Közélet

2016.06.10. 10:29

Álom a békés időskor

Aktív napok, utazás, pihenés, játék az unokákkal. A legtöbben ilyen nyugdíjas évekről álmodnak. De úgy tűnik, ez álom marad, az állami nyugdíjból aligha fogunk megélni.

Mauthner Ilona ([email protected])

Szombaton a kunhegyesi mûvelõdési központban ismét megrendezték az ikertalálkozót és városi gyereknapot.

Fotó: AS

Még mosolyognak a most harmincas éveikben lévő fiatalok, amikor azt hallják, lehet, hogy nekik már nem is lesz nyugdíjuk. Ez képtelenség, mondta egyikük, hiszen jelentős összeget vonnak le a fizetésünkből nyugdíjjárulék címen. Az ifjú hölgy hozzátette, nyolc éve dolgozik, mióta megszerezte a diplomáját. A fizetésük messze nem elég arra, hogy saját lakást vásároljanak a férjével, albérletben élnek. Öt éven belül legalább két gyereket szeretnének. Igaz, ez újabb kiadás lenne, hiszen csak a pelenka horribilis összeg, nem beszélve arról, hogy a fizetés is visszaesik, ha az anya gyesre megy. Mi a fenéből tenne félre havonta ilyen helyzetben akár tízezer forintot is a majdani nyugdíjas éveire? – tette fel a kérdést.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által a 2011-es népszámlálás adatai alapján készített adatsor szerint rohamosan öregszik a társadalom: míg most körülbelül minden ötödik magyar nyugdíjas, ez az arány 2060-ra eléri a 30 százalékot, azaz két befizető tart majd el egy nyugdíjast, ami elképesztő teher. Külön gondot jelent, hogy az arányok elsősorban nem a nyugdíjasok számának emelkedése, hanem az aktív dolgozók számának csökkenése miatt tolódnak el ennyire. Jelenleg durván 6,4 millió munkaképes korú ember van Magyarországon, 5 év múlva már nem lesz 6 millió, 2060-ra pedig ötmillió sem.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az ember életében mindig gyűjt valamire, a legnagyobb örömmel a családjára, lakásra, autóra, később a gyerekek taníttatására (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

– A magyar nyugdíjrendszer még 15 évig eldöcög, de 2030 után már nem nagyon lesz finanszírozható, ha addig nem hajt végre az aktuális kormány komoly reformot. Márpedig a komoly reform korhatáremelést és/vagy nyugdíjcsökkentést jelent. Egyik sem az a forgatókönyv, amiért az ember őszintén lelkesedni tudna – mondta egy megkérdezett szakember.

A nyugdíjválságot elemzők is azt mondták, az átlagnyugdíj 2050-re a jelenlegi 79 százalékára csökken, így a jövő nyugdíjasai egyre kisebb hányadát lesznek képesek kifizetni azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak, amelyeket ma még megengedhetnek maguknak. A felmérések szerint a társadalom elöregedése miatt egyre kevesebb aktív korú lesz kénytelen finanszírozni egyre több nyugdíjast. Ma sem jó a helyzet, 2050-re azonban két keresőre jut majd egy nyugdíjas korú, a 65 év feletti lakosság aránya pedig 26 százalék lesz. Ma a várható élettartam a KSH 2011-es adatai szerint a férfiaknál 71, a nőknél 78 év. Mindez azt jelenti, hogy míg 80 éve a költségvetésre nem rótt akkora terhet a nyugdíjak kifizetése, addig ma gyakorlatilag minden nyugdíjas évekig igénybe veszi a rendszert.

Ön spórol-e a nyugdíjas éveire gondolva?

Török József, 56 éves vállalkozó: – Nem számítok a nyugdíjra. Ha elérem a korhatárt, azt követően is dolgozni fogok, amíg csak tehetem. Fiatalabb éveimben mindig volt mire félre tenni. Házat építettünk, felneveltünk három gyereket, és közben havi rendszerességgel fizettem az államnak a különböző járulékokat, mint vállalkozó. Kötöttem egy hosszú lejáratú életbiztosítást, ha az lejár, akkor annak az összegét teszem félre öregebb éveimre.

Molnár Csaba, 30 éves felszolgáló: – Albérletben lakom, párkapcsolatban élek, a két fizetést próbáljuk meg úgy beosztani, hogy mindenre jusson, és még félre is tudjunk tenni belőle. De megmondom őszintén, nem a nyugdíjra gyűjtünk, hanem előbb legyen saját lakásunk, aztán majd gyerekeink. Ez mind újabb és újabb feladatot jelent, melyeket most kell megoldani. Hol van még a nyugdíj?! Ha arra tennék most félre, akkor miből lenne lakásom?!

Török Tímea, 24 éves alkalmazott: – A szüleimmel élek, így legalább nem kell albérletre költeni, és az étkezés is megoldva. Vannak terveim, melyeket szeretnék megvalósítani, például öt éven belül szeretnék már a családalapítással foglalkozni, ahhoz pedig pénz kell. Addig igyekszem kihasználni a szülő-gyerek ideális kapcsolatát, megengedhetem magamnak, hogy amit keresek, magamra költsem, szórakozni járjak. A nyugdíjra egyelőre nem gondolok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!