Közélet

2014.11.08. 11:11

Az MSZP Ács Rezsőt okolja a cikói hulladéklerakó miat

– Vészhelyzet van Cikón, ennek kialakulásáért egyedül Ács Rezső a felelős! – jelentette ki pénteken Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi elnöke a cikói hulladéklerakóval kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

TEOL/V.B.

Hozzátette, nem a vádaskodás szól belőle, hanem az, hogy Ács Rezső a hulladékgazdálkodási társulás elnöke, így ő a felelőse a környezetszennyezésnek.

Mint azt részletezte, a domboldalra épült tárolóban három medence található, a középsőbe kerül a szemét, ettől lejjebb van az, amibe lecsurog a szennylé. – Utóbbiban már jóval több van a megengedettnél; úgy próbálják kezelni a helyzetet – pénz híján –, hogy a lenti medencéből a legfelsőbe (ami nem erre a célra létesült) szivattyúzzák a vizet, de visszaszivárog.

Továbbá a domboldalban lévő árokba vezetik, amely beleviszi a Rák-patakba, onnan pedig halastavakba folyik – állapította meg. A politikus emlékeztetett, az eset kapcsán rendőrségi feljelentést tett, és időközben választ kapott a hatóságtól, amiben arról tájékoztatták, hogy igazságügyi szakértőt rendeltek ki Cikóra.

Bár ez már a vasárnapi szekszárdi megismételt választásokhoz kapcsolódott, de Kurtyán Ferenc a sajtótájékoztatón visszautasította azokat a vádakat, amelyek az MSZP-t érintik Ács Rezső szórólapján.

Valamennyi minta negatív lett

A cikói hulladéktároló kizárólagos üzemeltetéséért felelős Re-kom Nkft. ügyvezető igazgatója, Kohl József a vádakkal kapcsolatban elmondta, hogy a lerakó törvényesen üzemel. Tájékoztatott, a nyilvánosságra hozott nyilatkozatok alapján közveszéllyel való fenyegetés miatt büntetőfeljelentést tett a rendőrségen. – Az a valótlanság hangzott el, hogy a lerakóból éjszakánként a szennyvizet a Rák patakba engedik, ami természetesen nem igaz. Az elmúlt hetekben a lerakó nagy nyilvánosságot kapott, ennek köszönhetően több hatósági ellenőrzés is lezajlott a területen. A cég egy akkreditált labort is felkért arra, hogy a környék élővizeiből mintát véve vizsgálja meg azok minőségét. A vizsgálatok elkészültek, és valamennyi minta negatív lett – világított rá Kohl József. Hozzátette, a feljelentéshez becsatolták a hatósági ellenőrzések, valamint a mintavételek eredményét is. Ezek a vizsgálatok egyértelműen megcáfolták az MSZP vádjait. Ezt azért tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert a Re-kom Nkft. 100 önkormányzat tulajdonában van. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a tárolókban a víz szintje megemelkedett, amit folyamatosan csökkentenek. Arra is emlékeztetett, hogy az október 24-i rendkívüli mennyiségű csapadék terhelését is elbírta a rendszer, miközben több településen utcákat öntött el a víz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!