Közélet

2016.06.27. 16:06

Ez már tényleg a hazai

Szedres, Paks és Tengelic környékén nagy kultusza van a dinnyének. A gazdálkodók többsége évtizedek óta próbál ebből megélni. Az idei szezon a szokásosnál kicsit később kezdődött, az árak egyelőre elfogadhatóak.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kicsit várni kellett rá, de végül beérett végre a hazai dinnye is a szedresi Mészáros B. Zoltánék területén is (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. Idén  a szokásos időben, június legvégén, július elejétől immár folyamatosan megvásárolható a hazai görög dinnye, felváltva ezzel a görög és az olasz termést. Először az úgynevezett sátorban nevelt dinnyével jöttek ki a piacra a hazai termelők, mondta Mészáros B. Zoltán szedresi termelő, aki édesapjával 14 hektáron termel dinnyét. Szép a termés, nagyon jó ízűek a korai fajtájúak. Szekszárdon két helyen, Várdombon egy helyen árusítanak július elejétől és emellett a kereskedőknek is szállítanak. Abban bíznak, hogy szép, hosszú, meleg nyár lesz és a dinnye szezonja is elhúzódik legalább augusztus végéig.

- Áprilisban úgy tűnt, lemondhatunk a jó termésről, a fólia alatt nevelt dinnyepalánta ugyanis megfagyott, egyik nap még délután 20 fok volt, míg másnap reggel mínusz három fokot mértünk és megfáztak a palánták. - mondta Mészáros B. Zoltán.

Hogy a dinnye mennyire népszerű ezen a környéken, ezt az is jelzi, hogy Szekszárdról Budapest felé haladva, a 6-os főúton szinte egymást érik az árusok. Az első dinnyéssel Dunaszentgyörgy előtt 10 kilométerrel találkoztunk, majd sorra következik a többi. Közel a főúthoz, egy kis bódéban, szállásra is alkalmas, átalakított régi autóban, vagy csak egyszerűen egy asztallal, székkel települtek ki az árusok több hétre, amíg a szezon tart.

A hazai görögdinnye kilója 200 forint körül indult el, gyakorlatilag olcsóbb mint az importból szállított, pedig azok hetekig tárolják amíg a fogyasztóhoz érnek. Amikor megérkeznek Görög,- vagy Olaszországból, akkor a nagybani piac konténereiben dekkolnak, majd leszállítják az adott kereskedőhöz, aki nagy tételben vásárol belőle. Ennek a tételnek az értékesítése is eltart pár hétig. Ezzel szemben a hazait egy, maximum két nappal korábban szedték föl a földről.

Apáról fiúra

A dinnye olyan mint a fagyi, mondta Mészáros B. Zoltán, ha napos, meleg az idő sok fogy belőle, ha hűvös a nyár, a kutyának sem kell. A fiatal agrármérnök édesapja munkáját folytatja azzal, hogy dinnyével foglalkozik. Mint mondta, az elmúlt 16 évben sok mindent megértek: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Ennek ellenére úgy gondolja, érteni kell hozzá, és előbb utóbb meghozza az eredményét a befektetett munka. Az országban tavaly 5550 hektáron termeltek dinnyét, a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének adatai alapján a dinnye termelési költsége 1,5-1,7 millió forint hektáronként. A bevétel pedig attól is függ, milyen lesz a nyár.

Kampányban
Sok vásárló szóvá teszi, mi az oka annak, hogy néhány bevásárlóközpontban 90 forint körüli áron kínálják a dinnyét, nekik ez hogyan érheti meg, teszik fel a kérdést. A termelők szerint a válasz egyszerű, az exportra szánt dinnyéből szállítanak a multikhoz is, ezeket a dinnyéket nagy tételben vásárolták meg, annak ígéretében, hogy a megrendelés a szezon végéig folyamatos lesz. Ilyenkor kilójáért 60 forint körüli árat kínálnak a kereskedők. Sokat segít az agrártárca által indított kampány is, bár közvetlenül nem tudnak hatást gyakorolni a felvásárlókra, az emberekre viszont igen, hiszen ma már megkérdezik az eladótól, hogy magyar-e a dinnye. A megtermelt hazai dinnye 60 százalékát az üzletláncokon keresztül értékesítik.

Nagyméretű

Milyen a jó dinnye? – kérdezi az ember a kereskedőt. Csak kevesen árulják el, mit is kell nézni a gyümölcsön. Először is a színét. A csíkos fajtánál, ha a sárga szín túl élénk, akkor még nem elég érett, ha a kacs vágása már beszáradt, az azt jelenti, hogy nem friss a dinnye. Legtöbben az ovális alakú, nagyméretű, 6-10 kilós dinnyéket keresik. Ezzel szemben a külföldi vásárlók kizárólag a 3-4 kilogramm körülit (hűtőméretűt), érdekesség, hogy a kisebb méretű dinnyéket a magyarok szinte alig veszik. Nagyon egészséges ez a gyümölcs. Húsában sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, ez nélkülözhetetlen a látáshoz, az agy működéséhez. Sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is található benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!