Közélet

2016.06.22. 09:27

Az örökbefogadás egy életre szól, de sokat kell várni rá

Tolna megyében is évről évre többen szeretnének örökbe fogadni újszülött csecsemőt a gyermekvédelmi központ szerint. A legtöbben maximum két éves korú kisgyermekben gondolkodnak. A várakozási idő pedig ez esetben öt év is lehet.

Mauthner Ilona ([email protected])

újabb gyermeket helyeztek a békéscsabai Réthy Pál kórház inkubátorába , a neve Réthy Csilla

Fotó: Népújság Kft.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A legnagyobb érdeklődés az újszülöttek iránt van, de rájuk Tolna megyében általában öt évet kell várni (Fotó: Mártonfai)
[/caption]

Az idő a legfontosabb tényező azoknál, akik úgy döntöttek, hogy nem próbálkoznak tovább a teherbeeséssel, inkább örökbe fogadnak egy gyermeket. Ezek a családok már úgy is éveket töltöttek el a különböző meddőségi centrumokban, túl vannak több sikertelen beültetésen, mire eldöntik, "más gyermeke" is jó lesz, csak minél kisebb legyen.

Évekig tarthat

Az örökbefogadás szabályozott folyamata során a jelentkezést (megyei gyermekvédelmi központ) követően különböző igazolások (orvosi, jövedelem, pszichológiai, környezettanulmány) beszerzése, majd egy tanfolyam elvégzése, gyámhivatali meghallgatás követi. Ez után jön a leghosszabb szakasz, a várakozás időszaka, mely akár 5 évig is tarthat. Ez idő alatt ha változás történne – munkahely, lakhely, saját gyermek születése –, azt jelezni kell a tanácsadónak. Majd jön a gyermek kiajánlása, ismerkedés, barátkozás, összeszokás, gondozásba kihelyezés, és a sikeres gondozási idő leteltével következhet az örökbefogadás kérelmezése.

Judit és a férje is elmúlt negyven, amikor belátták, nem lesz már saját gyermekük. A próbálkozásokra tíz évük ment rá. Méhtükrözéssel kezdődött az első beavatkozás, majd újabb és újabb vizsgálatok, víz- és vitaminkúra, számtalan beültetés, egy-egy inszemináció. Ez utóbbinak azért nem volt sok értelme, mert ennek a szakorvos is kevés esélyt adott. Az eredmény: mindig negatív terhességi teszt.

– Idegileg kikészültünk, anyagilag a nullára kerültünk, még hitelt is vettünk fel a beavatkozások miatt. Három évet vártunk, mire gyermekünk lett, egy egy éves kislány, magánutas nyílt örökbefogadással, de gyerekotthonból. A vér szerinti anya nem mondott le róla születésekor, mert remélte, hogy javulnak a körülményei, és magához tudja venni őt, de ez 8 hónapig nem következett be. A szülőanya nagymamája viselte szívén a gyerek sorsát, ő keresett örökbefogadókat. Nagyon sok bürokratikus akadályon kellett átküzdeni magunkat, de megérte. Egészséges kislányunk, kruppos, de ennél súlyosabb betegségeket is vállaltunk volna – mondta Judit. Azt is elárulta, az első félévben attól tartott, hogy a kicsi nem fog enni, idegenkedik majd tőlük, illetve attól is félt, meg tudja-e ismerni, őszintén szeretni a "más" gyermekét. A legjobb tanács, amit kaptak: türelem és csak szeresd.

Ide kattintva elolvashatja a témához kapcsolódó jegyzetünket!

Kovácsné Kaszás Beatrix szekszárdi pszichológus szerint az örökbefogadások többsége jól sikerül, annak ellenére, hogy a szülőkben kezdetben talán több a feszültség mint az átlagos családokban. A gyermeknek és az új családjának össze kell szoknia, ez a vérszerinti szülőknél is így van, de az örökbefogadóknál az előzmények miatt érthető módon nagyobb a feszültség. A nőkben amúgy is van egy elvárás saját magukkal szemben: az anyaság egy alap státusz, amit illene teljesíteni.

Nyílt vagy titkos

Az örökbefogadás lehet nyílt vagy titkos. Nyílt, ha a vér szerinti szülő és az örökbefogadni szándékozók együttesen jelennek meg a gyámhatóságnál, ahol a vér szerinti szülő hozzájárul gyermeke nyílt örökbefogadásához. Nyílt örökbefogadások előkészítésében többnyire alapítványok működnek közre. Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő és az örökbefogadók nem ismerik egymást. A gyermekvédelmi gondozásban lévő gyermekek örökbefogadása titkos. A vér szerinti szülő az örökbefogadáshoz hozzájáruló nyilatkozatát gyermeke 6 hetes életkoráig visszavonhatja, amennyiben ő vagy valamely családtagja tudja vállalni a nevelést.

Az első éjszaka

A bonyhádi Kornélia nyílt örökbefogadás folyamán találkozott egy két hetes csecsemő édesanyjával, egy kedves, fiatal lánnyal a gyámhivatalban. Tudtak kicsit beszélgetni, ismerkedni. Mesélt az anya a terhességről, a szokásairól, magáról. Kornéliát sokáig foglalkoztatta, mi lehet vele, hogyan alakult az élete. Az első telefon után négy nappal hazavihették a kisfiút. – Hirtelen ott volt a karunkban egy csöpp baba, aki olyan hirtelen érkezett. Persze, éveket vártunk rá, de erre nem lehet felkészülni. Soha nem fogom elfelejteni az első éjszakát, amit együtt töltöttünk. A lámpát sem mertem lekapcsolni – mesélte Kornélia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!