Közélet

2014.04.01. 16:39

Megmentették egy rétisas életét

Megmentettek egy rétisast, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Békalencse című hírlevelében. Rágcsálóirtó szer, de ólommérgezés is okozhatja a pusztulásukat.

Ihárosi Ibolya

Minden eddiginél több, 52 rétisast számoltak lelkes civilek az elmúlt hétvégén Somogyban. Örvendetes, hogy a szervezõk egyre többeket tudnak megnyerni a madárvédelmi programnak. Sajnálatos viszont, hogy ugrásszerûen megnõtt a madarakat érõ szándékos mérgezések száma.

Fotó: Somogyi Hírlap

Március 7-én, a település határában egy helyi traktoros a szántásban fekvő rétisast vett észre. Azonnal értesítette a terület hivatásos vadászát, aki kapcsolatban állt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik tagjával. Együtt szállították be a madarat Tamásiba, ahol az állatorvos megvizsgálta, és megállapította, hogy nagy valószínűséggel megmérgezték, mivel a lábai görcsben álltak, csőréből pedig nyálkaszerű anyag folyt. Injekciót adott a sasnak, amely aztán az MME taghoz került Páriba.

Az esetről a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát is értesítették, amelynek emberei is megnézték a madarat. A rétisas addigra már teljesen jól volt, így szabadon lehetett engedni. A hivatásos vadász elmondta, a területen egy őztetemet talált, amelyet elásott, hogy az esetleges újabb problémákat elkerülje.

A rétisas hazánk legnagyobb ragadozó madara, fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke egymillió forint.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A rétisas fokozottan védett madár
[/caption]

Ha az elhullott madarak vizsgálata során kiderül, hogy pusztulásuk oka mérgezés volt, és az elhullás területén ugyanazt a méreganyagot mutatják ki állatok más állatok teteméből, természetvédelmi bűncselekmény miatt rendőrségi feljelentést tesznek. A rétisasok pusztulását több más tényező is előidézheti. A rágcsálóirtásra használt csalétkek egyikének elfogyasztása a rétisas számára ugyan nem jelent halálos dózist, azonban a sok kis mennyiség összeadódva már végzetes lehet. Ólommérgezés is lehet a rétisasok pusztulásának az oka. Az apróvad vadászathoz kapcsolódóan, az elhullott vadban megtalált és elfogyasztott sörétek méreganyagainak mennyisége szintén összeadódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!