel is megismerteti a kisdedeket az óvónő. Ágnes a barátait, ismerőseit is próbálja „megfertőzni”.

Steinbach Zsolt

– Anya otthon sok „gazt” főz az ételekbe, de mindig finom a végeredmény – így vélekednek Hinkel Ágnes tolnai óvónő gyermekei, akik már egyáltalán nem bánják, hogy a családi ebédeknél számos házi termesztésű, különleges fűszernövény is ízesíti az ételeket.

Az óvodapedagógus hosszú évek óta foglalkozik gyógy- és fűszernövényekkel. Kertjükben számos ilyen növényt termeszt. Azt vallja, hogy ezekkel nem csak finomabbá lehet varázsolni az ételeket, hanem az egészség megőrzése érdekében is sokat tesz, aki rendszeresen fogyaszt gyógynövény készítményeket. Ágnes a barátait, ismerőseit is próbálja „megfertőzni” a gyógynövények szeretetével, és persze óvónőként is igyekszik megismertetni óvodásait a gyógyteák hasznosságával. Immár harmadik éve dolgozik a Selyem Óvodában, amelynek programjában szerepel a hagyományok és a természet iránti fogékonyság megalapozása, a családok egészséges életvitelének segítése. A gyógynövényismeret azonban korábban kimaradt az óvodai nevelésből. Holott ő úgy gondolja, hogy a gyermeki szemléletformálás nagyon fontos.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A gyerekek a teák által is megismerkedhetnek a gyógynövényekkel
[/caption]

Az általa kidolgozott projektben több érdekes elem szerepel: például gyógynövénykert kialakítása és gondozása az óvodában, gyógynövények gyűjtése, szárítása és felhasználása a gyermekekkel. Nemrég gyógynövényes hetet rendezett a csoportjában. Dalokat, meséket, történeteket hallgattak a kicsik, és egy, a témáról szóló filmet is megnéztek. Emellett képeskönyvek, préselt és szárított gyógynövények, különféle gyógyteák, termések, illóolajak is a gyerekek elé kerültek. Játékos formában ismerkedtek azok illatával, ízével, tapintásával, s azzal, hogy milyen betegség megelőzésében, illetve leküzdésében lehet szerepük. Legnagyobb sikere persze a teák kóstolásának, meg az ánizsos sütemény közös elkészítésének és elfogyasztásának volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!