Közélet

2015.06.28. 11:07

Egyszerű a válasz: kaszálni tudni kell

– Kaszálni tudni kell – adta meg a rövid választ Szűcs Gábor arra a kérdésre, hogy min múlik a jó kaszálás. Azért azt is hozzátette: az öregektől tanulták, akik még a kombájn előtti időkben kézi erővel takarították be a gabonát.

Hanol Erzsébet

Szűcs Gábor pedig már bizonyította, hogy sikerült elsajátítania ezt a tudást, hiszen a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület haladó csoportjával a tavalyi aratónapon „lekaszálták” az elsőséget. Erre készültek az idén is, szombaton ugyanis ismét községi aratónapot tartottak Bogyiszlón.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Szombaton ismét közösségi aratónapot tartott a településen (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Tizenkét csapat tette próbára magát – a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület haladó, ifi és szenior csoportja, a Bogyiszlóért Kulturális Egyesület, valamint Tolna, Fácánkert, Dusnok és Érsekcsanád aratói. Sióagárd két csapattal képviseltette magát, illetve érkeztek a vajdasági Törökfaluból is. A zsűri öt szempont alapján értékelte a munkájukat.

Számított a reggeli, így mindenütt erőt adó sonka, szalámi, körözött került a búzatábla melletti terítékre, nem ritkán pálinkával lazítva. Pontozták az öltözéket és a szerszámokat is, a learatott terület tisztaságát, a kévék minőségét, valamint a kereszt tájolását, aminek mindig délinek kell lennie. Pontot ugyan nem ért, de az sem volt mindegy, miként szólaltatják meg a kolompot, amelynek hangja az aratás kezdetét jelezte. A feladatot a jegyzőre bízták azzal az utasítással, hogy egy kézzel, laza mozdulatokkal, ugyanakkor határozottan szólaltassa meg a kolompot. Mire erre sor került, addigra már a medinai zenészek is rázendítettek, így énekelve láttak munkának a csapatok.

Végül a testvértelepülés, Törökfalu aratóit találta legjobbnak a zsűri. Második a hagyományőrző egyesület haladó csoportja lett, harmadik a Bogyiszlóért Kulturális Egyesület. De a bogyiszlóiak készülhetnek a revansra, ugyanis hivatalosak a vajdasági falu közelgő aratóversenyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!