Közélet

2014.09.23. 22:49

Gyász: elpusztult a több száz éves Vas Gereben tölgyfa

Gyászol a Tamási Parkerdő. Kidőlt és elpusztult a több száz éves, 152 centiméter törzsátmérőjű, 480 centi törzskerületű impozáns tölgyfa.

B. K.

A régi vadaskert – ma a Gyulaj Zrt. Parkerdője – területén álló egykori „Vas Gereben” tölgyfák utolsó mohikánja eddig állta a változó világ olykor létét közvetlenül fenyegető megaláztatását. Ahogy a Tolna megyei Közlöny 1912. november 3-i száma írja: „Eszterházy Miklós herceg Tolnatamási határában fekvő miklósvári vadaskertjében több száz hatalmas tölgyfa állott az erdőben elszórva, melynek korát az erdészek 500-1000 évre becsülték. Amint a vágásra megérett erdőt az üzemterv szerint évről évre letarolták, ezek a gyönyörű példányok is áldozatul estek, és mérhetetlen sajnálatára minden természetbarátnak, néhány óra alatt ledőlt egy-egy ezer év alatt fejlődött óriás.

A tamási közönség pár év előtt a herceg engedelmével emléktáblát tett a legszebb tölgyre, és azon kegyeletes sorokkal emlékezett meg Vas Gerebenről, aki műveiben megörökítette a tamási erdőt. Ezt a fát a földművelésügyi miniszter az emlékfák országos törzskönyvébe is felvette, és hogy egyedül ne maradjon, az uradalom megkegyelmezett a körülötte álló tíz legszebb fának.”

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kidőlt a famatuzsálem (Fotó: Gyulaj Zrt.)
[/caption]

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. megőrzi a fa tárgyiasult emlékét, a fakorongokon dendrokronológiai vizsgálatokat és egyéb kutatásokat is végez. Az emléket ápolva és szakmai kötelezettségének eleget téve a helyére a jövőt képviselő, őrző tölgyfát ültetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!