Közélet

2015.08.12. 09:05

Erdélyből és Felvidékről jönnek gyakorlatra

Fontos, hogy a határon túli magyarság magyarul és ilyen szinten kapjon tájékoztatást az atomenergiáról.

Vida Tünde

Lingvay Mónika idén mestervizsgázott Kolozsváron vegyész-biomérnök szakon. Édesapja máramarosszigeti, de születésétől Bukarestben éltek. Mónika büszke nemesi származására, magyarságára. Édesanyja, annak ellenére, hogy román, mindig nagyon szorgalmazta, hogy gyerekei tanuljanak magyarul, őrizzék hagyományaikat. A vegyész pályát édesapját követve választotta, bár egy kicsit más szakterületre koncentrálva, mert úgy ítélte meg, hogy a biotechnológiának egyre nagyobb szerepe lesz. Az ifjú vegyészmérnök minderről Pakson mesélt lapunknak, ahol az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakmai gyakorlati programjában vesz részt.

Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta, két kéthetes turnusban összesen 24 magyar ajkú fiatalt fogadnak. Erdélyből és Felvidékről jöttek, műszaki területen tanulnak, de azon belül más és más szakirányon a vegyészettől az informatikáig. Első héten általános atomerőművi ismereteket, a másodikon saját szakmájuknak megfelelő tájékoztatást kapnak, programokra látogatnak. – Fontos, hogy a határon túli magyarság magyarul és ilyen szinten kapjon tájékoztatást az atomenergiáról, és fontos a kapcsolat is, amit velük ápolunk – fogalmazott dr. Kovács Antal.

A programot még a Pakson működő főiskola indította el, majd annak megszűntével az erőmű oktatási főosztálya vette át. Lingvay Mónika négy éve hallott a kezdeményezésről, diáktársai nagyon dicsérték, de különböző okok miatt csak most sikerült eljönnie. A benyomásai pozitívak, az atomerőművet és a szakmai gyakorlatot is nagyon jól szervezettnek látja. Kifejezetten érdekelte a sugárzással, sugárvédelemmel kapcsolatos tájékoztató. – Úgy látom figyelnek az emberek egészségére, környezetére – foglalta össze. Azt is elmondta, hogy a szabadidős programok nagyon változatosak, és esténként a csónakházban, ahol a szálláshelyük van, szintén remekül érzik magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!