Közélet

2015.08.28. 08:19

Önkéntes alapon járják az utcákat

A Szedresi Településőr Egyesület elsődleges feladatának tartja a közbiztonság fenntartását, de a hagyományt is őrzik a településőrök.

B. K.

Számítanak a község lakói a Szedresi Településőr Egyesületre. Dombi József, a szervezet vezetőségi tagja elmondta, az egyesület alapítását Tölgyesi Imre kezdeményezte, 2011. januárja óta pedig működik a településőrség. A megalakulás célja elsősorban a közrend és a közbiztonság fenntartása Szedresben. Ebben a településőrök együttműködnek a helyi civil szervezetekkel és az önkormányzattal. Emellett nagyon jó a kapcsoltuk a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel és a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetségével. A nemzetőrökön keresztül jutottak el más települések nagyobb rendezvényeire, így például a mohácsi csata emlékére szervezett országos rendezvényre. Az idei most szombaton lesz, a szedresiek többedik alkalommal vesznek részt ezen, és nemcsak koszorúznak, de a történelmi zászlók felvonultatásában is szerephez jutnak. A zászlóknak magas eszmei értéke van, és nagy megtiszteltetés, ha zászlóvivő lehet valaki, állítja Dombi József. Ilyen jellegű feladatot otthon is ellátnak, a világháborús emlékműnél a doni áttörés évfordulóján például. A polgárőrökkel együtt biztosították a szedresi falunapot, és, mint megtudtuk, a rendőrség munkáját is erejükhöz mérten segítik.

Szedres biztonságos község, így a településőröknek komolyabb incidenssel eddig nem kellett szembenézniük, ez a tény azonban szintén bizonyítéka annak, hogy az önkéntesek jelenléte hasznos egy településen. Rendszeresen járőröznek, a település- és polgárőrök ezek időpontjáról egyeztetnek. Nemcsak nappal, de éjszaka is az utcákat járják. Kovács János polgármester szerint a településőrök részei a közösség életének, és nagyban hozzájárulnak a falu közbiztonságának fenntartásához. Épp ezért segíti őket anyagilag az önkormányzat, és teszi ezt ezután is.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dombi Zoltán (balról), Dombi József, Tölgyesi Imre és Bíró Tamás
[/caption]

Vannak támogatóik

A Szedresi Településőrség tizenhat tagja teljesen önként vállalta a szolgálatot, szabadidejükben végzik tevékenységüket. A működéshez szükséges eszközöket a helyi önkormányzat támogatásával vásárolták meg. Az induláskor helyi vállalkozók nyújtottak segítséget. Mivel tagdíjat nem szed a szervezet, teljesen a támogatók jóindulatára bízták magukat. A településőrök saját járműveikkel járják az utcákat, az üzemanyagra, alkatrészekre fordítják a támogatást, illetve formaruhát szereztek be ilyen módon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!