Közélet

2014.11.07. 21:22

Nagy a tétje a vasárnapi voksolásnak

A Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében négy szavazókörben kell megismételni a választást Szekszárdon. November 9-én reggel 6 és este 7 óra között adhatják le voksaikat az urnákhoz járulók.

Vizin Balázs

Fotó: Lehoczky Péter

– A megismételt választásokon általában kevesebben mennek el szavazni, ezért felértékelődik, hogy a pártok mennyire tudnak mozgósítani – mondta el kérdésünkre Horváth Csaba. A politológus szerint a Fidesz kommunikációja a leghatásosabb, még úgy is, hogy az utóbbi időben sok szavazót veszített. Például a köznyelvben csak internetadóként elterjedt hírrel, valamint az amerikai korrupciós üggyel. Mint fogalmazott, ezek egyértelműen az ellenzék malmára hajtják a vizet, de még így sem „kerül közelebb” egymáshoz a két tábor a népszerűségi indexeket tekintve. Vagyis a kormánypárti oldal gyengülésével nem erősödik azonos mértékben az ellenzék támogatottsága, amelyet a baloldal gyengeségére vezetett vissza. Horváth Csaba megjegyezte, az országban több helyen tartanak megismételt választást, ugyanakkor a szekszárdi mindenképpen azok közé tartozik, ahol érdekes verseny várható.

Az érintett négy szekszárdi szavazókörben 2883 szavazásra jogosult polgár lakik, közülük alig több mint 1100 vett részt a legutóbbi voksoláson. Az október 12-i választáson Ács Rezső 5469 szavazattal nyert Hadházy Ákossal szemben, akire 4733-an voksoltak. Amennyiben kivesszük az eredményből a négy szavazókör – azóta érvénytelenített – eredményét, Ács Rezsőnek 4946, Hadházy Ákosnak 4277 szavazata marad. A különbség tehát 669 szavazat.

SZAVAZZON A JOBBOLDALI HASÁBBAN!

A jogosultak száma alapján tehát van matematikai esélye annak, hogy nemcsak az adott körzet önkormányzati képviselő-, hanem a polgármesterválasztás eredménye is megforduljon. A megismételt szavazás eredményének ismeretében hirdetik majd ki hivatalosan a szekszárdi választás végeredményét. Várhatóan négy-öt nappal november 9-e után alakulhat meg leghamarabb hivatalosan a szekszárdi testület. Hacsak nem lesz újabb jogorvoslati kérelem, mert akkor félő, hogy még novemberben sem lesz működőképes önkormányzata a megyeszékhelynek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] November 9-én reggel 6 és este 7 óra között adhatják le voksaikat a Dienes iskolában lévő négy szavazókörben az urnákhoz járulók
[/caption]

„A választás visszaad a városnak egy lehetőséget”

– Ami nagy port kavart az október 12-i választással kapcsolatban, vagyis hogy tanúk szerint szervezetten és pénzért vittek szavazókat, az csak a jéghegy csúcsa – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján dr. Hadházy Ákos. Az LMP és a baloldal polgármesterjelöltje szerint hat szavazókörben több lebélyegzett szavazólap volt az urnákban, mint ahányan elmentek voksolni, és ezt nagyon súlyos ténynek nevezte. Arra az újságírói kérdésre, amely az egyik tanúról megjelent internetes videóról faggatta, azt válaszolta: – Nem szép dolog az ittasság, de az a polgármester, vagy képviselő vesse rá az első követ, aki még sosem volt részeg, egyébként pedig nem ez határozza meg egy ember szavahihetőségét, hanem a tettei. Hozzáfűzte: – Van egy másik szenvedélye is ennek az úrnak: elég erős dohányos, és az, hogy látta azt a nagyon sokszor megjelenő autót a szavazókör előtt, annak is volt köszönhető, hogy rendszeresen kijárt rágyújtani – adta válaszul a polgármesterjelölt.

Azt is firtatta, hogy a kampány során csak akkor jelent meg a neve a Szekszárdi Vasárnap című városi hetilapban, ha ellene lejárató sajtótájékoztatót tartottak.

„Szabályos körülmények között zajlott a szavazás”

– Október 12-én a szekszárdiak bizalmat szavaztak a Fidesz-KDNP valamennyi képviselőjelöltjének és személyemnek is. Hiszünk benne, hogy a négy szavazókörben megismételt választáson újból megkapjuk a bizalmat november 9-én – reagált lapunknak Ács Rezső. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje úgy fogalmazott, biztosak benne, hogy a szekszárdi választópolgárok a megyeszékhely további fejlődése érdekében felelősségteljes döntést hoztak, és elutasítják azt a személyeskedő, mocskolódó kampányt, amit Hadházy folytat.

A polgármesterjelölt arra is kitért közleményében, hogy a Hadházy által említett 6 szavazókör kapcsán a választási bizottságok és a Pécsi Ítélőtábla egyöntetűen megállapította, hogy a szavazás szabályos körülmények között zajlott le. – A tanúról megjelent videóval kapcsolatban pedig egyetértek azzal, hogy nem szép dolog az ittasság, mint ahogy a hamis tanúvallomás sem. Utóbbi ügyben megtettük a rendőrségi feljelentést. A sajtótájékoztatóinkon nem a lejáratás volt a célunk – ellentétben Hadházyval –, hanem a választópolgárok hiteles és tényszerű tájékoztatása – szögezte le Ács Rezső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!