Közélet

2015.08.22. 21:49

Kitüntetett Szőlő-Szem

„Szekszárd javáért” díjat vehetett át az augusztus 20-ai ünnepi közgyűlésen a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület, amelyet Ács Rezső polgármester adott át a közösség vezetőjének, Balogh Lászlónak.

Venter Marianna ([email protected])

Fotó:

A Szőlő-Szem tanyavédő mozgalom a Mentálhigiénés Műhelyen belül 2009-ben alakult meg, 2013-ban pedig önálló egyesületté vált. Az induláskor mindössze néhány elszánt emberből álló Szőlő-Szem aktív tagjainak száma mára megközelíti a háromszáz főt, társadalmi támogatottságuk jelentős.

Legfontosabb feladatuknak a közrend erősítését, a közterületek biztonságának fokozását, a bűnözés mennyiségi visszaszorítását, csökkentését tartják. Ennek keretében mind a családok, mind az egyének számára megfelelő védelem biztosítására, a biztonságérzet javítására törekednek. Az egyesület bűnmegelőzési és felderítési eredményei kimagaslóak.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület nevében Balogh László vette át a „Szekszárd javáért” díjat Ács Rezső polgármestertől (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]A rendőrségi adatokból egyértelműen látszik, hogy mióta az egyesület működik, nagymértékben javult a biztonság a megyeszékhely külterületén. Néhány példa: 2007-ben a tanyabetörések száma 172 volt, 2014-ben már csak 22. Ez közel 90 százalékos javulást jelent. Négy év alatt közel 15 millió forint a kármegelőzési mérlege a civil mozgalomnak.

Míg 2008-ban csaknem 17,5 millió forintos kárt szenvedett a borvidék a tanyabetörések miatt, a Szőlő-Szem tevékenységének is köszönhetően 2013-ban ez a kárösszeg már 2,7 millió forintra apadt. Környezetvédelmi tevékenységük keretében pedig már több illegális hulladéklerakót számoltak fel. A szekszárdi tanyavilág után most a város van soron.

Már folyamatban van a megfelelő bűnmegelőzési stratégia kidolgozása. Első körben azokon a kiemelt területeken szeretnék segítséget nyújtani a közbiztonság erősítéséhez, amelyek statisztikailag kimutathatóan a leginkább érintettek a bűnözés szempontjából.

A tavalyi évben a mozgalom tevékenysége újabb irányt vett. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) Legyen a sport a szenvedélyed! programjához csatlakozva a fiatalok körében a lövész sport népszerűsítésébe kezdtek a Szekszárdi Lövészklubbal együttműködve. A mozgalom önkénteseket fogadó szervezet is egyben, diákokat és felnőtteket is fogadnak, akik segítik az egyesület munkáját. A Szőlő-Szem a megye egészére kiterjeszti munkáját, például  több településén tartottak már előadást a szervezet tevékenységéről, eredményeiről.

A Szőlő-Szem nagy hangsúlyt fektet a város környezetvédelmi, klímavédelmi feladatainak elősegítésére is. Céljai között szerepelt a természet- és a környezet szeretetére való nevelés, a természet-, a környezet-, és az állatvédelmi jogszabályok megismertetése és tiszteletben tartása. Környezetvédelmi tevékenységük két irányú.

Az egyik a tájékoztatás, a gazdák környezettudatosabb életmódra és gazdálkodásra ösztönzése. Ennek keretében bemutatókat tartanak, és beszereztek egy aprítógépet is, amelynek köszönhetően csökkent a kerti gallyak égetése, amely nem csak környezetszennyező, de tűzveszélyes is. A másik irány az illegális hulladéklerakás megfékezése és felszámolása. Ennek érdekében folyamatosan járják a szurdokokat és figyelemmel kísérik a járműforgalmat, illetve feltérképezik a területet.

A szekszárdi tanyavilág után most a város van soron. Már folyamatban van a megfelelő bűnmegelőzési stratégia kidolgozása, és tovább folytatjuk a társadalmi-közösségi munkát a lakókörzetekben. Első körben azokon a kiemelt területeken szeretnénk segítséget nyújtani a közbiztonság erősítéséhez, amelyek statisztikailag kimutathatóan a leginkább érintettek a bűnözés szempontjából.

„Több ezer munkaóra van mögöttünk”

– Egyesületünk 2009-ben alakult, jelenleg 40 tagunk van. Az elismerésért jár a köszönet a figyelőszolgálatnak, a csoport minden tagját és családomnak, hiszen az ő támogatásuk nélkül nem tudnám végezni ezt a tevékenységet – mondta Balogh László. – A tanyagazdáknak is jár a hála, az ő ténykedésüknek köszönhetően vagyunk ilyen eredményesek, az elmúlt években 90 százalékkal csökkent a tanyabetörések, lopások száma. A Szekszárdi Rendőrkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is elismeri a munkánkat. Büszkén mondhatom, több ezer munkaóra van mögöttünk. Jövőbeni terveink között szerepel az egyesületünkkel szembeni közbizalom erősítése, valamint a partnerkapcsolataink bővítése. B. L.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!