Közélet

2014.11.06. 20:04

Tiltakoznak Tolnán a lakásotthonok ellen

Több száz aláírás gyűlt már össze Tolnán két, a városba tervezett, állami gondozott gyerekek elhelyezését biztosító lakásotthon létrehozása ellen.

Steinbach Zsolt

Fotó:

Sokan tiltakoznak Tolnán a tervezett lakásotthonok ellen. A kezdeményezők a Tolnai Polgármesteri Hivatalhoz eljuttatott levelükben azt vélelmezik: a lakásotthonban élő fiatalok deviáns viselkedésükkel lakókörnyezetükre káros hatással lennének. Úgy vélik, hogy a csavargás, a szökések, a drog- és alkoholproblémák, a fiatalkori bűnözés mind-mind előfordul ezen gyerekek életében. Megjelenésükkel megzavarhatják a környék nyugalmát és biztonságát, a nyugdíjasok, a családok életére és a gyerekek fejlődésére is káros hatást gyakorolhatnak.

Az aláírásgyűjtéssel konkrétan azt szeretnék elérni, hogy a tolnai önkormányzat, illetve a járási hivatal ne adja meg a lakásotthonok létrehozásához szükséges engedélyt.

Négy új a megyében

Posta Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna megyei kirendeltségének vezetője elmondta: összesen négy új lakásotthon létesítését tervezik. Kettőt Tolnán, egyet-egyet pedig Szekszárdon és Őcsényben. Hangsúlyozta: a szakma már évek óta arra törekszik, hogy – összhangban az uniós irányelvekkel – a nagy létszámú, központi gyermekotthonok helyett családias körülményeket biztosító, az egyéni törődést lehetővé tevő, legfeljebb 12 fős lakásotthonokban helyezzék el a család nélkül maradt 12-18 éves gyerekeket, fiatalokat. 2012 óta pedig már uniós pályázati források is rendelkezésre állnak erre a célra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Végleges döntés még nincs, de az egyik tolnai lakásotthont a Táncsics utcában (képünkön), a másikat az Alkotmányban tervezik létrehozni (Fotó: Mártonfai D.)
[/caption]

Posta Zoltán arról is tájékoztatott, hogy a megyében még működő, nagy gyermekotthonok közül a faddi intézmény a legrosszabb állagú. Ezért ennek kiváltását célzó lakásotthonok létesítésére adtak be tavaly tavasszal pályázatot, ami nyert is. Eredetileg négy-öt vadonatúj otthont építettek volna fel Szekszárdon. Később azonban szakmai megfontolásból módosítottak: több, szekszárdi, vagy Szekszárd környéki, a célnak megfelelő lakóépület átalakításával hoznának létre lakásotthonokat.

Még nem dőlt el

A Tolnán kiválasztott két ingatlan az Alkotmány és a Táncsics utcában található. A városban egy – szükség esetén fogyatékkal élő fiatal befogadására is alkalmas – 8 fős, illetve egy 12 fős lakásotthon jönne létre. A feltételes mód indokolt, hiszen a megváltoztatott szakmai elképzelések alapján egyrészt módosítani kell a pályázat támogatási szerződését, ami még nem történt meg. Másrészt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel jóvá kell hagyatni az ingatlanok megvásárlását. Az érintett házak tulajdonosaival kb. egy hónapja előszerződéseket kötöttek, de az ingatlanokat csak akkor veszik meg, ha a fenti két feltétel teljesül. Tehát még nem dőlt el, hogy valóban létrejönnek-e a lakásotthonok.

Amennyiben viszont a támogatási szerződést módosítják, és az MNV Zrt. is megadja a hozzájárulást, valószínűleg nem lesz akadálya, hogy megkapják a működési engedélyeket. Amelyeket azonban nem az önkormányzat, nem is a járási hivatal, hanem a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatala ad ki.

Megbélyegzett fiatalok

Posta Zoltán a „lakásotthonos” fiatalok feltételezett deviáns viselkedésével kapcsolatban azt mondta: ő személy szerint felháborítónak tartja, hogy előzetes ismeretek nélkül megbélyegzik ezeket az önhibájukon kívül a perifériára szorult gyerekeket. Hangsúlyozta, hogy közöttük is vannak jobb és rosszabb magatartásúak, ugyanúgy, ahogy a családban nevelkedők között. A napi 24 órás felügyelet mellett élő lakásotthonos gyerekek között a tapasztalatok szerint semmi olyan különleges probléma nem fordul elő, ami egy „normál” környezetben ne történne meg. Tévhit az is, hogy ezek a gyerekek „bűnözők” lennének, hiszen a bűnelkövető fiatalok speciális intézményekben élnek. A lakásotthonok viszont éppen azért vannak, hogy az ott lakó fiatalok minél inkább be tudjanak illeszkedni a társadalomba, és együtt tudjanak élni – mások mellett – a szerencsésebb sorsú kortársaikkal is.

Fórumokat tartanak

Posta Zoltán jelezte: eddig azért nem tájékoztatták a szélesebb közvéleményt a lakásotthonos tervekről, mert még nem biztos, hogy azok meg is tudnak valósulni. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: minden érintettel (szomszédok, önkormányzat, civilek) egyeztetnek, és addig nem lépnek, amíg minden kérdést megnyugtatóan nem sikerül rendezni. Folyamatosan együttműködnek a helyiekkel a problémák megelőzése érdekében, illetve ha bármi gond merül fel, azonnal cselekszenek. Mint mondta: becslése szerint november végén-december elején születhetnek meg a szükséges döntések. Ezek után kerülhet sor a szélesebb körű lakossági tájékoztatókra. Posta Zoltán hozzátette: véleményét e tárgyban nem csupán intézményvezetőként, hanem magánemberként is osztja: az ő lakása ugyanis a tervezett szekszárdi lakásotthonhoz van közel.

Nem a város hatásköre

– Megértem, hogy vannak bizonyos félelmek az érintett lakosság körében a lakásotthonok ellen, hiszen az emberek általában idegenkedve fogadják az ismeretlen dolgokat. Az aláírásgyűjtést és a felfokozott indulatokat azonban a jelen helyzetben túlzott reakciónak tartom – mondta lapunknak Tolna polgármestere, akinek egyébként a kertszomszédságában tervezik az egyik lakásotthont. Appelshoffer Ágnes hangsúlyozta: bár az aláírásgyűjtés kezdeményezői a tolnai önkormányzathoz fordultak az ügyben, a lakásotthonok engedélyeinek kiadása nem a polgármesteri hivatal hatásköre, a képviselő-testületnek sincs ebben döntési jogosultsága. A városvezető elmondta: nem szabad elhamarkodottan, a dolgok alapos ismerete nélkül, előzetesen megítélni helyzeteket, embereket, különösen nem szerencsétlen sorsú gyerekeket. Hozzátette: sajnos számos, akár „jó” családban nevelkedett deviáns fiatal is él a városban, velük kapcsolatban mégsem indít senki aláírásgyűjtést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!