Közélet

2015.09.13. 23:37

Közösségi ház és Présház galéria

Ünnepélyesen átadták pénteken a Decsi-hegyen a Sárköz-Dunamente Népművészeti Egyesület közösségi házát, benne a Présház galériát.

I. I.

Fotó:

Az első kiállítás az alsónyéki tájház anyagából készült, és a Sárközi lakodalom fotókon címet viseli. A legrégebbi képek láthatóak a falakon, kiegészítve néhány tárggyal, ruhával. A kiállítást dr. Balázs Kovács Sándor néprajzos muzeológus nyitotta meg. Közreműködött a Szekszárdi Muslincák Férfikar, Lányi Péter vezényletével. A kiállítást október 15-ig lehet megtekinteni a Decs-Szőlőhegy 2414 helyrajzi szám alatt.

Az alkalomból Rács Róbert várdombon élő népi iparművész, fazekas és keramikus, az egyesület elnöke mondott köszöntőt. Lapunknak elmondta, hogy a közösségi ház a kiállítások mellett lehetőséget ad majd előadások, alkotó- illetve gyerektáborok, valamint más egyesületi programok szervezésére is.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Rács Róbert (balról) a Présház galériában, ahol a fotókiállítás nyílt (fotó: MD)
[/caption]

Két egyesület működik együtt egy Leader projekt keretében, amelyről a Sárköz-Dunavölgye-Siómente Egyesület képviseletében Misóczki Anikó szólt a megnyitón. Az együttműködés része volt például az idei Sárközi lakodalom is. A szinte romos présház átalakításához 24 millió 100 ezer forint támogatást nyújtott a Leader program.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!