Közélet

2016.01.27. 13:05

Ragadd meg a Napot, és dugd rá a sütőt!

Energiaéhségünk kielégítésében a napenergia hasznosítása a világ egyik legdinamikusabban fejlődő szolgáltató szektora. Hazánkban is egyre többen telepítenek napelemes rendszereket.

Szűcs Tibor-Budavári Kata ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Bár magánszemélyek erre a célra ma még nem nagyon találnak támogatási formát, mégis egyre több ehlyen láthatunk magánházaknál napelemparkot. Képünk Szekszárd határában készült (Fotó: M. K.)
[/caption]

Aki Magyarországon otthonát környezettudatosan próbálja egy hálózatba betermelő kiserőművel ellátni – nem mellékesen ezzel az ingatlanpiacon is jóval értékesebbé tenni –, egyelőre mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Központi támogatást magánemberek egyelőre alig találnak ehhez a törekvéshez.

Az iparág robbanásszerű fejlődése miatt ugyanakkor az árak folyamatosan csökkenek. – Időről időre egyre több ügyfél fordul hozzánk az igényével, hogy olyan napelemes rendszert telepítsünk, amelyik a ház teljes áramellátását fedezi, sőt nem ritka, hogy a fűtés egészét vagy egy részét is így kívánják kiváltani – mondta tapasztalatairól Fülöp László, a Kapos Villamosipari Kivitelező Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ügyvezető igazgatója. – Egy átlagos felhasználásnál, egy száz-százhúsz négyzetméteres alapterületű családi háznál számolva egy 3,6 kilowattos teljesítményű rendszer megtérülése körülbelül nyolc-tíz év, a beruházás két-két és félmillió forintba kerülhet – emelte ki a cégvezető.

Szerinte az energiafüggőség és a saját rezsink csökkentése érdekében azonban ennél kisebb rendszerek kiépítésén és érdemes elgondolkodniuk a családoknak. A tervezés és a kivitelezés mintegy két hetet vesz igénybe. Ennél azonban hosszabb idővel kell számolni, mert a szolgáltatóval is meg kell egyezni, és a törvényi előírások szigorú kereteket adnak, jól kalkulálható, azonban tág határidőkkel. Az utolsó lépés mindig az, hogy a szolgáltató felszereli azt a speciális mérőórát, amely rögzíti, hogy mennyit fogyasztunk, és mennyit termelünk egy időszakban.

A szakemberek ajánlata szerint érdemes elszámolást kérni, mert a nyári hónapokban értelemszerűen több energiát termelhetünk, mint amennyit a téliekben elfogyasztunk. Nem árt jó előre azt is beleégetni az áramköreinkbe: számlaképesnek kell lennünk (adószámmal kell rendelkeznünk), hogy a plusz áramért pénzt kaphassunk, ebből az is adódik, hogy adóhatóság felé elszámolnivalónk keletkezik a bevétellel. 

És míg a magánszemélyek kevésbé találnak támogatást a finanszírozáshoz, intézmények, vállalkozások, önkormányzatok esetében más a helyzet. A felszerelt napelemek miatt az iskola, az óvoda, a polgármesteri hivatal, az egészségház és a művelődési ház áramellátása olcsóbbá vált Bogyiszlón. Ahogy Tóth István polgármester fogalmazott: nyáron kifejezetten jól termel a rendszer. A napelem ugyanakkor nem a meggazdagodást szolgálja, viszont szegényebbé sem teszi az önkormányzatot. Az említett épületek esetében körülbelül egyharmaddal kevesebb villamosenergiát kell vásárolni.

Medinán bevált

Vén Attila medinai polgármester szintén csak jó tapasztalataikról tudott beszámolni. Elmondta, az óvodára és a malom épületére napelemek kerültek, ezek használatára megkapták a szükséges engedélyeket. Mivel az önerőt is megpályázták, összességében száz százalékos támogatást kaptak a fejlesztésre. A településvezető hangsúlyozta, a falu keresi a zöld megoldásokat. És mivel 2020-ig húsz százalékra kell emelni a megújuló energia arányát, egy hektáron napelem parkot is létesítenének a településen. Ha lesz ilyen park, nem kizárt, hogy a középületeket, például a művelődési házat árammal fűtenék.

Hogy térül meg?

Az érvényben lévő hálózathasználati szerződés értelmében lehet többlet betermelése az ügyfélnek. A fogyasztáson felül betermelt energiát az érvényben lévő törvényi előírás alapján az egyetemes vagy versenypiaci energiakereskedő átveszi, téríti – tudtuk meg Varga Ivettől, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs igazgatójától. – A megtermelt energiát a fogyasztással, megegyező kWh-mértékig ugyanazon az áron veszi át a szolgáltató (rendszerhasználati díj és áramdíj összegén). A fogyasztás mértéke felett betermelt villamos energiáért csak az áramdíj árán (rendszerhasználati díj nélkül). Tolna megyében 800 kiserőmű üzemel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!