Közélet

2014.04.25. 16:36

Sok munka van a siker mögött

Márton Balázs, a szekszárdi Garay gimnázium érettségi előtt álló tanulója tehetséges és sikeres ember. Kiváló eredményeinek köszönhetően kortársainál jóval többször szerepel az újságokban, a tévében.

TEOL/Gyuricza Mihály

Balázs azt mondja, az egyik énje a tanulás, a sok verseny. A másik meg az, amit magánéletnek hív. Szerinte, ha valaki csak a versenyekre koncentrál, akkor fennáll a veszélye annak, hogy sznobbá, mások előtt unszimpatikussá válik, ha a másik irányban tér el, akkor meg nem lesz sikeres. –  Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az egyébként elég keskeny helyes ösvényt. Azt hiszem, ez nekem sikerült. Nem lógok ki a többi barát, haver, iskolatárs közül. A tanulmányi versenyekről, eredményekről kevés szó esik közöttünk, ezek nem befolyásolják a barátságot. Nem zárkózom be, együtt megyünk szórakozni hétvégén, nekem is van barátnőm, mint a többieknek. Úgy gondolom, sok örömet szereznek a tanulmányi sikerek, de annyit azért nem érnek meg, hogy az ember élete legszebb időszakát csak erre fordítsa, rengeteg szép élményt kihagyjon – osztja meg velünk gondolatait.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Márton Balázs, a szekszárdi Garay gimnázium végzős diákja hamarosan érettségizni fog (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Hogyan tett szert a megszerzett tudásra, rengeteg ismeretre? – tettük fel neki a kérdést. Szerinte abban rejlik a titok, hogy időben és jól kell lerakni az alapokat. Ha így történik, akkor később úgyszólván elég az ismétlés. A versenyeken pedig nagyon sokat számít az, hogy az ember hogyan adja elő, amit tud. Rengeteget szerepelt, többek között Zombán, a templomban is. Harmadikos kora óta felolvas a misén. Római katolikus, hisz Istenben. Szereti a sekrestye hangulatát, szeret ott lenni a kis segítő csapatban. Azt hiszi, valamilyen formában mindenkinek van Istene.

Azt mondja, sok minden ráragadt már a zombai általános iskolában, ahol többek között Tusa Brigitta is tanította, aztán pedig a gimnáziumi osztályokban. Így az érettségihez közeledve persze elsősorban már az érettségi tantárgyak foglalkoztatják. Nem minden napja telik tanulással, inkább a dolgozatok előtt kapcsol rá, bár ez a módszer néha kicsit kellemetlen. 

– Hál'' Istennek jó a memóriám, ez kell is, mert a versenyek miatt néha kevesebb idő jut a hétköznapi tantárgyakra. Most éppen nyelvvizsgaláz van. Hiába tanulok németet óvodás koromtól, hiába van latin és angol középfokú nyelvvizsgám, az ilyen megmérettetés nem könnyű. A kérdésre, hogy kik azok a tanárok, akiktől a legtöbbet kapta, azt válaszolja, a gimiben szakmailag mindenképpen dr. Gesztesi Enikőtől, Kiss Hedvig tanárnőtől, Werner Istvántól, Nagy Lászlótól, Báló Mariannától. Báló tanárnő az iskola drámapedagógusa, a színjátszó körben négy éve tevékenykednek együtt. Megemlíti Mozsgai Petra, valamint Páli Éva tanárnőket. Azt mondja, a Garayban az órákon nincs nyűglődés, fegyelmezési probléma, ott a tanár is ki tud teljesedni, s ezáltal ők, diákok is.

