Közélet

2014.11.17. 22:24

Modern felszerelést kapnak a Rotarytól

A Rotary Club Szekszárd a hazai Rotary mozgalom támogatásával a Tolna Megyei Balassa János Kórház Szülészeti-, Nőgyógyászati- valamint Gyermekosztálya számára százezer dollár értékű technikai felszerelést tervez adományozni.

Venter Marianna

– A megyei kórház vezetőivel, szakembereivel egyeztetve az említett osztályok felszereltségének napjaink technikai szintjére történő emelése a projekt célja. A megvalósítási határidejét jövő májusra tűztük ki. Ennek a megyénk lakói számára kiemelkedően fontos projektnek a megvalósításához kérjük az önkormányzatok, cégek és magánadományozók támogatását – mondta Dobos Gyula. A Rotary Club Szekszárd soros elnöke elmondta, hogy a Rotary Club Budapest City például 2003 és 2014 között tíz sikeres kórházi projekt felett bábáskodott. Az összesen több mint 4 millió dollár (közel 1 milliárd forint) tényleges használati értékű technikai fejlesztés alapjaiban változtatta meg számos külföldi és hazai egészségügyi intézmény, így például a budapesti Szent István Kórház Égési osztályának, a pécsi Egyetemi Gyermekkórház Intenzív osztályának gyógyítási lehetőségeit. A siker kovácsa, Henning Sorknaes, aki európai koordinátorként működött közre, ő szervezte az egyes projektek pénzügyi hátterét, tartotta a kapcsolatot a világ számos pontján felkutatott és támogatást vállaló klubokkal, kereste az újabb támogatókat, szélesítette a projektekben résztvevő klubok és disztriktek számát. A projektek kiinduló pontja mindig egy adott kórház volt, amelyik rotaristák révén került az RC Budapest City látóterébe. A másik vége pedig az az amerikai nonprofit Alapítvány (Assist International), amelyiknek adományok révén birtokába kerülnek az ottani kórházak által lecserélni kívánt berendezési tárgyak, műszerek.

A Rotary Club Szekszárd 2014. áprilisban határozta el, hogy Host (házigazda) klubként részt kíván venni a kórházi sorozatban. Ennek alanya a Balassa János Megyei Kórház nehéz feltételek mellett működő, de gyakorlatilag egész Tolna megyét ellátó Szülészeti-, Nőgyógyászati-, valamint Gyermekosztálya. Az RC Szekszárd célja, hogy 2015 májusától a megyei kórház három osztálya is használhassa gyógyító munkájában a modern technikák előnyeit, hogy a technikai színvonal, eszközpark közelebb kerüljön a világszínvonalhoz.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dobos Gyula a gyermekosztály előtt. A Rotary Club Szekszárd technikai felszerelést szándékozik adományozni a kórháznak (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

– A projekt keretében az ősz folyamán meglátogatott bennünket az RC Stockholm City, majd az Oklahoma City (a világ legnagyobb Rotary clubja 640 taggal) képviselője, és megtekintette a kórház osztályait. A látottak után kilátásba helyzeték támogatási szándékukat. Októberben vendégünk volt Bob Pagett, az Assist International elnöke (rotarista), és vele konkretizáltuk helyi bejárás és a szakemberekkel konzultálás alapján az eszközigényeket. Mindhárom alkalommal a korábbi kórházi projekt aktív szervezője, Henning Sorknaes és dr. Gerő Katalin, a Budapest City elnöke segítették a jó kapcsolat kialakítását.

Keresik a projethez a további támogatókat

Napjainkra a kórház projekt támogatóinak száma egyre növekszik. Vannak, akik már elkötelezték magukat, többek között Oklahoma, Georgia, Oklahoma City, Budapest City, Chicago, Stockholm és München Rotary klubjai. Jelenleg a szükséges költségeknek mintegy 70 százalékára van ígéret, a még szükséges 30 ezer dollár összegyűjtéséhez azonban minden adakozóra számítunk – folytatja Dobos Gyula. A cél érdekében felkeresik az önkormányzatokat, cégeket és magánszemélyeket, és jótékonysági estjeiket is erre használják fel. Várják a személyes megkereséseket, minden adakozóval támogatási megállapodást kötnek, és a felajánlott támogatást kizárólag ennek a projektnek a megvalósítására használják fel.

– Nagyon örülünk a Rotary Club Szekszárd kezdeményezésének és a várható támogatásának, a kórháznak minden segítségre szüksége van – kommentálta a hírt dr. Németh Csaba a megyei kórház orvos-igazgatója. A tervek szerint többek között ultrahang diagnosztikai készülékeket, betegőrző monitort, újszülött újraélesztő asztalt, újszülött betegmegfigyelő monitort, laparoscopos műtéti tornyot, altató-lélegeztető gépet, betegőrző monitorokat kaphatnak a megyei kórház érintett osztályai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!