Közélet

2015.05.22. 08:10

Egy ember megkeseríti a falu életét

Egy fürgedi olvasónk panaszkodott levelében, hogy mennyire megnehezíti, tönkre teszi az életüket a szomszéd férfi, aki ha italozik, kezelhetetlenné válik. A helyzetből nem lát kiutat.

Mauthner Ilona ([email protected])

Alig hétszáz lakosú kis település Fürged, zsákfalu Tolna megye északi részén. Tamásin túl, egy földúton keresztül érkeztünk a házakhoz. Nagy nehezen megtaláltuk a falu szélén az Árpád utcát, ahol levélírónk, Gyárfás Mátyás él a családjával. A férfi kőből és fából farag szobrokat, melyekkel Fürgeden kívül sok más településen is találkozhat az ember. Ahogy ő fogalmazott, csendes ember, 12 évig vezette a helyi polgárőrséget, jó a kapcsolata a rendőrséggel is, mégis tehetetlen. A tíz éve a szomszédba költözött család miatt már kétszer kapott infarktust. Hogy konkrétan mi a gond velük, először Gyárfás Mátyás csak hallgatott. Majd azt mondta, úgy sincs értelme foglalkozni vele, a jegyző a minap itt volt, ők sorolták a gondjaikat, de a válasz az volt, forduljanak bírósághoz. Aztán végre kibökte: főleg az apával van gond, ha iszik, megbolondul, és már többször megfenyegette őket. Késsel és baltával a kezében azt kiabálta: remélem, tudjátok, hogy kivel kezdtek ki!

A helyzet főleg azóta mérgesedett el, amióta Gyárfásékhoz hazaköltözött a lányuk és annak férje. A férj ugyanis őstermelőként állatokat tart, földet művel, gyümölcsösük is van. A földterületeken vesztek össze, pontosabban Gyárfásék földjein, amit szerintük a szomszéd nem tisztel. Ez azt jelenti, hogy a rétjükön a füvet önhatalmúlag leszecskázza, így azt nem tudják az állataiknak takarmányként adni. És még sorolták a férfi bűneit, melyek között húsz köbméternyi fa eltüntetése is szerepelt, csak úgy, mint más, kisebb stiklik.

A panaszok meghallgatása után a szomszédba mentünk, ahol a férfi élettársa, Tímea és a kisebb gyerekek voltak csak otthon. A családi házban a szülőkkel hét gyerek él, a legnagyobb 18, a legkisebb 2 éves. Tímea szerint nincs gond a családfővel, akkor se, ha iszik, csak nem kellene ingerelni. Azt ő is elismerte, a helyzet azóta rosszabbodott, amióta Gyárfásékhoz a fiatalok odaköltöztek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A szomszédból kijött két nő, akik azt bizonygatták, amit Gyárfásék. Ők és Tímea (háttal) üvöltve, egymás szavába vágva vitáztak az utcán (fotók: Makovics Kornél)
[/caption]

Miközben a ház előtt beszélgettünk, az alsó szomszédból jött ki két nő, akik azt bizonygatták, amit Gyárfásék is állítottak. A beszélgetés pillanatok alatt veszekedéssé fajult. Tímea és a másik két nő üvöltve, egymás szavába vágva sorolta az érveit. Tímea sérelme az volt, hogy az állatok trágyáját nem kezelik rendesen, közel van az ő területükhöz és nyáron, a nagy melegben nem csak a szagától szenvednek, de a látványától is. Nem tudnak így szellőztetni, mosás után a ruhákat a szabadban kiteregetni. A vita azzal ért véget, hogy a szomszéd asszonyok visszamentek a saját házukba.

