Közélet

2014.11.01. 14:53

A nyomozás lezárult, bűncselekmény nem történt

A halak elpusztultak, a Kapos és a Sió élővilága jelentősen károsodott. A nyomozás lezárult, bűncselekmény nem történt. A Magyar Cukor Zrt. ennek ellenére készen áll az okozott kár megtérítésére.

Gyuricza Mihály

Kurd, 2013. augusztus 28. Haltetem a Kapos folyóban Kurdnál 2013. szeptember 28-án. A szennyezést és halpusztulást elõzõ nap észlelték a folyó Döbrököz és Kurd közötti szakaszán. MTI Fotó: Tóth Ferenc

Fotó: MTI/MTVA

Szomorú időszak kezdődött tavaly ősszel a Kaposon és a Sión horgászók számára. Mint arról – a többi médiumhoz hasonlóan – mi is beszámoltunk, a folyóból és a csatornából rengeteg hal kipusztult. Természetesen feljelentések is születtek az ügyben. Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, majd a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is. Ugyanígy tett, már az eljárás során, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület, a Tolnanémedi „Petőfi” Horgász Egyesület, a Belecskai Horgász Egyesület valamint a Pincehelyi Vörösmarty Horgász Egyesület is. Az egyesületek több tízmillió forintra becsülték az őket ért károkat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya folytatta le azt a nyomozást, amelyet környezetkárosítás vétségének megalapozott gyanúja miatt rendeltek el, ismeretlen tettes ellen. Idén, szeptember 26-án keltezték azt a határozatot, amelyből kiderül, hogy majdnem pontosan egy évvel korábban, 2013. szeptember 24-én megrepedt a Magyar Cukor Zrt. Kaposvári Cukorgyárában egy fém tartály, s belőle nagy mennyiségű vinasz ömlött a környezetbe. Ennek a nem veszélyesnek minősülő szerves anyagnak egy része a Kisgáti-patakon keresztül bejutott a Kapos folyóba. Ott és a Sióban, amelybe a Kapos ömlik, a tartályrepedés utáni napokban halpusztulás volt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rengeteg hal kipusztult a Kaposból a vinaszömlés során. A horgászegyesületek több tízmillió forintra becsülték az őket ért károkat
[/caption]

A rendőrségi eljárásba bevontak igazságügyi műszaki szakértőt valamint élővilág- és tájvédelmi szakértőt is. Természetesen tanúkat is meghallgattak. Arra a megállapításra jutottak, hogy a kiömlött vinasz a jogszabályok szerint nem minősül veszélyes anyagnak vagy ilyen hulladéknak, a kezelésére, tárolására nincs jogszabályi előírás. A tartály megrepedését nem lehetett előre látni, a gyár dolgozói semmilyen jogszabályi kötelezettséget nem szegtek meg a vinasz tárolása és a tartály karbantartása, ellenőrzése során. Részükről gondatlan mulasztás, és így bűncselekmény sem történt. Nagyjából ez áll a rendőrségi határozatban.
– Nagy kár ért bennünket – mondja Tusnovits Jenő, a Dombóvári Horgász Egyesület vezetője. Az összegyűjtött haltetemeket, a bevételkiesésünket dokumentáltuk. Tárgyaltunk is a cukorgyári vezetéssel, akár csak néhány más egyesület is. Peren kívüli egyezséget szerettünk volna. Most áll a dolog.
– Mit tett az ügyben a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége? – kérdeztük Székely Gábor ügyvezető elnököt. Ő elmondta, ügyvédet, szakértőt javasoltak azoknak, akik igényt tartottak rá. Ennél többre nem nagyon volt lehetőségük, mert jogi értelemben nem érintettjei az ügynek, amelyet figyelemmel kísérnek, és ha tudnak, segítenek az egyesületeknek.

Természetesen megkérdeztük a cukorgyárat is. A Magyar Cukor Zrt. kommunikációs megbízottja, Náray Vilmos ügyvezető igazgató többek között arról tájékoztatott bennünket, hogy a gyár jelezte, készen áll az okozott károk megtérítésére. A Magyar Cukor Zrt. erre a célra megfelelő felelősségbiztosítással rendelkezik, és tavaly óta szorosan együttműködik a biztosítóval és a károsultakkal, hogy a megfelelően dokumentált és igazolható károkat a biztosító megtéríthesse. Ennek eredményeképpen a Kaposvári Sporthorgász Egyesület a benyújtott dokumentumok alapján már kártalanítást kapott. Egyetlen másik egyesület juttatott el hozzájuk az esethez kapcsolódó dokumentumokat, amelyeket továbbküldtek a biztosítónak. További egyesületek illetve jogi képviselőik is jelezték, hogy kártalanítást kérnek, de ezt még nem dokumentálták.
Több egyesület jogi képviselője a szekszárdi Molnár és Karner Ügyvédi iroda. Dr. Molnár Péter elmondta, hamarosan összehívja az érintetteket, akiket képvisel, s megbeszélik a további teendőket.
A Sión és a Kaposon már lehet horgászni – az egyéb szabályok betartásával. Kérdés, hogy az élővilág mikorra heveri ki azt a hatalmas csapást, amely tavaly ősszel érte.

A szép, nagy nemes halak nem a víz, hanem a föld alatt vannak

Mit szól mindehhez? – kérdeztük Szeledeli Györgyöt, a Belecskai Horgász Egyesület elnökét. A Kapos-parti kis falu legszélső, takaros házában beszélgetünk, az ebédlőasztalnál. Mielőtt válaszolna, néhány másodpercre félre fordítja a fejét a javakorabeli meglett férfi. Aztán elmondja, milyen károk érték az egyesület tagjait, anyagi és nem anyagi értelemben. Az ott lakók közül sokaknak a horgászat volt az egyetlen időtöltése. Mesél az egyik horgásztársáról, aki a szennyezés, pontosabban a tilalom feloldása után is minden nap kimegy a Kaposra horgászni. – Tudja, mit fog? – kérdezi az elnök. – Néha-néha tenyérnyi kárászt. Pedig, ha látta volna, milyen szép, nemes halakat földeltünk el a szennyezés után! – mutatja a szomorú aktusról készült fényképeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!