Közélet

2016.03.10. 10:36

Fiatalokat csábítanának a könyvtárba

Az Alisca Amatőr Art Művészeti Baráti Kör tagjai adtak műsort, Balogh László és Rotkay Zsuzsanna képeiből nyílt kiállítás a bikácsi könyvtárban.

V. T.

A tartalmas megnyitóra sokan gyűltek össze a falu kulturális életében kulcsszerepet játszó intézményben. Maroknyi az olvasóközönség, a könyvtár szolgáltatásait igénybe vevők sincsenek sokan, hiszen ma már a fiatalok kezében ott az okostelefon, egyre kevesebbet járnak internetezni a könyvtárba.

Az, hogy mégsem kong az ürességtől az épület, annak köszönhető, hogy a könyvtáros, Szilágyiné Horogh Éva igyekszik programokkal becsábítani a közönséget. A népfőiskolának kilencedik évfolyama zajlik, rendeznek író-olvasó találkozókat, s alkalmanként képzőművészeti tárlatot. Ez utóbbiakat szeretné rendszeressé tenni a könyvtárvezető. A kedden nyílt tárlat egy véletlen találkozás eredménye, Éva Pálfán, a Pinceszeren „botlott bele” Balogh Lászlóba, aki ott éppen, mint a Muslinca férfikar egyik tagja vendégszerepelt. Bikácsra barátaival érkezett a festőművész, aki költőként és előadóként is bemutatkozott az egybegyűlteknek, akiket egy egészen friss, Bikácsról készült festménnyel is megörvendeztetett.

Rotkay Zsuzsanna szintén képein keresztül vett részt az alkalmon. Hozta a szekszárdi I. Béla Gimnázium Bemutatom barátaimat című sorozatára készült, Balogh Lászlót bemutató munkáit és még néhány képet, amelyek változatos technikával készültek. Az alkotó ugyanis csillapíthatatlan vágyat érez az újabb és újabb területek, technikák kipróbálására. A megnyitón Antalné Bíró Jolán székely dalokat, Székely Rózsika verseket adott elő, Ric József pedig tangóharmonikán játszott és énekelt.

A könyvtár mellett a község önkormányzata is szervez programokat, amelyekről Antal Ágnes alpolgármester adott tájékoztatást. Azt mondta, hogy ha a költségvetés engedi, szeretnék az előző évhez hasonlóan alakítani a kulturális és szórakoztató eseményeket. A cél az, hogy a falu lakosságának apraja-nagyja találjon kedvére való időtöltést. A szervezési feladatokba a fiatalságot is szeretnék bevonni, hiszen nekik kedvezvén a 2016-os esztendő elsődleges célkitűzése, hogy a község több pontján sportolásra alkalmas helyeket alakítsanak ki.

Antal Ágnes szavai szerint a település rendezési tervében már régóta szerepel egy szabadidő park kialakítása. – A teljeség igénye nélkül, foci és röplabda pályákat, kosárlabda palánkot szeretnénk, de szóba került még egyéb kül- és beltéri sporteszközök beszerzése is azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezáltal még egységesebbé, még összefogottabbá lehessen tenni a számítógépes világ bűvöletében élő nemzedéket – fejtette ki az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik