Közélet

2014.11.02. 16:13

Csapás a pálinkafőzdékre

Háborog a szakma a pálinkafőzés januártól tervezett új szabályozása miatt, attól tartanak, hogy elszaporodnak a zugfőzdék. Nehezményezik azt is, hogy a szakmai szervezetekkel nem egyeztettek.

Mauthner Ilona

A benyújtott adótörvény-módosító csomag – az uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizáció céljából – a bérfőzést és a magánfőzést is szabályozza. Az alkoholtermékek differenciált jövedéki adómértékének megszűnése kapcsán az alábbi két fontos változás lesz a magán-, illetve a bérfőzésnél: A bérfőzés jövedéki adómértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik az eddigi nulláról. Azaz 1 liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint összegű jövedéki adót kell fizetni. Ez az adóösszeg azonban csak 50 literig érvényes, az e feletti mennyiségre ennek a duplája (3334 forint) a literenkénti díj. A magánfőzésnél az előállított párlat után évi 1000 forint átalányadót kell fizetni 2015. január 1-jétől, ami a helyi önkormányzat bevétele lesz. A módosítások fontos pontja továbbá, hogy a magánfőzés keretében előállítható párlat mennyiségét a korábbi két hektoliterről 50 literre korlátoznák. Ráadásul a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak azok alkalmazhatják, akik maguk termelték a gyümölcsöt.

Savanya Géza, a Snapsz Kft. tulajdonosa szerint elkeserítőnek tűnik a tervezet, nagyon hátrányos ugyanis a bérfőzőkre nézve. Ők jelenleg 762 forintot kérnek egy liter pálinka főzetéséért, és így sem rohamozzák meg őket a megrendelésekkel. Ehhez jönne januártól a szeszadó, ami egy liter pálinka esetében a már említett 1670 forint fele, vagyis 835 forint. A kettő összege adná az egy liter pálinka főzetésének díját, vagyis 1597 forintot, 50 literig. Aki pedig ennél többet főzet ki, annak literenként 3264 forinttal kell majd számolnia. Ezzel szemben a magánfőzdéknél évi ezer forintért főzhetnek 50 litert.  Ráadásul a szeszfőzdékben készített párlat minőségét folyamatosan ellenőrzik, míg a magánszemélyeknél nem. A szakma véleményét a törvénytervezet előkészítésénél nem kérték ki, így a Pálinka Nemzeti Tanácsot a Tolna megyei kereskedelmi- és bérfőzdék tulajdonosai is felhatalmazták arra, hogy kezdeményezzen szakmai egyeztetést a nemzetgazdasági minisztériummal.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A minőségi pálinkafőzés komoly szakmai tudást igényel
[/caption]

A Brill Pálinkaház tulajdonos-ügyvezetője, Nagyné Krizl Edit elmondta, elfogadhatatlan, hogy egy országon belül három különböző szabályzat vonatkozzon egy időben a pálinkafőzetésre, mert a tervezet szerint januártól gyakorlatilag ez történne: a kereskedelmi-, a bér- és a magánfőzdékre más-más feltételek vonatkoznának. Félő, hogy a magánszemélyek nem tartják be, illetve kijátsszák majd a feltételeket (évi csak 50 liter, csak gyümölcstermelő főzhetne, nem árusíthatná, csak kínáltathatna, stb.) és zugfőzdékké alakulnak át. Nagyné Krizl Edit arra hívta fel a figyelmet, élelmiszert előállítani felelősség, ehhez szakmai tudás szükséges. A törvény éppen azokat lehetetlenítené el, akik értenek a kiváló minőségű magyar pálinka készítéséhez.

Hazánk így zárná le a kötelezettségszegési eljárást

A törvényjavaslatból kiderül, hogy a tömény szeszek differenciált adómértéke miatt indított kötelezettségszegési eljárás lezárása érdekében 2015. január 1-jétől egy új termékkörrel, az alkoholos italokkal egészülne ki a népegészségügyi termékadóról szóló törvény. Kikerülnek ugyanakkor az adóköteles cukrozott termékek köréből azok a termékek, amelyek méztartalma legalább 20 százalék.

Ami pedig a magánfőzőkre vonatkozik: nem kell adóraktári engedéllyel rendelkezniük. A szabályozás szerint a magánfőzőnek a desztillálóberendezés megszerzését 15 napon belül be kell jelentenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé. Az előállított magánfőzött párlatról évente egyszer, a tárgyévet követő január 15-ig kell adóbevallást benyújtani, és ezzel együtt az éves átalányadót megfizetni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatóságnak. A szabályozás kimondja továbbá, hogy a magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, illetve kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!