Közélet

2016.03.26. 16:20

Negyven éves a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület

Negyvenedik születésnapját ünnepelte a múlt hétvégén a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület. Egykori és mai táncosok, zenészek, barátok és tisztelők jöttek össze.

Budavári Kata ([email protected])

Fergeteges. Erre nincs jobb szó – mondja Streer Tamásné, a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület vezetője arra a március 18-a­i bulira, amelyen 190-­en vettek részt. A nagy ünnepség előestéjén természetesen bogyiszlói birkapörköltet ettek a vendégek, és kivilágos virradatig tartott a zene és a tánc. A negyven éves tánccsoport természetesen meghívta a schlitzi barátokat is. A német táncosokkal még 1979-­ben barátkoztak össze, ebből a kapcsolatból aztán testvértelepülési kötelék lett. – De sokkal több ez, mint táncos barátság – mondja a bogyiszlóiak elnöke, akitől azt is megtudtuk, a schlitzi csoport egykori vezetője levélben küldte el jó kívánságait.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Nagy örömet okoztak a bogyiszlói zenészek, táncosok, a schlitzi csapat és a Fölszállott a Páván győztes szekszárdi bartinás gyerekek
[/caption]

A német küldöttség részt vett azon a koszorúzáson is, amelyet a temetőben a táncosok emlékére állított kopjafánál tartottak a vendéglátók. A műsor este hat órakor kezdődött. Elsőként a legidősebb bogyiszlói táncosok álltak színpadra a művelődési házban. Volt, aki a gyerekével, volt, aki az unokájával járta, a kilencven éves korelnök például a lányával. Az első hat párt aztán negyven régi táncos váltotta a pódiumon, felkészülésükkel kapcsolatban pedig azt mondta a tánccsoport vezetője, hogy már a vasárnapi próbáikért megérte ez a négy évtized.

A továbbiakban nagy örömet okoztak a bogyiszlói zenészek, táncosok, a schlitzi csapat és a Fölszállott a Páván győztes szekszárdi bartinás gyerekek, akik bogyiszlói tánccal és bogyiszlói népviseletben nyerték meg a műsort. Összesen 182­-en szerepeltek ezen a különleges estén, és köszöntőket mondtak a baráti együttesek képviselői. Néhány település is tolmácsolta jókívánságait, és természetesen Tóth István, Bogyiszló polgármestere sem hiányozhatott erről az eseményről. Az ünnep ugyanis sokak szerint az egész falu ünnepe volt. A település első embere szerint nagy felelősség, amit a hagyományőrzők magukra vállaltak.

Bogyiszló két éve már, hogy Tiszta forrás település, és a táncosok pedig azért dolgoznak, hogy minél tovább meríthessenek az itt élők ebből a forrásból. A Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület feladata ugyanis a falu hagyományainak ápolása, ebből következően ők csak a helyi táncokban, szokásokban érdekeltek. Az együttesnek tíz Fülöp Ferenc­-díjas táncosa van, hárman A Népművészet Mesterei. Emlékszobájukban, mely a maga nemében páratlan, külön falat alakítottak ki azoknak a táncosoknak és zenészeknek, akik már elmentek. Az egyesület ugyanakkor a jövő felé tekint, minősítésre készülnek, illetve a budapesti Táncház Találkozóra, melyet a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervez, és amelyen hat tájegység mutatja be lakodalmas szokásait.

Egy kis történelem

Az 1971-­es a Szekszárdi Szüreti Napokra jöttünk össze. Akkor voltunk huszonévesek, és nem másról, mint egy baráti társaságról beszélünk. Öv évvel később Martin György néprajzkutató gyűjtött a faluban, és ezután a községi tanács, a Dunagyöngye TSZ és a tolnai Áfész úgy látta, van értelme komolyan venni a hagyományőrzést, ezért hivatalosan is megalakult a szövetkezeti népi együttes, melyet aztán a tanács és a két szövetkezet sokáig támogatott – eleveníti fel a kezdeti időszakot az együttesvezető. A kezdetekkor Streer Tamásné és a csapat többi tagja az iskolai táncos emlékeire, részben az idősek útmutatására, ezen felül pedig Szabadi Mihály szakértelmére támaszkodott. A sióagárdi koreográfus aztán tulajdonképpen családtaggá vált. Az első néhány évben ott ültek a próbákon az idősek, azaz az „adatközlők”, akik tanácsokkal szolgáltak a fiataloknak. A ma is ütőképes csapat magja általában 30­35 fő, de a nagy rendezvényeken 50­60­-an is megmozdíthatók. Az utazó létszám 40­42 táncos és zenész volt, és a csapat szinte egész Európát bejárta. Orsós Kis János és zenekara szívvel-­lélekkel a csapathoz tartozott, ma pedig az unoka, Mihalovics Zsolt vezette zenekar húzza a talpalávalót a bogyiszlói táncosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!