Közélet

2014.11.19. 08:10

Sváb Tájházzal gyarapodott Szárazd

Az átadási ünnepség német vendége reményét fejezte ki, hogy Szárazd németországi kapcsolatai tovább erősödnek.

Sz. Á.

A régi sváb időkben mindig Márton napja környékén tartották a szárazdi búcsút. Ennek emlékére időzítették november 15-re az újonnan berendezett Sváb Tájház ünnepélyes átadását. A Szalontai Józsefné és Schmitt Henrikné magángyűjteményéből álló falumúzeumot – Szabó Lászlóné, a helyi német önkormányzat elnöke köszöntőjét követően – a szárazdi gyermekek avatták.

A megnyitó után a vendégek elsétáltak a II. világháború áldozatainak emlékművéhez, ahol Orbán Attila polgármester mondott ünnepi beszédet. Mint hangsúlyozta, a nemzetek, kultúrák, generációk és eszmék egymás melletti békés élése, egymás megbecsülése a jövő építkezésének alappillére.
A rendezvény a művelődési házban folytatódott, ahol felléptek a gyönki Szivárvány óvoda táncosai Nedvesné Otterbein Gabriella vezetésével, bemutatkozott Nedves Fanni énekes, a gyönki Dránovics család harmonikás triója, a szárazdi gyerekek pedig – Cseh Erika vezetésével – énekkel és versekkel arattak sikert.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Népviseletbe öltözött helybeli gyermekek adták át a Sváb Tájházat (A szerző felvétele)
[/caption]

Az ünnepség végén Manfred Weber németországi vendég kért szót, kifejezve reményét, hogy Szárazd németországi kapcsolatai tovább erősödnek. Este a gyerekek énekelve, lampionokkal körbejárták a falut, és a főtéren tábortüzet gyújtottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!