Közélet

2014.07.08. 16:53

Tizenkét köbméter trágyát vittek ajándékba a tejtermelők

Három helyszínen tiltakoztak a tejtermelők amiatt, hogy a magyar nyerstej a legolcsóbb az uniós piacon, mégis több multi kereskedő cégnél a legdrágábban kerül a boltokba. Ezzel szemben az import, olcsó tej „ömlik be” az országba, így szabadul meg néhány uniós ország a felgyülemlett tejtől.

TEOL/Mauthner Ilona

Tejtermelõk tiltakoztak

Fotó: AS

Tolna megyéből sok tejtermelő – dunaföldvári, paksi, németkéri, felsőnánai – Pécsen, a Mecsek Füszért Zrt. bejárata előtt tiltakozott amiatt, hogy a céghez tartozó Coop üzletlánc is utat enged az olcsó külföldi tejnek. Azért jöttek el Pécsre, mert a jövőjükről, a létükről van szó, hiszen a sok olcsó import tej kiszorítja a hazait, így attól tartanak egy idő után át sem veszi tőlük a feldolgozó, hiszen tőlük sem rendelnek az üzletláncok.

Koller Attila, a szekszárdi Tolnatej Zrt. vezérigazgatója elmondta, érthető, hogy a magyar vásárlók egy része jó néven veszi, hogy olcsón jut tejhez, de azt kevesen gondolják át, mi lehet ennek az oka. Az import tej alacsony ára mögött elcsalt áfa, illetve átmenetileg az előállított költségen való értékesítés húzódik, hogy néhány uniós ország a felhalmozott tej feleslegtől megszabadulhasson. Ennek pedig az az ára, hogy különböző manipulációkkal olcsón hozzák ide a tejet, majd amikor a magyar termelőket, feldolgozókat tönkretették, akkor már uniós áron adnák nálunk is a tejtermékeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tolna megyeiek is részt vettek a pécsi demonstráción. Arra igyekeztek felhívni a figyelmet: Minden raklap tej, egy magyar munkahely (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Ekkor azonban már nincs visszaút. Olyan mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országban, mint hazánk, elképesztő hír, hogy az itt kínál trappista sajtoknak több mint a fele importból származik. Mindez sok tízezer munkahely elvesztését eredményezheti, hívta fel a figyelmet Koller Attila, egyúttal hozzátette, az olcsó, importból származó tej, tejtermék beáramlásának a következménye, hogy a nyerstej árak lefelé indultak el, és ebből a negatív spirálból csak a termelők, feldolgozók, vásárlók összefogásával tud kikerülni az ágazat.

Reggel 6 órakor már gyülekeztek a gazdák Pécsett, a demonstráció 9 órától 11 óráig tartott ezen a helyszínen. A termelők petícióját – melyben összefoglalták a követeléseiket – senki nem vette át, pedig „ajándékot” is hoztak a Mecsek Füszérteseknek, 12 köbméter trágyát, belekeverve több száz UHT tejet. Ezzel kívánták kifejezni a véleményüket is a résztvevők. A dunaszentgyörgyi Koszter Csaba elmondta, a felsőnánai székhelyű Régió Milkhez tartoznak, közösen értékesítik a tejet a Tolnatej Zrt-nek. Azért jöttek el Pécsre, mert a jövőjükről, a létükről van szó, hiszen a sok olcsó import tej kiszorítja a hazait, így attól tartanak egy idő után át sem veszi tőlük a feldolgozó, hiszen tőle sem rendelnek az üzletláncok. A tej felvásárlási ára hetek óta folyamatosan csökken, egymás között is azt beszélték a gazdák, jobban járnának, ha nem foglalkoznának tehéntartással, a terményt – kukoricát, búzát, árpát – eladnák.

Nagytarcsán, a Foltin Globe Kft. bejáratánál is több száz gazda tiltakozott kedd 12 óráig. Itt a kft. képviselője átvette a petíciót, és meg is hallgatta az állattartók gondjait. A Foltin Globe is az egyike azon forgalmazóknak, akik az import tejet részesítik előnyben, akár csak a demonstráció harmadik helyszínén, a budaörsi Metro kereskedelmi hálózatnál. Nagytarcsán Tóth István állt a rendelkezésünkre, aki elmondta, a termelők szeretnék tudatosítani a fogyasztókban, hogy számukra érthetetlen, hogy az unióban a magyar tejért fizetnek a felvásárlók a legkevesebbet, mégis ez a tej a legdrágább a boltokban. Szeretnék tudni, ennek mi az oka. Úgy tűnik a kereskedők irányítják a hazai piacot, mondta Tóth István, aki hozzátette: Nem szeretnék vádaskodni, de felmerül az emberben, vagy az áfával „zsonglőrködnek”, ami 27 százalékos árcsökkentést jelent helyből, vagy pénzt kapnak azért, hogy megszabadítsák a német, a szlovák, a lengyel, a holland és cseh piacot a feleslegtől.

Ezek az aggályok a demonstráció előkészületénél, az agrártárcával történt egyeztetéskor is felmerültek, de akkor sem kaptak rá megfelelő magyarázatot, mondta Tóth István.
– Szeretnénk a kormány segítségét kérni abban, hogy derítse ki, mi az oka annak, hogy a drága import tejet olcsón adják el nálunk és ez a multiknak mégis megéri. A fogyasztók meg azt értsék meg, minden liter tej, ami importból érkezik, hazai munkahelyeket veszélyeztet.

Jövőre megszűnik a tejkvóta, még több import tej jöhet

A demonstráció sikere egyben a főpróbája annak, hogy a magyar termelők meg tudják-e védeni érdekeiket, amire szükségük is lesz, hiszen 2015 március végén megszűnik a tejkvóta rendszer, korlátlanul jöhetne az import tej, tönkre téve így a magyar tehéntartást és a feldolgozókat, megszüntetve munkahelyeket.

Egy liter tej bolti árának 46 százalékát kapja a termelő Magyarországon, Németországban a 70 százalékát. Forintosítva: egy liter 180 forintos tej árából itthon 87 forint jut a termelőnek, 55 forint a feldolgozónak és 48 forint a kereskedőnek. Egy liter 140 forintos hazánkban forgalmazott német tej árából 94 forint jut a német termelőnek, 17 a feldolgozónak és 20 forint a kereskedőnek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint, a magyar tejpiacon évente 90 milliárd forint az importtermékek forgalma, a hosszan eltartható tej vagy a gyümölcsjoghurtok esetén 60-70 százalék a külföldiek piaci részesedése. A problémát egyebek mellett azok a kereskedők jelentik, akik az áfát elcsalva nyomott áron hozzák be a termékeket.

Egy liter tej bolti árának 46 százalékát kapja a termelő Magyarországon, Németországban a 70 százalékát. Forintosítva: egy liter 180 forintos tej árából itthon 87 forint jut a termelőnek, 55 forint a feldolgozónak és 48 forint a kereskedőnek. Egy liter 140 forintos hazánkban forgalmazott német tej árából 94 forint jut a német termelőnek, 17 a feldolgozónak és 20 forint a kereskedőnek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint, a magyar tejpiacon évente 90 milliárd forint az importtermékek forgalma, a hosszan eltartható tej vagy a gyümölcsjoghurtok esetén 60-70 százalék a külföldiek piaci részesedése. A problémát egyebek mellett azok a kereskedők jelentik, akik az áfát elcsalva nyomott áron hozzák be a termékeket. Tolna megyeiek is részt vettek a pécsi demonstráción. Arra igyekeztek felhívni a figyelmet: Minden raklap tej, egy magyar munkahely (Fotó: Löffler Péter) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!