Közélet

2014.09.26. 15:11

Felavatták a természettudományos labort Dombóváron

Átadták az Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium laborját csütörtökön. Tizennégy település mintegy négyezer diákja használja a létesítményt.

H. E.

A korszerű technológiával felszerelt, a XXI. századi igényeknek megfelelő helyiség a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz tantárgyak gyakorlati jellegű oktatását teszi lehetővé. Nemcsak Dombóvár számára fontos a beruházás, hanem az egész térségben jelentős, hiszen összesen 14 település mintegy négyezer diákja használhatja a labort – mondta köszöntőjében Gerzsei Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szekszárdi tankerületének igazgatója. Beszédében arra is kitért, hogy hazánk természettudományos oktatása jelenleg elmarad a nyugat-európai országokétól, holott a nyolcvanas években Magyarország még az élcsoportba tartozott. – Egy-két év alatt nem lehet behozni a hátrányt, de az országszerte létesített laborok hozzájárulnak a felzárkózáshoz – tette hozzá a tankerület vezető. Gerzsei Péter azt is elmondta, hogy minden tantárgy fontos, de a természettudományok kiemelten, hiszen áthatják a mindennapokat, többek között jelen vannak a háztartásban és a műszaki ismeretek alapját képezik.

Szabó Loránd polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy napjainkban olyan nagy arányú a fejlődés, hogy csak a jól képzett embereknek van esélye a munkaerőpiacon. A most átadott – bár már két hete használatban lévő – természettudományos labor olyan körülményeket biztosít, amely megteremti a magas szintű képzés lehetőségét. A pedagógusoknak pedig azt kívánta a földrajz szakos tanári végzettséggel bíró városvezető, hogy szakmai gazdagodásukat segítse elő a korszerű létesítmény.

Az avatón az Apáczai szakközépiskola diákjai adtak műsort, illetve a zárást követően kísérleteket mutattak be a laborban. Az ünnepség részeként professzor dr. Kroó Norbert akadémikus tartott előadást Fényes új világ címmel.

A természettudományos labor megvalósítására „Együtt a jövődért” címmel nyújtottak be pályázatot a TÁMOP-3.1.3-10/2-2010-0015 jelű kiírásra. A pályázat kedvezményezettje a dombóvári önkormányzat, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ volt. Az elnyert 293.002.485 forint mértékű támogatás teljes egészében fedezte a beruházás költségeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!