Közélet

2016.01.22. 06:30

Év végére készülhet el a tanuszoda

Várhatóan ez év végére készülhet el a tolnai tanuszoda – tájékoztatta lapunkat a létesítmény tervezője és építtetője, a Nemzeti Sportközpontok.

S. K.

Mint az ismert, a kötelező iskolai úszásoktatás feltételeinek biztosítása érdekében a kormány korábban úgy döntött, hogy minden olyan járásban építenek tanuszodát, ahol még nincs. Tolnán az országban az elsők között indult meg a fejlesztés.
A tolnai tanuszoda megépítéséről szóló kormánydöntést 2014 márciusában jelentették be a városban.

Az első tervek szerint 2015 szeptemberében már üzemelt volna a létesítmény. Később ez a határidő módosult, tavaly májusban az illetékesek azt közölték, hogy várhatóan 2016 szeptemberében lehet majd birtokba venni a tanuszodát.

Mostani érdeklődésünkre a Nemzeti Sportközpontok arról tájékoztatott: a létesítmény tavaly november 2-án kapta meg a jogerős építési engedélyt. A kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás október 30-án indult, december 10-ig lehetett beküldeni az ajánlatokat. Hét pályázat érkezett, értékelésük még tart. A győztest várhatóan január végéig hirdetik ki.

Ezután történik meg a szerződéskötés, a kivitelezés februárban kezdődhet. A munka a tervek szerint 10 hónapig tart, azaz 2016. év végére fejeződhet be a kivitelezés. Ezt követi az egy hónapos próbaüzem és a használatbavételi engedélyezési eljárás, így a hivatalos átadásra várhatóan 2017. év elején kerülhet sor.
A Nemzeti Sportközpontok azt is közölte, hogy a közbeszerzési eljárás becsült értéke közel 340 millió forint.

Mint azt korábban megírtuk, a Makovecz-stílusban megtervezett tanuszoda a Sztárai gimnázium sportpályája mellett épül. Egy 10x6 méteres tanmedence és egy 25x15 méteres nagymedence kap benne helyet, a kiszolgáló részben öltözők, infraszauna és büfé is lesz.  A medencetér oldalfalai levehetőek, így a tanuszoda nyáron igény szerint akár strandként is működhet. A létesítményt hétköznap iskolaidőben a Tolnai járás iskolái használhatják majd, az ezen kívül eső időben pedig sportegyesületek, magánszemélyek vehetik igénybe.   Az épület az állam tulajdona lesz, az építés, illetve az üzemeltetés költségeit is az állam állja. A város adja a telket, az önkormányzatnak kell megépítenie a parkolókat és a belső utat, biztosítani a közmű csatlakozási pontokat. Mindez a város számára anyagilag kedvezőbb, mint ha – az eredeti tervek szerint – az építési költség negyed részét kellett volna állnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!