Közélet

2016.06.27. 16:25

Az emberiség szolgálatában áll a Rotary

Címkék#Szekszárd

Ünnepélyes keretek között beiktatták a Rotary Club Szekszárd új elnökét.

Balázs László ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bajszné Kiss Magdolna leköszönő elnök Szrnka Pál nyakába akasztja az éves elnökséget szimbolizáló láncot a szombati charter ünnepségen (Fotó: Makovics Kornél). A TOVÁBBI FOTÓKÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
[/caption]Tizenkilencedik láncátadó ünnepségét tartotta szombaton a Vármegyeháza udvarán található kőnél a Rotary Club Szekszárd. A leköszönő elnök, Bajszné Kiss Magdolna összegző gondolataiban kiemelte, az erőgyűjtésre szánták a 2015/2016-os évet, ennek pedig az egyik legjobb módja a jó klubmunka. Mozgalmas klubélet áll mögöttük: több kihelyezett ülést és nyitott rendezvényt tartottak azért, hogy a harminc tag megismerje egymás gondolatát, véleményét. Emlékeztetett, jó kapcsolatot ápolnak a régió klubjaival, részt vettek a district valamennyi fontos eseményén. Kiemelten támogatják a hospice-t és a tehetséges fiatalokat. Állami gondoskodásban élő, valamint fogyatékos gyerekeknek szereztek örömet decemberben.

Az év kiemelkedő eseménye volt a Srí Lankai-i világelnök, K. R. Ravindran látogatása június közepén, aki a Jövő generációja projekt keretében a Balassa kórháznak átadott orvostechnikai műszereket, eszközöket is megtekintette. A június 17-18. között tartandó győri kongresszuson Paul Harris-díjat átvevő Bajszné Kiss Magdolna elmondta, két nemzetközi programhoz is csatlakoztak: a Colors of Hope keretében a háború sújtotta ukrajnai emberek megsegítéséhez járulták hozzá, az oklahomai Rotary Club tenderét támogatva pedig látássérültek ellátásához nyújtottak segítséget.

Az éves elnökséget szimbolizáló láncot átvevő Szrnka Pál köszöntőjében hangoztatta, magas a mérce, hiszen elődei nagy lelkesedéssel végezték munkájukat. Vannak tervek, elképzelések, hiszen jövőre lesz százéves a Rotary Foundation, az RC Szekszárd a nagyszabású Global Grant-projekttel szeretné ünnepélyessé tenni az évfordulót, melynek ismét az egészségügy lenne a kedvezményezettje. Tízéves lesz a magyar Rotary Kormányzóság, az első női kormányzó, a nyíregyházi Pénzes Ilona támogatásáról biztosította a szekszárdiakat. A további tervekről beszélve megjegyezte, az Országos Kéktúra útvonalának egyik szekszárdi pontján kialakítandó közösségi tér kialakítása őszre tolódik.

Felvetődődött a Pollack és Palánki utca kereszteződésében található gyermekotthon előtt egy fedett buszmegálló kialakítása. A 2004-ben indult weblapjukat is szeretnék megújítani, irattárukban – tudományosabb módon – rendeznék emlékeiket, dokumentumaikat. Kétnyelvű évkönyv kiadása is tervben van. Az ifjúsági szolgálat terén továbbra is támogatják a tehetséges diákokat. Természetesen kiemelt figyelmet fordítanak az iskolákra, óvodákra, gyermekotthonokra. Megszervezik a negyedik és ötödik, világhírű szedresi lovas tábort. A nemzetközi szolgálaton belül a meglévő és „hullámvölgyben” lévő kapcsolatok megerősítése élvez elsőbbséget. Szrnka Pál hozzátette: jövő áprilisban tartják ezredik klubülésüket, erre az időpontra szeretnék időzíteni a Rotary Napot, vagy a kormányzói látogatást.  

Négy klubtag kapott kitüntetést

A charter ünnepségen elismeréseket is átadtak. Többéves színvonalas titkári munkájáért Paul Harris-díjat kapott Bárczy Örs. A klub az ifjúsági munkában és rendezvények szervezésében vállalt feladataiért Szent-Györgyi-díjjal köszönte meg Kiszler Gyula munkáját. Szintén ezt az elismerést kapta a kórházprojekt előkészítésében, szervezésében és utókezelésében vállalt tevékenységéért Märcz Zoltán. Rábóczki Péter az adományok szállításában vállalt közreműködéséért és szervező munkájáért kapta meg az elismerést. Utóbbi két díjazott külföldi útja miatt később veszi át a kitüntetést.

113 ezer dolláros kórházi fejlesztés
A Rotary 2015-ös legnagyobb magyarországi kezdeményezése a Jövő generációja elnevezésű projekt. Mint köztudott, kilenc ország tizennégy klubja vett részt a tenderen, a fejlesztésnek köszönhetően a Balassa János kórházba közel 113 ezer dollár értékben kerültek orvostechnikai műszerek, eszközök, amelyeknek a beszerzése jószolgálati hálózaton keresztül történt. A program monitoringja még ezt az évet is kitölti. Az RC Szekszárd a közelmúltban kapta meg az értesítést, hogy a záró beszámolót jóváhagyták, és a munkaprogram hivatalosan is lezárult.

Függetlenség

A Rotary független a politikától, vallástól, más ideológiáktól. Az anyagi függetlenségre való törekvés mellett a véleményalkotás és nyilvánítás szabadságára is figyelnek. A szervezet nem kíván olyan törekvések mellé beállni, ami nem harmonizál az értékrendjével. Prioritást élveznek azok az akciók, projektek, amelyeket hasznosnak ítélnek, előnyös a kedvezményezetteknek, és természetesen kiállják a négy kérdés próbáját is. Nem szeretnének mások pénzének felhasználásával elismerést kivívni. Csak akkor kérnek, ha őszinte és önzetlen a támogatás felajánlása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!