Közélet

2015.08.27. 17:52

Könnyes véget ért a NucKids

Hat hét kemény munkát – próbákat, utazást, fellépést – jelentett számukra, mégis könnyes búcsút vettek a NucKidstől a program paksi résztvevői.

Vida Tünde ([email protected])

Harmadszor kaptak meghívást Cseke Klára tanítványai a NucKids produkcióba. A Tini Tüsiket vezető pedagógus négy lánykával három hetet töltött Oroszországban, majd nyakukba vették Európát, és több városban is felléptek azzal a produkcióval, amit orosz színházi szakemberek állítottak össze.

Bekerült a musical tánckarába Horváth Diána, aki a Balogh Antal katolikus iskola leendő kilencedikese. Ő azt mesélte, hogy John Legend All of me című számát énekelte, majd tánc improvizációt adott elő a válogatón. Szerinte a sikerének titka az volt, hogy sikerült magabiztosságot ugyanakkor könnyedséget sugároznia. Kemény munka lett a jutalma, hiszen olyan táncosokkal került egy csapatba, akik órákat gyakorolnak naponta. Csuha Eszter és Cseke Borbála tömegjelenetekben szerepelt, Remmert Mirtill pedig egy jelenetben nagymamát alakított, mesélte Cseke Klára. Hozzátette, hogy tolmácsuk, Kóti Szilvi egyik helyszínről a másikra rohant, hogy tudja segíteni a kommunikációt. Ha éppen nem volt jelen, a lányok intuíciókra hagyatkoztak, ami kiválóan működött, az is megesett, hogy a magyar gyerekek előbb megértették a feladatot, mint orosz társaik.

Idén hetven különböző nemzetiségű gyerek kapott meghívást a Roszatom nevű orosz állami konszern által életre hívott nemzetközi gyermek színházi produkcióba, ők orosz – úgynevezett zárt – városokban és orosz atomtechnikát használó európai városokban élnek. A NucKids kikapcsolódást jelent számukra, tehetségük kibontakozását segíti, és a barátságok létrejöttének bölcsője. Cseke Klára azt mondta, rengeteg szakmai tapasztalattal, élménnyel tértek haza, és száz új barátra tettek szert – a hetven gyereket ugyanis több mint harminc felnőtt segítette a tökéletes produkció létrehozásában.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A paksi csapat Moszkvában, ahol a legemlékezetesebb produkciót nyújtották
[/caption]

A Tini Tüsik vezetője elmesélte, hogy 2013-ban a paksi atomerőmű munkatársa, Kern Tatjana kereste meg, s tolmácsolta számukra a Roszatom meghívását a NucKids-be. Akkor nyolc, tavaly öt, idén négy tanítványa kapott lehetőséget a részvételre. Három héten át próbákon, három héten át több országot érintő turnén vettek részt. Az ellátásuk, fogadtatásuk Oroszországban fantasztikus, a felkészülés három hete embert próbáló volt, hangsúlyozta Klára. Azt mondta, nagyon figyeltek rájuk, a komolyabb szerepre kiválogatott gyerekekkel személyesen foglalkoztak, a többiek számára addig csapatépítő és dramaturgiai játékokat szerveztek. A kiutazásukat a Paksi Atomerőmű segítette, a Csengey Dénes Kulturális Központbeli fellépést pedig a város önkormányzata támogatta, jóvoltából a paksi közönség ingyen láthatta a musicalt, amely Kurcsatov gyerekkorába kalauzolta a közönséget.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Moszkva után európai körútra indultak, amely Prágát is érintette
[/caption]

Cseke Klára nagyon elégedett tanítványai szereplésével, de nemcsak róluk, hanem a NucKids produkcióról és az abban résztvevőkről is elismeréssel szólt.

Dia már másodszor vett részt

Horváth Dia másodízben erősítette a NucKids résztvevőinek táborát. Tavaly szerzett rutinjának köszönhetően nagy segítségére volt társainak. Dia négy éve csatlakozott a Tini Tüsikhez, táncolni két éve tanul Trungel Viviennél. Az, hogy bekerült a profi táncosokkal teli tánckarba, nagy büszkeséggel tölti el. Nagyon kemény munka árán, de remekül sikerült helytállnia. A legemlékezetesebb a moszkvai fellépés volt számára, de szívesen emlékszik a Szentpéterváron, Prágában, Novovoronyezsben, Pakson és Ceske Budejovice-ben töltött időre is. Minden alkalommal hajóúttal zárják a programot, itt búcsúznak el egymástól a gyerekek és segítőik. Itt éneklik el utoljára a NucKids dalt. Dia és Klári azt is elmesélték, hogy ez idén nagyon megható volt, könnyek között búcsúztak egymástól, de már az utolsó, moszkvai fellépés fináléjában is minden szereplőnek csillogott a szeme. – Ez az év még az előzőnél is sokkal jobb volt, sokkal befogadóbbak, kedvesebbek voltak, idén sokkal több barátot szereztünk, nagyon fognak hiányozni – mesélték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!