Közélet

2016.01.20. 13:10

Danyi Zoltán és Kocsis Imre Antal az idei díjazott

Danyi Zoltán kapta a Mészöly Miklós-díjat, míg az emlékplakettel Kocsis Imre Antalt ismerték el a keddi Mészöly Miklós Emléknapon. Az író szülővárosa, Szekszárd és a Mészöly Miklós Egyesület 13. alkalommal rendezte meg az eseményt.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Kocsis Imre Antalnak dr. Haag Éva alpolgármester adta át az emlékplakettet (Fotók: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Konferenciával, díjátadóval emlékeztek kedden Mészöly Miklósra a Művészetek Házában. A megjelenteket dr. Haag Éva, a megyeszékhely alpolgármestere és Szörényi László irodalomtörténész, a Mészöly Miklós Egyesület elnöke, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora köszöntötte. A folytatásban irodalmi témájú, Mészöly hagyatékához, életművéhez kapcsolódó előadásokat hallhattak az érdeklődők, illetve portréfilmet láthattak Zalán Tiborról, a 2011-es Mészöly-díjasról.

Eztán derült fény az idei elismertek kilétére. A Mészöly-díjat idén Danyi Zoltán, A dögeltakarító című regény szerzője kapta. Az elismerést átadó Szörényi László elmondta, hogy a tavaly megjelent regények közül az egyesület zsűrije nagy szavazattöbbséggel döntött a délszláv háború borzalmait feldolgozó mű mellett. Szkárosi Endre Mészöly-díjas író, költő laudálásban elhangzott, hogy 5-6 figyelemre méltó könyv közül választottak. Elmondta, hogy Danyi Zoltán regénye szokatlanul és méltatlanul ritkán használt módon íródott. Kemény valóság alapját a jugoszláv háború adja. Ez a valóság durva, de nem látható. A regénynek köszönhetően azonban az egyéni tapasztalásból kollektív tapasztalás lesz. A döntéskor egyfelől ezt a kockázatvállalást vették figyelembe. A másik a nyelvi szempont volt, ami A dögeltakarító mellett szólt. Szkárosi Endre úgy fogalmazott: Danyi Zoltán nyelvi formát teremtett, a regény szerkezete sajátos.

Az író köszönő beszédében elárulta, hogy Srebrenica – a város, ahol közel 8000 bosnyákot mészároltak le – miatt írta meg a könyvet. – A regény nem ítélkezik senki felett, csak annyit üzen: megtették, mert megtehették – mondta Danyi Zoltán.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Mészöly emléktáblájánál Gacsályi József költő mondott beszédet
[/caption]

A Mészöly Miklós Emlékplakettel Kocsis Imre Antalt, Szekszárd egykori polgármesterét ismerték el, aki komoly szerepet vállalt abban, hogy az író emléke előtt méltó módon tisztelegjen szülővárosa. Ennek bizonyítéka a Mészöly-emléknap, illetve a 2005-ben átadott Irodalom Háza - Mészöly Miklós Emlékház – mondta a laudálásban Elekes Eduárdné. Hozzátette: Kocsis Imre Antal értő közvetítője volt a verseknek és barátja a Mészöly Miklós–Polcz Alaine házaspárnak.

– Jól esik, hogy mások munkájáért engem díjaznak – jegyezte meg humorosan Kocsis Imre Antal, hozzátéve, hogy kollégái mindig jelentős részt vállaltak magukra az emléknap szervezéséből. Arról is beszélt, hogy a polgármesteri látásmód többnyire „mélyépítésű”, utalva ezzel arra, hogy általában beruházásokban gondolkodnak. A Mészöly Miklós–Polcz Alaine házaspár megérkezésekor azonban olyan intellektuális horizont tárult fel, amely csak ritkán tapasztalható. Már régesrég megkaptam a díjat, ők voltak azok – mondta Kocsis Imre Antal.

Verseny

A Mészöly Miklós Emléknap előrendezvényeként vers- és prózamondó versenyt rendeztek hétfőn a PTE szekszárdi karán. Az első helyen Korsós Gergő, a Garay János Gimnázium tanulója végzett. A második Tóth Flóra, a Faddi Gárdonyi Géza Általános Iskola Gerjeni Tagiskolájának diákja lett, míg a harmadik Bomba Soma, aki szintén a Garay Gimnáziumba jár. Az első három helyezett a Művészetek Házában is közönség elé állt.

Koszorúzás

A Mészöly Miklós Emléknap délutáni programjában koszorúkat helyeztek el az író Bezerédj utcai szülőházánál, majd beszélgető, emlékező délutánra várták az érdeklődőket az Irodalom Háza - Mészöly Miklós Emlékházba, ahol az idei Mészöly-díjas volt a vendég. Szintén a Mészöly-emléknap előrendezvényeként „Megidézzük Polcz Alaine-t” címmel tartottak találkozót az „örökösök” számára a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!