Közélet

2014.11.18. 18:36

Gyorsabban hatnak, de súlyosak a mellékhatásai

Legyen más a szenvedélyed! címmel rendeztek a közelmúltban drogmegelőzési programot az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályosai, valamint középiskolások számára a sportcsarnokban.

TEOL/I.I.

Az uniós támogatású projekt célja, hogy neves előadók ismert arcok közreműködésével pozitív példát mutassanak a fiataloknak a sport és a művészetek területén. E rendezvényen is felmerült az úgynevezett dizájner drogok terjedésének a veszélyessége. A megyei helyzetről kérdeztük Kálóczi Andreát, a Szent Erzsébet Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetőjét. Mint elmondta, az utóbbi öt évben egyértelműen emelkedett a szenvedélybetegek száma a megyében. Az esetalkalmak száma nem nőtt, az 5-7 ezer között mozog évente. A segítséget kérők száma pedig több száz fő, és egyre többen vannak, akik először kérnek segítséget.

A dizájner drogok egyértelműen megjelentek a megyében is. Használóik arról számolnak be, hogy sokkal gyorsabban szoknak hozzá. Ugyanakkor a hatás időtartama rövid, tehát gyakrabban kell használni, mint a hagyományos kábítószereket. Mivel ezeket a szereket intravénásan is nyomják, gyakrabban kell szúrniuk magukat, ami egyértelműen növeli a hepatitisz fertőzés, vagy a vénagyulladás veszélyét. Mint ismeretes, ezen szerek összetétele ismeretlen és gyakran változik, tehát hatásuk is kiszámíthatatlan. Egyre gyakoribbak és súlyosabbak a fizikai mellékhatások. Sokszor éreznek rosszullétet a hasfájástól a fejfájáson keresztül egészen addig, hogy „azt sem tudtam, hogy vagyok” – mondta a szer használóinak beszámolóira hivatkozva a szakember.

Kálóczi Andrea szerint nagy társadalmi összefogásra van szükség a droghasználat és a mögöttük húzódó társadalmi problémák kezelésében. Mindenkinek a saját területén kell megtenni, amit lehet. Annak ellenére, hogy évek óta mindenki tudja, egyre fiatalabb korban ismerkednek meg a gyerekek a kábítószerekkel, 18 év alattiak számára csak 2015. januárjától lesz drogrehabilitációs lehetőség Szeged mellett, Szatymazon. Hozzájuk 16 éves kortól mehetnek szülői engedély nélkül is a fiatalok. Ennél fiatalabb korban csak szülői engedéllyel léphetnek be ebbe az ellátási formába. Azt sem tudni, hogy a kórházakban hol kezeljék a 18 év alatti mérgezéses tünetekkel bekerülő fiatalokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!