Közélet

2014.09.13. 12:02

Az óvodában ma is a játék a legfontosabb

A község vezetése éppen százhúsz évvel ezelőtt döntött arról, hogy gyermek menedékházat alapít. Hétvégén ünnepen emlékeznek meg erről.

Budavári Kata

A kölesdi óvoda 120 éves. 1894-ben határozott úgy a község vezetése, hogy úgynevezett gyermek menedékházat hoznak létre. Az intézmény 1895-ben nyitotta meg kapuját. Gárdi Szilvia óvoda vezető meséli, hogy menedékház és óvoda között a személyi feltételekben van különbség. A menedékház vezető, melyből Kölesden az államosításig öt is volt, akár nyolcvan-kilencven kisgyermeket is felügyelt egyszerre. Gárdi Szilvia szerint erre mondják azt, hogy nem kis teljesítmény. A legfontosabb vezérlő elvek viszont nem változtak, az óvodában a játék van a középpontban, és hogy a gyerekeket tevékenykedésre ösztönözzék.

– Azt szeretnénk, hogy a csemeték úgy emlékezzenek az óvodára, mint egy mesevárra – mondja a vezető. Az intézmény fontos szereplője a település kulturális és közéletének, az itt dolgozók, az ovisok és a szülők nélkül nincs szüreti- vagy falunap. Gárdi Szilvia arról is beszélt, nagyon szerencsés, mivel remek csapatban dolgozik. – Jelenleg három csoport működik a kölesdi óvodában. Akárcsak más kistelepüléseken, mi is érezzük a létszámcsökkenés súlyát. A változtatáshoz  azonban a szülőket is meg kell nyernie az intézménynek – állítja a pedagógus.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kölesdi ovisok a szombati ünnepi műsorra készülnek
[/caption]

A szakemberek a már idejáró és a majdani ovisok miatt is folyamatosan frissen tartják, fejlesztik tudásukat. A tavaly alakult intézmény társulás új lehetőségeket jelent a szakmai tapasztalat cserére. Fejlődést a környezetben is tapasztalhatnak a kölesdiek, sok udvari játékot újítottak fel, festettek át a közelmúltban. Nagy terv egy közlekedési pálya kialakítása, mely legkésőbb jövő tavasszal elkészül. Ehhez a sódert és a cementet az önkormányzat biztosítja. Udvari játékokra, kirándulásra, karácsonyi játékvásárlásra az évente kétszer rendezett jótékonysági bál bevételét fordítja az óvoda.

Szombaton ünnepelnek

Az óvoda alapításának 120. évfordulóját szeptember 13-án ünneplik Kölesden. Az ünnepség kilenc órakor kezdődik, a termekben óvodatörténeti kiállítást láthatnak az érdeklődők. Fotókat az 1930-as, 1940-es évekből is kapott az intézmény, de pedagógusoknak szóló szakkönyveket, játékokat is kiállítanak. 11 órakor a jelenlegi és egykori óvodások köszöntő műsora lesz látható, az ünneplőket Berényi István polgármester köszönti. 14 órakor a Kölesd Községi Önkormányzat szervezte szüreti felvonuláshoz csatlakozik az óvoda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!