Közélet

2014.11.08. 11:02

Visszakapja a templom késő barokkos külsejét

Folyik a katolikus templom felújításának második üteme. Az elsőben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a másodikban a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázati támogatása biztosít forrást.

TEOL/V.T.

Fotó: Kovi Gergo

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az atomerőmű segít a felújításban (A szerző felvétele)
[/caption]

De – mint Sebestyén-Molnár Árpád plébános kifejtette – sokkal többről, többek segítő támogatásáról van szó. Első lépcsőben a toronysisak és a torony felújítása történt meg. Erre 15 millió forintot nyertek el az MVH-tól. A második pályázatnál az igénylő az önkormányzat volt. Az atomerőmű térségfejlesztési alapítványa lehetőséget biztosított arra, hogy az önkormányzatok ne csak saját tulajdonú ingatlanra pályázzanak. A  kajdacsi faluvezetés a község műemléktemplomának rendbe hozatalára kért és kapott támogatást. – Óriási dolog, hogy az önkormányzat nem saját, hanem egyházi tulajdonú épületre pályázott, és az is, hogy az atomerőmű figyelme kiterjed ilyesmire – hangsúlyozta Sebestyén Molnár Árpád.

Ebben a szakaszban új cserepezést kap a tető és új vakolatot a templomhajó. De nem egyszerű felújítást végeznek, hanem rekonstrukciót, szeretnék ugyanis a régi állapotot visszaállítani. – A ma már műemlék templom az 1750-es évek elején épült. Mostani formáját 1894-ben nyerte el. Legutóbb 1978-ban esett át felújításon, de a legnagyobb gond nem a leromlott állapota volt, hanem az, hogy egy II. világháború utáni, szakszerűtlen beavatkozás során kőporos vakolatot kapott, és így elveszítette eredeti, késő barokkos megjelenését – vázolta a plébános.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!