Közélet

2014.04.18. 14:00

Sokat fejlődött a hőgyészi gazdák borkezelési technikája

Összesen 136 minta – 45 fehér, 18 rosé és 73 vörös – érkezett a Hőgyészi Borbarát Kör által idén tizenhatodik alkalommal megrendezett bormustrára.

F. Kováts É.

Az elmúlt hétvégén a helyi művelődési házban megtartott, immár hagyományossá vált borbírálatot ifj. Tóth László Somogy megyei borász vezette. A zsűri elnöke a bemutatott nedűkről elmondta, hogy az évek során sokat fejlődött a helyi gazdák borkezelési technikája, jóval kevesebb a hibás bor.

A versenyen a következő eredmények születtek: a fehérek között a nagydíj Istvánfi László 2013-as Cserszegi fűszeres boráé lett, I. díjat kapott Fazekas József Cserszegi fűszerese (2013), II. díjas lett Kilvinger György Olaszrizlingje (2013), a III. díjat pedig Hábel Lajos szintén 2013-as vegyes fehér bora érdemelte ki. A rosék között a nagydíjat Szabó Károly 2013-as Kékfrankos roséja érdemelte ki, az I. díj pedig Kalmár Lajos 2013-as Cabernet Sauvignon rosé boráé, itt további díjat nem adott ki a zsűri. A vörösboroknál a nagydíjas Gál László 2012-es Cabernet Sauvignon-ja, I. díjas Binder Péter Cabernet Franc-ja (2012), II. díjas Gál László Cabernet Sauvignon-ja (2013), a III. díjas pedig Kalmár Lajos Cabernet Sauvignon barrique bora (2012) lett.

A Horváth Pincét, mint az egyedüli nagytermelőt külön értékelte a zsűri, boraival összesen nyolc arany- és egy ezüstérmet szerzett.
Az esti eredményhirdetésre szép számban gyűltek össze a szőlő- és bortermelők, a rendezvény szponzorai és díszvendégei. A megjelenteket ifj. Horváth László, a Hőgyészi Borbarát Kör elnöke, majd Botta György polgármester köszöntötte. A település vezetője beszédében kitért a rendezvény közösségteremtő erejére. A vacsorát jó hangulatú baráti beszélgetésekkel, közös nótázással és finom borok kóstolásával zárták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!