Közélet

2014.11.16. 11:49

Hűen őrzik szép hagyományaikat

Címkék#bonyhád

Aktív szerepet vállal Bonyhád közéletében az országos eredményekkel rendelkező Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület. A csoport tagjai szívvel-lélekkel őrzik hagyományaikat, és igyekeznek minél több fiatalt megszólítani ennek folytatása érdekében.

TEOL/Vizin Balázs

1979-ben alakult meg Bonyhádon a Német Nemzetiségi Club. A tagok legjobban énekelni szerettek, valamint a német dalokkal és szokásokkal foglalkozni. Kezdetben 8-9 embert, majd 2-3 héten belül már húsz főt számlált a kis csapat, az évek során pedig meghaladta tagjaik száma a százat.

Szakmai vezetőjük Rónai Józsefné, Terike lett, aki szintén ebben a kultúrában nőtt fel, és általános iskolai kórusaival már bizonyította hozzáértését. Komoly munka indult, amelynek hamar megmutatkozott az eredménye. Miután a környék falvaiban nem működtek még népdalkörök – igény viszont volt a német nemzetiségi kultúrára –, ezért felvállalták a „missziót”. Két év alatt körülbelül húsz községben jártak, ahol egész estét betöltő nemzetiségi műsorral szórakoztatták a közönséget a zenekar és a tánccsoport segítségével. Ezen felül a magyarországi német költők és írók műveit is népszerűsítették. Éveken keresztül szinte „módszertani központként” tekintettek a bonyhádi „műhelyre” az újonnan alakult dalkörök.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Bábelné Rein Mária (balról), Fetzer Gábor, Borbás Marcsi és Köhlerné Koch Ilona, a helyi német önkormányzat elnöke (Fotó: TN)
[/caption]Fellépéseik a város ünnepségeit színesítik, de hallhatók a hagyományos Pünkösdi Fesztiválon, a sváb bálokon, a fiatalok által szervezett Márton-napi búcsún, valamint a karácsonyi és a pünkösdi templomi koncerteken. Részt vesznek egyházzenei találkozókon, évente német misét énekelnek a Pécsi Belvárosi Templomban, továbbá a Székesegyház-koncerteken.

Minősítéseik révén a Német Kórusok Országos Fesztiváljainak résztvevői (Tatabánya, Veszprém, Bonyhád), 2003-ban a budapesti Nemzetiségi Gálán is felléptek, így mondhatni, hogy az élvonalba tartoznak. Legszebb dalaikat kazettán, illetve CD-n örökítették meg „Ein Sträußchen Rosmarin”, illetve „Unsere Lieblingslieder” címmel.

Kiterjedt bel- és külföldi kapcsolataiknak köszönhetően sok meghívásnak tesznek eleget. Külföldön legtöbbször Németországban fordultak meg, ami természetes is, de felléptek Ausztriában, Spanyolországban és kirándulásaik révén Olaszországban, Erdélyben. A közösség tagjait szoros szálak fűzik össze. Az egykor csak sváb-kórusként emlegetett csapat ma (1994 óta) egyesületi formában működik, felejthetetlen élmények (kirándulások, közös név- és születésnapok) erősítik a barátságukat. A kórus 2011-ben ünnepelte megalakulásának 30 éves jubileumát. Ebből az alkalomból meghívták a környék kórusait és a külföldi kapcsolataik révén megismert kulturális csoportokat.

Köztudott, hogy az ifjúság számára manapság van népszerűbb elfoglaltság is a népdaléneklésnél, azonban a bonyhádi egyesület nem mondott le a hagyományok népszerűsítéséről: részt vesznek az iskolák nemzetiségi, honismereti foglalkozásain. Meghívják a gyerekeket az egyesület házába, hogy ismerkedjenek őseik kultúrájával. És a városban működő gyermek- és ifjúsági tánccsoporthoz, a Kränzleinhoz is szoros szálak fűzik a civil szervezetet.

Tartalmas őszi program: négynapos túrán jártak és a Gasztroangyalban szerepeltek

Minden hónapban változatos programokhoz csatlakozhatnak az egyesület tagjai, a legutóbbiak is nagy sikert arattak. Októberben négynapos túrát szerveztek Orosháza, Gyopárosfürdő, Békéscsaba, Temesvár és Szeged érintésével. Orosházán az országos német önkormányzat tagja, dr. Formann István várta őket, és mutatta meg a várost, ezt követően pedig közös kultúresten barátkoztak a helyiekkel.

Békéscsabán a kolbászfesztiválon jártak, Temesváron új partnerkapcsolatot alakítottak ki az ottani német egyesülettel. Edith Singer, az egyesület elnöke még arra is gondolt, hogy a bonyhádi Vörösmarty Iskolának partneriskolát keressen, s azóta már el is kezdődtek a levelezések a bonyhádi Vörösmarty és a nagyszentmiklósi intézmény között. Az utolsó napot Szegeden töltötték, sok élménnyel, feltöltődve tértek haza a kirándulók.

A napokban a „Gasztroangyal” című televíziós műsor stábja forgatott a bonyhádi Német Házban. Az egyesület tagjainknak nem okozott problémát kiválasztani néhány sütemény receptet. Már nagy volt a sürgés-forgás, amikor az M1 műsorvezetője, Borbás Marcsi és kollégái megérkeztek hozzájuk. Nemzetiségi ruhában főzött, sütött Hein Lisi néni és Kozma Éva. A jó hangulatú felvétel során ízelítőt adtak az egyesületi tagok a német hagyományokból – mesélte Bábelné Rein Mária, a civil szervezet alelnöke.Az egyesület első elnöke Rittinger Antal volt, aki 2012-ig vezette a szervezetet, s nagy lelkesedéssel tette mindezt. Tóni bácsi 20 éves tevékenysége után tiszteletbeli elnök maradt, és a vezetést Fetzer Gábor vette át tőle. Fiatalos lendülettel, új célokkal felvértezve végzi a munkáját. Segítségére van az egyesület alelnöke, Bábelné Rein Mária. Ketten, kiváló munkamegosztással gyarapítják az egyesület tagságát, szervezik a programokat, kapcsolatokat ápolnak a környék német nemzetiségi kulturális egyesületeivel, civil szervezeteivel, kórusaival és önkormányzataival, vagy éppen pályázatokat írnak.

– Nálunk mindig történik valami. Legyen az egy disznóvágás, saures főzés, tuttekrepl sütés, éneklés, kirándulás, a lényeg, hogy közösségben vagyunk, ahol örömünkre az idősebbek éppúgy képviseltetik magukat, mint a fiatalok – nyilatkozta Fetzer Gábor. Hozzátette, büszkék gyönyörű hagyományaikra, és remélik, hogy a jövőben minél több fiatal tekinti szívügyének a németség kultúrájának megőrzését, az egyesület azon van, hogy elősegítse mindezt.

Békéscsabán a kolbászfesztiválon jártak, Temesváron új partnerkapcsolatot alakítottak ki az ottani német egyesülettel. Edith Singer, az egyesület elnöke még arra is gondolt, hogy a bonyhádi Vörösmarty Iskolának partneriskolát keressen, s azóta már el is kezdődtek a levelezések a bonyhádi Vörösmarty és a nagyszentmiklósi intézmény között. Az utolsó napot Szegeden töltötték, sok élménnyel, feltöltődve tértek haza a kirándulók.

A napokban a „Gasztroangyal” című televíziós műsor stábja forgatott a bonyhádi Német Házban. Az egyesület tagjainknak nem okozott problémát kiválasztani néhány sütemény receptet. Már nagy volt a sürgés-forgás, amikor az M1 műsorvezetője, Borbás Marcsi és kollégái megérkeztek hozzájuk. Nemzetiségi ruhában főzött, sütött Hein Lisi néni és Kozma Éva. A jó hangulatú felvétel során ízelítőt adtak az egyesületi tagok a német hagyományokból – mesélte Bábelné Rein Mária, a civil szervezet alelnöke. Bábelné Rein Mária (balról), Fetzer Gábor, Borbás Marcsi és Köhlerné Koch Ilona, a helyi német önkormányzat elnöke (Fotó: TN) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!