Közélet

2016.01.14. 10:18

A kupac tetején volt akác, a többi silány minőségi uszadék volt

Vannak megyék, ahol katasztrofális méreteket ölt a falopás. Tolna ebből a szempontból a "középmezőnyben" van, de itt is szükség van arra – különösen a téli hónapokban –, hogy az erdőgazdaságok, -tulajdonosok a rendőrséggel karöltve ellenőrizzék a környéket.

Mauthner Ilona ([email protected])

Mature male backpacker stacking logs for campfire in forest

Fotó: Cultura Creative

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Télen megszaporodik a falopások száma. Főleg az ágfát, kidőlt akácot viszik az erdőkből, ligetekből a tolvajok (illusztráció)
[/caption]

– A Gyulaj Zrt. területén az idén lényegesen nem romlott a helyzet, és már ez is eredménynek számít – mondta Antli István, a cég termelési- és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Kisebb tételeket ugyan ellopnak, általában annyit, amennyit biciklivel, kisebb járművel el tudnak vinni. Ahol kerítéssel védik az erdőt, ott nagyobb biztonságban van a fa. De a kerítés sem elég önmagában, őrző-védő cégek is vigyázzák sok helyen az erdőt. A védekezést segíti, hogy a zrt. a tamási, paksi, dombóvári és bonyhádi rendőrkapitányságokkal is együttműködési megállapodást kötött. – Főleg az ágfát, kidőlt akácot viszik, de szerencsére szervezetten, nagyobb mennyiségben, jó minőségű fát eddig a szezonban még nem loptak el a területünkről – húzta alá Antli István.

Országszerte összesen 2440 falopással összefüggő esetben kellett intézkednie a rendőrségnek a múlt évben, október végéig az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának adatai szerint. A falopással „legfertőzöttebb” megyék listájának élén Borsod-Abaúj-Zemplén áll, a legkevesebb fatolvajjal Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten találkoztak a járőrök, Tolna a középmezőnyben van. A múlt év végéig a rendőröknek összesen 3779 ügyben kellett közbeavatkozniuk a fatolvajok természetkárosítása miatt.

A falopások megelőzése érdekében a rendőrség a polgárőrség mellett együttműködik a természetvédelmi őrökkel, erdővédelmi szolgálatokkal, hegyőrökkel, hivatásos vadászokkal, halászati őrökkel, önkormányzati természetvédelmi őrökkel, mezőőrökkel, valamint az erdészekkel. A rendszeres őrjáratok a külterületeken és természetesen az erdőkben zajlanak, különböző napszakokban. Antli István elmondta, a településekhez közel eső vágásokat kiemelten őrzik.

A fűtési szezon közeledtével megszaporodó falopásokkal párhuzamosan megjelennek az olcsó tüzelőt kínáló házalók is. Egy nyugdíjas olvasónk arról számolt be, hogyan csapta be őt egy fát szállító fuvaros. Egy hirdetési újságban látta a hírt, hogy 11 ezer forinttól tűzifa rendelhető aprítva vagy kuglizva, ingyen kiszállítással. Két köbmétert rendelt, meg is hozták a fát, ő ki is fizette a 24 ezer forintot. Számlát nem kapott, így azt sem tudja, kinél reklamáljon, ugyanis kiderült, kevesebbet hoztak.

Egy másik olvasónkat a minőséggel csapták be, a halom tetején volt csak akác, a többi silány minőségű uszadékfa volt. Mindkét érintett hívta a megadott telefonszámot, de azt vagy nem vették fel, vagy hitegették őket azzal, hogy megtérítik a kárt. A fogyasztóvédők azt mondták, csak akkor tudnak jogvitát kezdeményezni, ha a vevő birtokában van a kereskedő neve, címe.

Csak hivatalos helyről vegyük

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy mindig hivatalos telephelyről, ismert helyről, személytől, stabil elérhetőséggel rendelkező vállalkozótól szerezzük be a téli tüzelőt, a túl alacsony árral szemben legyenek gyanakvók a vásárlók. Ha bárki fával megrakott, gyanús teherautót lát az utakon, és a 112-es segélyhívó számon bejelenti a rendszámát és az észlelés helyét, azonnal ellenőrizhető, hogy engedélyezett szállításról van-e szó. A rendőrség tapasztalatai szerint bár vannak, akik eladják a jogtalanul megszerzett tüzelőt, a legtöbben azonban télen saját otthonukat fűtik vele.

Szigorították a lopás büntetését

A büntetésről is megkérdeztük a hatóságot, amely ezzel összefüggésben azt írta: a büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló 2012. évi C. törvény 370. §-ában foglaltak az irányadók. Ez a paragrafus a lopás bűntettére vonatkozik. A falopás miatt korábban legfeljebb hatvannapi elzárásra számíthatott a tolvaj, azonban az új Btk. lényegesen szigorúbban szankcionálja a lopást. A Btk.-módosítás után akár két év börtön is járhat a szabálysértési értékre (1-től 50 ezer forintig) elkövetett lopásért, így például az erdőben elkövetett jogellenes fakivágás miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!