Közélet

2014.11.21. 20:18

Mézes reggelivel indult a nap Gyönkön

Címkék#Gyönk

Mézes reggelivel kezdődött pénteken a gyönki általános iskolában az alsó tagozatosoknak a tanítás. Karácsony előtt érdemes az őstermelőktől mézet venni.

Mauthner I.

Százhatvan kisdiák kóstolhatta meg az akác-, a repce-, a hárs- vagy a vegyes virágmézes kenyeret. A gyerekeknek annyira ízlett a méz, hogy repetáztak, és még a fülük is ragadt tőle. Kersák Róbert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Tolna megyei szaktanácsadója elmondta, egy országos rendezvény része volt a gyönki, de innentől minden évben szeretnék a megye valamelyik iskolájában, óvodájában ezt a hagyományt folytatni. Maga a "mézes reggeli" nem magyar kezdeményezés, hét évvel ezelőtt Szlovéniából indult, hogy felhívja a figyelmet: a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak. Napjainkban egyre több problémát okoz a finomított cukrok túlzott fogyasztásából adódó elhízás és a cukorbetegség, ezért fontos, hogy az egészséges táplálkozásra való nevelést minél korábban megkezdjék, és ráirányítsák a figyelmet a mézfogyasztás számos előnyére.

Koller Zoltán, a megyei méhészegyesület megbízott elnöke elmondta, Tolna megyében eddig is közel húsz méhész vállalta, hogy iskoláknak, óvodáknak (általában ahová a saját gyerekük, unokájuk jár) mézet ajándékoznak, hogy minél többen élvezhessék ennek áldásos hatását. Jelenleg – a megfázásos időszakban – nagy kereslet van a mézre, főleg az akácot, hársot keresik, ennek ára 2000-3000 forint között van. A repcét kevesebben veszik, pedig az is nagyon jó például a reflux betegség enyhítésére, a vegyes virágméz pedig éppen attól értékes, hogy összetettebb a többinél, így több benne a vitamin. Koller Zoltán elmondta, a karácsony előtti időszakban nagyon sok rendezvényen vesznek részt a megye méhészei, sokan keresik fel az iskolákat, különböző közösségeket, ahol viaszgyertyákat is készítenek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Gyönkön 160 kisiskolás kóstolta a különböző mézzel megkent vajaskenyereket (Fotó: Gottvald K.)
[/caption]

Minden évben mézeskalácsból építik meg a várost

Néth Dezső, a gyönki méhészklub vezetője elmondta, viszonylag kicsi, 15-16 fős a tagságuk, de rendkívül aktívak a méhészek. Náluk már tíz éve gyakorlat, hogy karácsony előtt az óvodásoknak egy kis üveg mézet és kifestő füzetet ajándékoznak. A városi Mindenki karácsonyán pedig szintén ők biztosítják a forralt borhoz a mézet. Hagyomány az is, hogy elkészítik Gyönk nevezetesebb épületeit egy cukrász segítségével mézeskalácsból. Az enni való épületeket ezt követően ki is állítják, amit december 1-16. között a gyönki evangélikus templomban lehet megtekinteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!