A felvetésre, hogy van élet az iskolán, a versenyeken kívül is, elmosolyodik. – Első helyen mindenképpen a barátnőmmel töltött időt kell említenem, egyébként most leszünk három hónaposak. Emellett Kung Fu-zom, gitározom, szívesen vagyok együtt a barátaimmal.
A testedzést a fegyenc edzés elnevezésű módszerrel űzi. Felvilágosít róla, hogy a rendszer kitalálója és leírója rengeteget ült olyan amerikai börtönben, ahol nem voltak eszközök, viszont fontos volt az erő, a jó erőnlét. Ez olcsó módszer, a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a guggolás, a híd ingyen van.

A legújabb győzelmet Kecskemétről hozta el

Balázs 11. évfolyamos volt, amikor két OKTV-versenyen is indult: latinból és történelemből. Mindkettőn eljutott a döntőig, ahol történelemből 18., latinból pedig 23. helyezett lett. Ezzel a két eredményével 75 plusz pontot szerzett magának a felvételire, és nagy dicsőséget az iskolának. Ezek nagyon nehéz, több fordulós versenyek, ráadásul a kettő egyszerre, igen szép teljesítmény, és nagyon ritka. A 12. évfolyamon már elsősorban a felvételi tárgyaira figyelt, inkább a történelem felé orientálódott, ugyanis közgazdász szeretne lenni. Részben ezért is indult a tavalyi OKTV-s pályamunkájával, azt kibővítve, átalakítva a Kutató Diákok Országos Mozgalma által meghirdetett versenyen a Humán- és Társadalomtudományi szekcióban. Az országos versenyen, Kecskeméten tartották a döntőt, március végén. Balázs első lett. A munka címe: Garibaldi a népköltészetben és a szépirodalomban. Ez is plusz 20 pontot hozott neki.

Sokáig azon gondolkodott, hogy színész lesz, de oda nem könnyű bejutni, és egyébként is elég nehéz élet lehet az övék. Végül is a Corvinusra jelentkezett, közgazdász szeretne lenni, de azért megemlíti, hogy tudja, még előtte van az érettségi.
A szülei örülnek a sikernek, de mint Balázs mondja, nem nagyon mutatják, nem esnek hasra. Természetesen mindenben támogatnak.
Jogsi? Van. Kocsi? Az a szülőké, de demokratikusan megosztoznak rajta. Egyébként amióta gyakrabban kapja meg az autót, erősen csökkent a görbe esték száma, hiszen többnyire ő vezet, akkor meg nem lehet könnyelműsködni.

A történelmet és a latint nagyon szereti

Dr. Gesztesi Enikő, a gimnázium történelem, latin, ógörög szakos tanára Balázs legfőbb segítője, felkészítője. Négy éve tanár és diák együtt kovácsolja a sikereket. A tanárnőtől megtudjuk, az első gimnáziumi évtől kezdve megmutatkozott Balázs tehetsége és már akkor országos eredményeket értek el. Kilencedikben megnyerte történelemből a Savaria országos történelem versenyt, 10. évfolyamos korában a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium által kiírt országos latin versenyen lett első. A történelmet és a latint nagyon szereti, de magyar nyelvből is versenyzett ebben a tanévben, az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Versenyen első helyezett lett. Sokoldalú, amire ráállítják, abban igyekszik maximálisan teljesíteni.

A tanár fizetsége a tanítványok szeretete

Jól tudtunk vele együtt dolgozni, szabad idejét is jól beosztva versenyez, éli az életét – mondta a felkészítő tanárnő, dr. Gesztesi Enikő. Sok munka van a siker mögött, hétvégeken, ünnepnapokon, szünetekben, nyáron. A kérdésre, hogy anyagilag honorálják-e a tanárnő tevékenységét, azt a választ kapjuk, hogy ez inkább szakmailag nagy kihívás... A fizetség a gyerekek szeretete, és azért utoléri egy-egy kitüntetés is. Tavaly is nagyon jól esett neki, amikor a megye észrevette a történelemtanítás terén végzett munkáját, és ő kapta meg elsőként az akkor alapított Létay Menyhért-díjat. A latin nyelv oktatásában végzett tevékenységéért kétszer is országos kitüntetésben részesült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!