Közélet

2014.11.10. 17:20

A paksi bővítéstől lendületet kaphat a lakásértékesítés

Egy paksi lakás árából két kisebbet lehetne venni a megyeszékhelyen. Ennek oka a szakember szerint a generációváltás az erőműben, illetve a tervezett bővítés. Ez utóbbi a megyeszékhelyen is érezteti hatását.

TEOL/Hanol E.–Vida T.

Fotó:

Változatlanul drágák a lakások, mert nagyon komoly az érdeklődés irántuk. Egy 72 négyzetméteres paksi lakás áráért kettő kisebbet lehetne venni a megyeszékhelyen – kezdi Fonyó Lajos ingatlan szakértő a paksi helyzet bemutatását. Január óta 10 százalékkal emelkedtek az árak, sok a befektetési céllal vásároló idősebb vevő és a sok a fiatal is. Előbbit az alacsony betéti kamatok és az erőműbővítés tervével magyarázza, utóbbit azzal, hogy az utóbbi években „generációváltás” történt az atomerőműben, és megjelentek az ingatlanpiacon a munkához jutott fiatal szakemberek, családok.

– Most ment el egy negyedik emeleti, 52 négyzetméteres lakás 10,9 millió forintért, hoz példát Fonyó Lajos. De, mint mondja, a garázsárak is az egekben vannak, egy 20 négyzetméteresért 2 milliót is elkérnek, egy nagyobb ára meghaladja a 3,5 millió forintot. Telek változatlanul kevés van, ezekért 5-7, esetenként 10 milliót is elkérnek. A családi házaknál a kis telken álló, lehetőleg 20 millió forint alatt megvásárolhatóakat keresik. Újabban sokan fizetnek készpénzzel, ami az ingatlanszakértő szerint azt is jelzi, hogy a megtakarításaikat az emberek szívesebben fektetik ingatlanba. Hiába a magas árak, városon kívülre nem igazán vágynak az emberek, pedig Madocsán, Németkéren lakásáron lehet házat venni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szekszárdon az energiatakarékos, kisebb családi házak iránt lenne kereslet, ám ezekből egyenlőre kevés van. Sokan vásárolnak befektetési céllal ingatlant
[/caption]A megyeszékhelyen és környékén az energiatakarékos, kisebb családi házak iránt lenne kereslet, ám ezekből kevés van – mondta Fajszi Lajos, az egyik szekszárdi ingatlanközvetítő iroda vezetője. Azt azonban hozzátette, hogy bár alig van új építésű ház, a kereslet többnyire maga után vonja a kínálatot, vagyis számítani lehet arra, hogy az építési vállalkozók idővel lépnek ez ügyben, és gyarapodik az ilyen jellegű ingatlanok száma a megyeszékhelyen és környékén.

Olcsóbb, szekszárdi lakások iránt nemcsak érdeklődés van, hanem a kínálat is nagyobb. Főleg a kétszobásokat keresik. Egyrészt fiatalok vennék ezeket, másrészt a megyeszékhelyen is megfigyelhető, hogy többen befektetői jelleggel veszik a lakásokat. Ennek hátterében Fajszi Lajos szerint is az áll, hogy többen már a paksi atomerőmű bővítésére készülnek. A vidéki ingatlanok esetében azonban nem tapasztalható emelkedés. Egy falusi ház áráért körülbelül egy háromszobás lakásra futja Szekszárdon. Olyannyira alacsonyak az árak, hogy egy húszmillió forint ráfordításával megépített ingatlant sok esetben jelenleg csak nyolcmillió forintért tudnak kínálni a piacon. Ami Fajszi Lajos szerint lendületet hozhat, hogy kedvező kamatozású – átlagosan 6 százalékos –, forint alapú lakáshitelekhez lehet felvenni, így többen mernek belevágni az ingatlanvásárlásba.

A Bankmonitor.hu elemzése szerint a hitelfelvevők biztonságát szolgálhatja a fair bankokról szóló törvényjavaslat, amelynek egyik sarokpontja a hitelek esetében a legalább 3 éven keresztül változatlan kamat lesz. Ez egyet jelent azzal, hogy legalább 3 éven keresztül fix és minden szempontból kiszámítható lesz a lakáshitelek törlesztő részlete – hangsúlyozták. Ennek az is következménye lehet, hogy kikerülnek a bankok kínálatából a legolcsóbb hitelek, vagyis drágulás is várható, hiszen minél hosszabb időre rögzített a kamat, annál magasabb is egyben. – A bankok kínálatában ma is elérhető már 3 éves, 5 éves, 10 éves, vagy akár 15, vagy 20 éves fix kamatozással rendelkező lakáshitel. Az új szabályozás tehát ebből a szempontból nem hoz létre új hitelterméket, csupán kiszorítja a rövidebb időtávra rögzített kamatozással rendelkező hiteleket – magyarázta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!