A roma vezető kisfiát rendszeresen megverték, ezért másik iskolába íratja

A hivatalban találkoztunk a roma nemzetiségi önkormányzat vezetőjével, Orsós Imrével. Ő a polgármesternél egy kicsit később érkezett, ugyanis éppen aznap délelőtt intézte, hogy alsó tagozatos kisfiát a helyi iskolából egy másikba helyezzék át. A kisfiút ugyanis rendszeresen megverik, és már odáig jutottak, hogy nem mer iskolába menni. Az elkövető pedig nem más, mint Gyárfásék renitensként számontartott szomszédjának egyik gyermeke.
A fürgedi iskolában csak alsó tagozat működik. Korábban a település jegyzője, Németh Györgyné is elmondta, az iskolában azért nem lehet rendesen tanítani, mert az órákat rendszeresen megzavarja néhány gyerek a viselkedésével. A tanítók sokszor tehetetlenek, emiatt a szülők többsége másik faluba járatja a gyerekét. Orsós Imrével hamarosan tisztázzuk azt is, nem csak névrokonságról van szó a fia és a verekedő gyerek között, hanem unokatestvérek, hiszen a renitens férfi és ő édestestvérek. Mint mondta, az Orsósok kilencen vannak, közülük csak egy nem lakik a családjával a faluban. Bátyja, akivel a legtöbb gond van, 38 éves.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Orsós Imre
[/caption]

Természetesen felvetettük neki, hogy miért nem beszéli meg a gondokat a saját testvérével, beleértve a gyerekeik közötti verekedést is. Imre csak annyit válaszolt: nem lehet vele beszélni. Amúgy a két testvér közötti viszony is érdekes, hiszen a fiatalabb, Imre nemcsak példás családi életet él, de a kisebbségi önkormányzat vezetőjeként, illetve a közmunkások főnökeként a testvére egyben a beosztottja is. Imre azzal ütötte el a konfliktust, szerinte a bátyjának csak a szája nagy, nem kell komolyan venni a fenyegetéseit, igaz, egyszer harminc napig elzárták. – De hát a Gyárfás veje sem könnyű ember – tette hozzá.

Közmunkásként dolgozik, de ha iszik, jogsi nélkül vezet

A témát a polgármesteri hivatalban is folytattuk, ahol Barkóczi Józseffel találkoztunk. Fürged polgármestere szerint a baj az, hogy Gyárfásék szomszédja öntörvényű ember, ha iszik, nehéz vele bírni, márpedig ez gyakran előfordul. Ilyenkor az sem ritka, hogy jogosítvány nélkül beül az autójába – aminek nincs forgalmi engedélye – és részegen furikázik. Eddig senki nem merte feljelenteni. Amúgy jó ember, sőt jó dolgos is, közmunkásként foglalkoztatják, bár az is előfordult, nem is egyszer, hogy haza kellett küldeni, mert nem volt alkalmas a feladatai ellátására. – De hát ott van az a sok gyerek, toljak ki velük is azzal, hogy nem engedem még közmunkában sem dolgozni az apjukat? – tette fel a kérdést a polgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Barkóczi József
[/caption]

Amúgy a faluban idén kilencvennégy közmunkást foglalkoztatnak. Munka van bőven, az önkormányzati földeken termesztenek fűszerpaprikát, Kalocsával szerződésük is van rá, illetve zöldségeket is termelnek, tartanak baromfit, sertést. A közmunkások ötvenezer forint körüli összeget és a családi pótlékot kapják kézhez havonta. Illetve kapnák, de a többségnek annyi köztartozása (villany, víz, szemétszállítási díj) van, hogy ezeket részletekben levonják belőle.

Elöregedett a falu

A faluban nincs kocsma. Ezt a hiányosságot úgy hidalják át, hogy az egyetlen bolt elé, egy nagy fa árnyékába három padot is elhelyeztek. A boltban megvett sört, pálinkát itt szokták megiszogatni, barátok között, elbeszélgetve. A polgármester szerint a legnagyobb gond a szegénység, kevés helyben a munka. Régebben eljártak innen Tabra, Tamásiba, sőt Székesfehérvárra is dolgozni. Utóbbi helyre külön busszal szállították őket, de elküldték az egész csapatot, mert nem úgy viselkedtek, ahogy kellett volna. Barkóczi József szerint a megoldás az lehetne, ha befektetőket találnának, ha nem is a faluban, de legalább a környéken. Van egy varrodájuk is, csak munkájuk nincs elég. A településen a házak többségére ráférne a tatarozás, de nincs miből, így szép lassan elöregszik a falu. Mindenféle szempontból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!