Közélet

2016.06.26. 18:25

Egy olasz és egy thaiföldi lány érkezett cserébe

Címkék#Paks

Igazi multikulturális famíliává lett néhány hónapra Laczi Erzsébet családja. A paksi vállalkozó nő két gyermeke mellett egy thaiföldi és egy olasz lányról is gondoskodik.

Vida Tünde ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A „sokszínű család” múlt szerdán a paksi Sárgödör téren szurkolt együtt a magyar csapatnak teljes egyetértésben
[/caption]

A két lány a nemzetközi csereprogram, az AFS keretében érkezett Paksra. Erzsébet lánya, Dalida unszolására vállalkozott gyerekek fogadására. Niki és Noémi két hét múlva utaznak haza. Az utolsó napokat, heteket – különösen most a vakáció idején – igyekeznek sok élménnyel megtűzdelni. Múlt hétvégén a Balatonon voltak hajókázni, szerdán a Sárgödör téren szurkoltak együtt a magyar csapatnak teljes egyetértésben.

Noémi – teljese nevén: Noemi Maria di Guglielmo – természetesen az olasz csapatnak is drukkol. Ez sem „veri ki a biztosítékot” a családban hiszen Dalida és Romeo di Profio, azaz Erzsébet két gyermeke apai ágon szintén olasz származású.

Niki, azaz Nichathorn Sunthornvon Thaiföldön él, az USA mögött második helyként jelölte meg hazánkat, mert – mint elmondta – sok fotót látott Budapestről, amit csodálatosnak talált. Azt, hogy a sors nem oda, hanem egy kisvárosba juttatta el, már egyáltalán nem bánja, nagyon jól érezte magát, nagyon sok jó emberre talált, barátságokat kötött, sőt udvarlója is akadt, így teljesen természetes, hogy az elutazás közeledtét emlegetve elfátyolosodik a tekintete. Az itt töltött hónapokról viszont örömmel beszél. A mondatokat magyarul kezdi, majd bocsánatkérő mosollyal angolra vált, úgy pontosabban tud fogalmazni.

Míg Niki tavaly augusztusban, addig Noémi egy kisebb vargabetű után decemberben csatlakozott az így népessé vált famíliához, amelyben Erzsébet – miután egyedül neveli a gyerekeket, viszi a vállalkozást – a vendéggyerekeket is önállóságra szoktatta. Noémi szerint ez kifejezetten hasznos, hiszen olyan dolgokat tanultak, amire később szükség lesz. Neki – mint mondják – nem volt olyan nehéz a beilleszkedés, mint Nikinek, aki egészen más világból, más kultúrából érkezett. A thai emberek sokkal távolságtartóbbak, ezért furcsa volt neki az itt tapasztalt közvetlenség. Mára viszont magáévá tette az itteni szokásokat, és szerves részévé vált a vidám nagy családnak.

Noémi itt lett felnőttkorúvá, fergeteges bulit szerveztek neki

Anya, ahogy mind a négyen szólítják, szűkre szabott szabadideje ellenére figyel rájuk. Figyelme arra is kiterjedt például, hogy Noéminek fergeteges bulit rendezzenek a 18. születésnapjára, hiszen az dukál, amikor az ember nagykorúvá válik. Nem ritka a kerti parti, közös pizza- vagy éppen lángos sütés sem, de sok-sok kirándulás is gazdagította a lányok élménytárát. Jártak már a Balatonnál, Kecskeméten, Budapesten, sőt Erdélyben és Prágában is, feledhetetlen kalandban volt részük a mohácsi busójáráson. Nagy kaland, komoly tapasztalat volt az együtt töltött időszak a befogadó családnak és a vendégdiákoknak is. A két lány az elmúlt hónapokban a Vak Bottyán Gimnáziumban tanult, amiért Erzsébet külön is köszönetet mond. Hozzáteszi, hogy bizony nem lehetett egyszerű, de az iskola mindenben készségesen segítséget adott. Azt sem titkolja, hogy számukra is adódtak nehézségek, problémák, de ezeken sorra úrrá lettek, és nagyon-nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak mindannyian. A búcsú ideje július 10-én érkezik el, de – mint egybehangzóan állítják – ez nem lesz végleges, mindenképpen tartani fogják a kapcsolatot, és találkozni fognak.

A legrégebbi diákcsere szervezet

Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete. 1989-ben elnyerte a Special Mention kitüntetést az Egyesült Nemzetek Szervezetétől a világ fiataljaiért végzett munka elismeréseképpen. Nem sokkal az I. világháború kitörése után tizenöt Párizsban élő amerikai fiatal jelentkezett önkéntesként a helyi amerikai kórháznál mentőszolgálatra. Ez a csoport a későbbiek során az Amerikai Harctéri Szolgálat (American Field Service - AFS) néven szerzett ismertséget. Az alapítók szerint ha a jövő generációja együtt tud érezni más nemzetekkel, megérti a világ kultúráinak sokszínűségét, felismeri és elfogadja a különbségeket, akkor talán a háborúk is elkerülhetőek lesznek. A diákcsere programot 1947-ben kezdték: 51 középiskolás diákot vittek 10 országból az Amerikai Egyesült Államokba. Mára több mint negyed millióan vettek részt az AFS által szervezett interkulturális csereprogramokban. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!