Közélet

2014.04.30. 15:00

Van igény az adósságkezelésre

Az adósságkezelési szolgáltatás újbóli bevezetéséről döntött a dombóvári képviselő-testület. A feltételek azonban szigorúbbak lesznek, mint korábban.

Hanol Erzsébet

Ismét lesz adósságkezelési szolgáltatás Dombóváron. Erről múlt heti ülésén döntött a képviselő-testület. Korábban, 2003. és 2012. között nyújtott ilyen jellegű segítséget az önkormányzat a pénzügyi nehézséggel küzdő családoknak, ez idő alatt közel 300 ember kapott anyagi segítséget, illetve részesült az adósságkezelési szolgáltatáshoz rendelt lakásfenntartási támogatásban. Az utolsó három évben ehhez az összeghez 90 százalékban járult hozzá az állam.

Szabó Loránd polgármester elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai bizonyították, indokolt az adósságkezelési szolgáltatás újbóli bevezetése, ezért erre a célra 1,5 millió forintot különítettek el a város idei költségvetésében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tanácskozik a dombóvári képviselő-testület
[/caption]

Ugyanakkor a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel lehet majd hozzáférni a segítséghez. Ezek közé tartozik, hogy az igénylő háztartás vagyonának mértéke nem haladhatja meg a törvényileg meghatározottat. A rendelkezés alapján „vagyon az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát (jelenleg 855 000 forint), vagy együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének nyolcvanszorosát (jelenleg 2 280 000 forint) meghaladja. A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű”.

A kitételek között szerepel, hogy az adósságkezelő szolgáltatásban csak az a személy vagy család részesülhet, akinek az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot és fennálló tartozása legalább hat havi, vagy a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták. Feltétel továbbá, hogy a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, egyedülálló esetén 200 százalékát. Az igénybevételhez vállalni kell az adósság és az adósságcsökkentési támogatás közötti különbözet önrészét. Az adósságcsökkentési támogatás mértéke legfeljebb az adósság 75 százaléka, összege legfeljebb 200 ezer forint. Kötelező a részvétel az adósságkezelő tanácsadásokon is, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a „Kapaszkodó” Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ Társulás biztosít.

Megoldódhat a Lehel sor vízelvezetési problémája

A képviselő-testület támogató határozatot hozott a Lehel sor keleti oldalán található árok burkolásáról, egységes bejárók és úgynevezett barátzsilip kialakításáról. Az utca a város legmélyebben fekvő pontja, ahol árvízi helyzetben először torlódik fel a víz. A problémát az sem oldotta meg – miként az a tavaly húsvéti esőzésekkor is bebizonyosodott –, hogy 2012-ben mélyítették a vízelvezető árkokat ezért sürgető a feladat elvégzése. A végleges megoldást az utca teljes csapadékvíz rendszerének kialakítása jelentheti. A mostani kivitelezésre közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat.

Új talapzatot kap Kossuth Lajos szobra

Átalakítják a Szigeterdőben lévő Kossuth-szobor talapzatát. A szoboregyüttes ruskicai márványból készült elemei jelenleg egy monolit alapszerkezeten nyugszanak. A Kossuth Lajost ábrázoló alkotás a csoport többi tagja közül kiemelve helyezkedik el, ezt tovább hangsúlyozva a mostaninál kissé magasabban szeretnék elhelyezni. A kőtömböt a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. ajánlotta fel az önkormányzatnak, emellett vállalják az elhelyezéssel járó valamennyi munkát. A cég készítette a szoborcsoport másolatait, amelyek a felújított Kossuth téren állítottak fel Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!