Közélet

2015.07.12. 11:26

Nem sokat tehet, ha zavarja a szomszéd állatainak bűze

Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható, az ilyeneket szabályozásokat hatályon kívül kellett helyezni.

Mauthner Ilona

Egy Bonyhádvarasdi olvasónk arra szeretne választ, hány tehenet, sertést, háziállatot lehet tartani egy-egy lakóháznál és milyen messzire kell lennie mondjuk 8-10 tehénből álló csordának a szomszédjától. Az olvasót zavarja az is, hogy a szomszédjában lévő tehenek „trágyáznak”, melyre rászállnak a legyek. Milyen országos vagy helyi rendeletek szabályozzák az állattartást és hogyan?

Az állattartás szabályait jelenleg alapvetően központi jogszabályok tartalmazzák, tájékoztatta lapunkat  Filczinger Ágnes, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal osztályvezetője. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 2012. október 1-jén hatályba lépett módosítása szerint mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben ugyanis nem korlátozható.  Így a mezőgazdasági haszonállatok tartását korlátozó, megtiltó - helyi állattartási rendeletekbe foglalt - önkormányzati rendelkezéseket (állattartási övezetekre vonatkozó előírások, tartható állatok száma, stb.) hatályon kívül kellett helyezni. Az intézkedés célja az állattenyésztési kedv ösztönzése, a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztése. Ugyan az említett jogszabály a haszonállat tartását csak állategészségügyi, közegészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi, illetve természetvédelmi indokkal lehet korlátozni, az állattartónak – fajtól függően – több mint 10 jogszabály rendelkezéseit kell betartania tevékenysége során. Az állatok tartása ugyanis nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet. A mezőgazdasági haszonállat tartásához a szomszéd hozzájárulása nem szükséges, de – természetesen – kívánatos dolog a szomszédjog tiszteletben tartása. A szomszédjogot a Polgári Törvénykönyv szabályozza: „A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.”

Az állattartásra vonatkozó legfontosabb jogszabályok (a teljesség igénye nélkül): Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény.

Az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V.28.) FM rendelet. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20).  A települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998. (XII.31.)  kormányrendelet.

A helyi önkormányzat feladatkörében eljárva alkothat rendeletet e tárgykörben is a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján, azonban a helyi önkormányzat rendelete magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes.

Bonyhádvarasd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nem alkotott helyi rendeletet az állattartásra vonatkozóan, tekintettel a központi jogszabályokra, valamint arra is, hogy nincs tudomásunk a községben jelentősebb állattartóról. Az önkormányzat hivatalához az elmúlt 3 évben ilyen jellegű panasz nem érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!