Közélet

2016.06.23. 08:51

Nem kell ennyi kéményseprő

A héten lépett hatályba a rendelet, miszerint kétévente kell majd ellenőrizniük a kéményseprőknek a gáztűzelésű kéményeket. A szakma tiltakozik, attól tartanak, hogy megnő a halálos kimenetelű füstmérgezések száma. A szekszárdi székhelyű Caminus Tüzeléstechnikai Kft. igazgatója azt mondta, a kéményseprők több mint fele marad munka nélkül.

Mauthner Ilona ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Gázkészülék bekötését vizsgálja a Caminus szakembere Szekszárdon. Alapesetben legközelebb két év múlva kell már csak jönnie (Fotó: Makovics Kornél)
[/caption]

Hiába emelték fel szavukat a kéményseprők képviselői, életbe lép az új jogszabály, miszerint az évi egy helyett a jövőben csak kétévente teszik kötelezővé a füstelvezetők ellenőrzését a gáztüzelésű fűtési rendszerek esetében. A szakma szerint a hazai kémények jelentős hányada olyan rossz állapotban van, hogy az ellenőrzések ritkítása a szén-monoxid-mérgezések megtízszereződéséhez vezethet. Országosan jelenleg is hozzávetőleg 150 ezer életveszélyes kéményt tartanak nyilván. Ráadásul a bedőlt kéményseprő szolgáltatók a katasztrófavédelmi igazgatósághoz kerülnek.

Huszár Tibor, a megyénkben szolgáltató Caminus Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója – aki egyben a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke is – elmondta, a megyében több mint 50 ezer gázzal fűtött lakás van, és 27 kéményseprő végzi a feladatát. Jelenleg a szilárd tüzelésű kéményeket és a gázfűtésűeket évente egyszer kell ellenőriztetni. Huszár szerint az új szabályozás döbbenetes, hiszen Európa minden országában a régi típusú készülékeket évente kell ellenőrizni, hazánkban pedig a füstelvezetők 90 százaléka ilyen.

Szerinte szakmai indokot a változtatásra a döntéshozók nem is tudtak felhozni. Hozzátette, a Caminus helyzete annyiban speciális a többi szolgáltatóhoz képest, hogy a tulajdonosok (80 százalékban a szekszárdi önkormányzat, a többi rész pedig több másik önkormányzat tulajdonában van) tavaly december 17-én úgy döntöttek, hogy 2020-ig üzemeltetik a kft.-t. Akkor viszont még nem tudhatták, hogy a leépítésekkel járó kiadások mennyire terhelhetik meg a pénztárcájukat.

– Július 1-től, vagyis egy hét múlva lép életbe a változás – mondta Huszár Tibor. – Mivel az idén minden gáztüzelésű kéményt átvizsgáltak a kéményseprők – és mostantól csak két évente kell –, így jövőre jóval kevesebb lesz a munkájuk, így nincs is szükség ennyi emberre. Vagyis az állománynak több mint a felét kell elküldeni, ami viszont végkielégítéssel jár. Kérdés, hogy ezt a várhatóan jelentős összeget ki tudják-e fizetni majd a tulajdonosok. Ha nem, akkor lehet arra számítani, hogy a katasztrófavédelemhez kerül a megyében is ez a szolgáltatás. Huszár Tibor azt is mondta, Szekszárd polgármesterével még érdemben nem egyeztettek, hiszen az üzleti terv még nem készült el. Várhatóan a jövőről a következő közgyűlés mondja ki a végső szót.

Hogyan tovább?

A megyében dolgozó kéményseprők többsége a 30-as, 40-es éveiben jár. Ők azok, akik építőipari szakmunkásként végeztek valamelyik iskolában, és a Caminus a saját költségén, felnőttképzésként 800 órás tanfolyamot végeztetett el velük, majd vizsgát tettek, és ezután kerülhettek a tüzeléstechnikai kft. állományába. Eddig ugyanis kéményseprő szak egyetlen iskolában sem volt, illetve jelenleg sincs. Ezek az emberek már 2013 óta bizonytalanságban élnek, akkor vetődött fel először a szolgáltatás átszervezése.

Bizonytalanság
Hónapok óta minden nap görcsbe rándul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy vajon meddig lesz még munkám – mondta az egyik kéményseprő, aki kérte, a nevét ne írjuk le. – Ez egy nagyon speciális szakma. Ha leépítenek a Caminustól, akkor hol tudok elhelyezkedni? Újból üljek be az iskolapadba, és tanuljak valami mást? De addig miből tartom el a családomat? Hitelt vettünk fel, törleszteni kell, gyerekeim vannak, el kell tartani őket. Sajnos információhoz is alig jutunk, legfeljebb a hírekből, internetről tájékozódunk.

Csapások

Az utóbbi évek során több csapást mértek a kéményseprőszakmára a jogalkotók. 2013 januárjában, az első rezsicsökkentés keretében a seprést végző vállalkozások számára kedvezőtlen módon alakították át a díjrendszert, majd pár hónappal később a korábbi 4000 forintról 2000-re csökkentette a szakhatóság a seprési tarifát. 2013 júniusában újabb tízszázalékos díjlefaragást írtak elő. 2014. márciustól a kötelező lakossági kémény-felülvizsgálatok számát kettőről évi egyre mérsékelték, majd jött a mostani csökkentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!