Közélet

2016.03.22. 16:45

Figyeljen oda az autó adásvételi szerződésére

Rovatunkban szakértőink segítségével olyan kérdésekre keressük a választ, amelyeket személyesen nem tettek volna fel.

TEOL

Olvasónk 2015 decemberében eladta a kocsiját, adásvételi szerződéssel. A vevő viszont nem íratta át az autót a nevére. (Kereskedőn keresztül lett az autó eladva.) Ezután olvasónk nevére érkezett a büntetés, az autópályán nem volt érvényes pályahasználati díja. (Olvasónk kocsijának egyébként december végéig volt matricája, de valószínű ezt követően használták itt az autót.) A büntetés a régi tulajdonos, vagyis olvasónk nevére jött, majd március elején immár egyre magasabb összegről értesítették olvasónkat. Amikor az első felszólítást kapta, majd ezt követően a többi után is, minden alkalommal elküldte fénymásolatban az adásvételit oda, ahonnan a büntetés jött, de ők ezzel nem foglalkoztak. A szekszárdi egyeztető bíróságot is felkereste az olvasó, ahol egy idősebb úr azt tanácsolta neki, inkább fizesse be az összeget, ami már 60 ezer forinton is felül van. Olvasónk felháborodott, mert mi lesz, ha ezután még újabb büntetés jön, hiszen a gond az, hogy az autót nem íratta át az új tulajdonos. Mi lehet itt a megoldás? 

Olvasónk kérdését továbbítottuk dr. Gáll Ferenc szekszárdi ügyvédnek, aki a következő tanácsot adta:
- Az autó adásvételi szerződésének ismerete nélkül, valószínűsítem, hogy az új tulajdonos felel az autóval összefüggő valamennyi költségért, bírságért stb. Az illetékes közigazgatási hatóságot (megyei kormányhivatalhoz tartozó okmányirodát) tájékoztatni kell a tulajdonosváltozásról. Ezt egyébként a már meglévő szabályok szerint, közvetlenül az adás-vétel után, a régi tulajdonosnak is meg kellett volna tennie, éppen a már említett eset miatt. Így ugyanis esélye sem lett volna az új tulajdonosnak, hogy kitérjen az átíratás alól. Az másik kérdés az, hogy a jelen helyzetben, a vevőn be lehet-e hajtani az általa felhalmozott tartozásokat.

Bármire kíváncsiak, forduljanak bizalommal Mauthner Ilonához, aki továbbítja a kérdést a megfelelő szakembernek. Elérhetnek minket az [email protected] e-mail címen, munkaidőben hívhatnak a 0630/650-3020-as számon, illetve küldhetnek levelet is a 7100 Szekszárd, Liszt Ferenc tér 3. címre. Jelige: Az olvasó kérdez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!