Közélet

2014.11.26. 12:30

Másfél hónapos elmaradást kell behozniuk

Megkezdte az érdemi munkát Szekszárd város közgyűlése. A múlt héten megalakult új testületnek másfél hónapos elmaradást kell behoznia.

TEOL/V.M.

Fotó:

A Fidesz-KDNP frakció megalakulásáról szóló bejelentéssel vette kezdetét a megyeszékhely rendkívüli közgyűlése tegnap délelőtt a városházán. A frakció vezetője dr. Haag Éva alpolgármester lett. A bejelentést követően Rácz Zoltán (MSZP-PM-Együtt-DK) képviselő ügyrendi kérdést intézett a polgármesterhez. Ennek során azt kérte, hogy az önkormányzat változtassa meg a frakcióalakítás szabályairól szóló rendeletét, és ne öt fő legyen szükséges egy frakció létrehozásához, hanem csak három. Válaszában Ács Rezső polgármester elmondta, ebben a tárgyban a készülő új szervezeti és működési szabályzat tárgyalása során dönthet a közgyűlés.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Rendkívüli közgyűlés volt tegnap Szekszárdon. A testületnek másfél hónapos elmaradást kell behoznia (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]Az ülés során a városatyák elfogadták az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szóló tájékoztatót és megszavazták költségvetési, illetve technikai jellegű módosításokat, amelyek a további munkához szükségesek. Rendelet született a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról. Dr. Haag Éva, a Fidesz-KDNP frakció vezetője javasolta, hogy a szükséges létszámot a választópolgárok 25 százalékában határozzák meg. Indoklásként elmondta, hogy az önkormányzati testületet illetően 25 százalék a törvényi előírás, tehát a képviselők negyedének kell kezdeményeznie a helyi népszavazást, ugyanez az arány vonatkozzon a választópolgárokra is. A módosító indítványt a közgyűlés elfogadta, és az eredetileg 5500 főben megállapított szükséges létszámot 7000 főre növelte.  

A közgyűlés megalakulását követően szükségessé válik az önkormányzat kizárólagos, illetve részleges tulajdonában lévő gazdasági társaságok felügyelı bizottsági elnökének és tagjainak újbóli megválasztása. A közgyűlés döntése alapján a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke Gyurkovics János, a Szekszárdi Víz-és Csatornamű Kft. Felügyelı Bizottságának elnöke dr. Haag Éva, az Alisca Terra Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke Kővári László, a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke Máté Péter, a Szekszárdi Városfejlesztési Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke Máté Péter, a Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke Gárdi Gábor lett. A Szekszárdi Meliorációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója dr. Bodri István, felügyelő bizottságának elnöke pedig Kővári László lett a városatyák döntése alapján. Három önkormányzati cég esetében a következő ülésen történik döntés a felügyelő bizottsági tagokról. A közgyűlés emellett döntött a különböző társulásokba és érdekegyeztető tanácsokba delegáltak személyéről is.

Az idősek mellett a fiatalokat is köszöntik ezentúl

A város önkormányzata üdvözlőlapot küld a 65., 70., 75., 80., 85., 90. életévet betöltött szekszárdi polgároknak, és a 90 év betöltését követően évenként köszönti a szekszárdi lakóhellyel rendelkező polgárokat. A város közgyűlése fontosnak tartja, hogy az időskorúak köszöntése mellett az emberi élet legjelentősebb eseményeihez kapcsolódóan a fiatalabb generációra is gondot fordítanak. A testület döntése alapján adott évben a városban bejelentett lakcímmel rendelkező újszülötteket, nagykorúvá váló fiatalokat, illetve házasuló párokat köszönti az önkormányzat a jeles alkalomból.

Módosítják a védőnői szolgálat területi felosztását

Az oktatási intézményekben és a területi védőnői hálózat körzeteiben évről-évre csökkennek a létszámok. Az OEP finanszírozást a védőnői szolgálat – létszám alapján kiszámított – pontszámai alapján utalják. Az egyenlőtlen létszámelosztás miatt úgy döntött az önkormányzat, hogy a törvény által biztosított jogkörében eljárva hozzájárul védőnői körzeti utcajegyzék módosításhoz, iskolavédőnők telephely cseréjéhez és egy iskolavédőnői körzet megszűnéséhez. A határozat végrehajtásával kapcsolatos teendők elvégzésére az Egészségügyi Gondnokság vezetőjét hatalmazták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!