Közélet

2016.06.26. 11:20

Időben kell jelezni az égetést

Az aratási időszak kezdete egyben azt is jelenti, hogy számítani lehet a munkálatokkal összefüggésbe hozható tűzesetekre.

Hanol Erzsébet ([email protected])

Az elmúlt három évben, 2013 és 2015 között 121 kombájn, 126 bálázó gép és 59 traktor égett le, valamint 17 traktor pótkocsi szálas rakománya égett el hazánkban. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy megyénk szerencsére alig tett hozzá az adatokhoz, ugyanis 2013-ban egyszer, az azt követő két évben pedig egyszer sem keletkezett tűz mezőgazdasági gépekben. Mezőgazdasági létesítményekben keletkezett tüzekhez azonban 2013-ban 19, 2014-ben 16, 2015-ben pedig 8 alkalommal riasztották megyénk tűzoltóit.

Az aratás tűzvédelmi szabályairól az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik. E szerint a kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelyet tűzoltó készülékkel láttak el. A betakarítást megelőzően az üzemeltetőnek el kell végeznie a jármű tűzvédelmi felülvizsgálatát. A megfelelőségről szemle keretében kell meggyőződni. A betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni.

A tarlóégetés külterületi irányított égetésnek minősül, amely az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség engedélyéhez kötött, és legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen végezhető. A kérelmet legkésőbb az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig kell benyújtani, amelyet öt munkanapon belül elbírálnak. További információk találhatók a www.tolna.katasztrofavedelem.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!