Közélet

2016.01.21. 10:09

A jegyes kurzus felkészít a házasság nehezére is

Évről évre nagy az érdeklődés az egyházi esküvők iránt, így az azt megelőző jegyes oktatáson is sok fiatal vesz részt. A megkérdezett jegyesek szerint, a templomi esküvő hitelesebbé teszi az egymásnak tett fogadalmukat.

Mauthner Ilona ([email protected])

Fotó: http://makovicsphoto.com

Péter és Magda szeptember közepére tervezik az esküvőjüket, de februártól jegyes oktatásra járnak majd, ugyanis ebben az évben később már nem lesz erre lehetőségük itt Szekszárdon. Mint mondták, ők maguk döntöttek a templomi esküvő mellett, és a családban örültek ennek, hiszen a szülők, nagyszülők is vallásosak. A baráti körükben voltak, akik mosolyogtak rajtuk, hogy fölösleges ez a felhajtás. Volt, aki azt mondta, őt nem lehetne ilyen helyzetbe kényszeríteni. – Esetünkben kényszerről szó sincs, örömmel vállaljuk a tanfolyamokat – mondta Magda.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Évente átlagosan harminc pár fogad örök hűséget egymásnak Szekszárdon, a két katolikus templomban (Fotó: Makovics K.)
[/caption]– Ez a kifejezés, hogy jegyes oktatás, egy kicsit rideg – mondta Bacsmai László szekszárdi plébános –, inkább a jegyes kurzus szót használnám. Annál is inkább, mert nem hatszemközt vagyunk a jegyesekkel, hanem kurzus szerűen, csoportosan. Február elején elkezdjük, és húsvét környékén fejezzük be, mert húsvét után kezdődik az esküvői szezon.

Az elmúlt 12 évre visszatekintve megállapítható, hogy míg 2003-ban 29 pár esküdött templomban, addig 2004 és 2008 között évente 60 pár (belvárosi és az újvárosi templomban együtt). Ezt követően ez a szám 30 körülire csökkent. A tapasztalat az, hogy a vallásos családok gyermekei, ha már kötnek polgárit, akkor a templomban is megesküdnek.

– Érdemes megjegyezni, hogy a házasságra készülőkkel intézményszerűen senki más nem foglalkozik, csak az egyház – hangsúlyozta Bacsmai László. A jegyeseket nem csak az esküvőre készítik fel, hanem a házasságra is. Talán azért is van annyi válás, mert a fiatalok felkészületlenül kerülnek a házasságba, annak ellenére is, hogy több évet együtt élnek. Egyre kevesebb a világban az egymás iránti tolerancia, és ez megmérgezi a kapcsolatokat.
A jegyes kurzus egyébiránt nem póthittan, tehát nem a keresztségre, vagy első áldozásra, bérmálásra készít elő, hanem a házasságra. A papokon kívül, gyakorlott házaspárok segédkeznek abban, hogy a hallott témát a csoportban feldolgozzák a fiatalok. Előadóként meghívnak orvost, pszichiátert és olyan házaspárokat, akik a saját életükről vallanak, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a buktatókra, konfliktuskezelésre, egymás elviselésére, a szeretetet egymás felé való kifejezésére.

Nagyon eltérő a fiatalok motivációja
Van, akit a külsőségek ragadnak meg: a templom szépsége, díszessége, ünnepélyessége, lehet vonulni (ez inkább a mennyasszonyok álma), szól az orgona, stb. Vannak viszont, akik vallásos nevelést kaptak, gyerekkorukban jártak hittanra, jártak vagy most is járnak templomba, a kisebb része a szentségekhez is szeretne járulni, vagyis később is szeretne gyónni, áldozni, és ez csak abban az esetben lehetséges, ha templomban köti meg a házasságát Isten színe előtt. Van elvétve olyan is, amikor a szülők vágyát teljesítik azzal, hogy jelentkeznek a templomi házasságkötésre, aztán a kurzus alatt rájönnek, hogy ez kevés, és végül elmarad az esküvő, ilyen is előfordult. A végén olyan jó hallani, amikor azt mondják, hogy kellemesen csalódtak, mert nem ilyennek gondolták az egyházat, azt hitték, hogy sokkal vaskalaposabb az egész, és másoknak is ajánlják. Ez a legjobb reklám, tette hozzá a plébános.

Egy életre szól a hűség
A jegyes kurzus kiemelt témája a házasság lényeges elemeinek a tudatosítása a párokban: ilyen az egység, a kizárólagosság, vagyis egy férfi egy nővel köthet házasságot, és ez felbonthatatlan, egész életre szól, nem lehet lecserélni a párunkat, vagyis amíg a másik él, nem lehet újabb házasságot kötni a templomban, ha az érvényes volt. A hűség is fontos elem egy kapcsolatban, még a tini szerelemben is érzékenyek erre a fiatalok. Vállalni kell a gyermekáldást, magyarul nem köthet házasságot templomban az, aki nem akar egy gyermeket sem. Természetesen, hogy hány gyermek lesz, azt ők döntik el. A fiataloknak a házasságkötés után van lehetőségük bekapcsolódni a plébánián működő kisházas csoportokba, akik havonta összejönnek egy estére, és erősítik egymást. A házasságot ápolni kell, erősíteni kell, mert a világban mindnyájan nagyon sérülékenyek vagyunk.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!