Közélet

2016.06.16. 13:10

Régen összefogott a rokonság, ma fontosabb a külsőség

Régen a mulatozás, manapság a pazar külsőségek a legfontosabbak az esküvők zömén. Egykor úgy hordta össze a szükséges dolgokat a násznép, és senki nem volt rest kötényt kötve felszolgálni.

Vida Tünde ([email protected])

A fenti megállapítás természetesen általánosítás, így nem minden lakodalomra igaz, de az tény, hogy a lakodalomrendezés „iparággá” nőtte ki magát, s a vendégek inkább szemlélői, mint sem résztvevői a rendezvényeknek.

– Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a dekorációra. Talán többet is, mint kellene. Vannak nagyon ízléses lakodalmak, de nem ritka a giccsparádé sem – összegzi tapasztalatait Orsós György, aki idestova húsz éve vőfély. Régen egy hétig a lakodalmas házhoz jártak, vitték a tyúkot, saját kezűleg készítették a kuglófot, tortát – fejtegeti. Véleménye szerint a készülődés összefogta a családot, a lagziban pedig mindenki jól érezte magát, ha kellett, kötényt kötött a derekára, és kivette részét a felszolgálásból. Az sem volt gond, ha az ifjú pár eltűnt egy-két órára fényképezkedni. És senki nem sietett. Manapság szigorú forgatókönyv szerint zajlik minden, igyekeznek minél előbb megtartani a vacsorát, hogy maradjon idő „mulatni”, mert sokan alig várják, hogy átadják az ajándékot, már mennek is haza.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egyedi dekoráció akár több százezer forinttal is megtoldhatja az egyébként sem olcsó esküvői díjakat (A szerző felvétele)
[/caption]

Orsós György tapasztalatai szerint van egy korosztály, amelyiknek majdnem mindegy, hogy milyen zene szól, táncra perdülnek, viszont néhány kivételtől eltekintve a fiatalok nem tudnak táncolni, mulatni. A vőfélynek, akitől azt várják, hogy teremtsen jó hangulatot, igen nehéz dolga van az ilyen helyzetben. Mint hozzáfűzte, városokban ma már gyakorta ceremóniamesterre bízzák ezt a feladatot. Nem szabad túlszervezni, egy lakodalom minden percét programmal kitölteni, a jó vőfély arra törekszik, hogy megtalálja az arany középutat, összegezte.

Balogh Renáta, aki az elmúlt három évben Bikácson, idéntől – immár a megfelelő bizonyítvány birtokában – Budapesten vállal esküvőszervezést, megerősítette, a dekoráció valóban fókuszba került olyannyira, hogy akár még fényparádé is a részét képezi. A teremdíszítés közel félmillió forintot is elvihet, a virágkompozíciók mellé manapság már úszógyertya, gyöngy és selyemszalag is dukál. A köszönőajándék szinte kötelező elem, ez lehet mézeskalácsszív, tüllbe bugyolált bonbon, de Renáta szerint nagyon frappáns a mostanában divatos fotó, amihez a keretet előre beszerzik, a fotó viszont a helyszínen készül, így két legyet ütnek egy csapásra, mert nem kell már utólag fényképet küldeni a rokonoknak.

Fotó, videó, extrém helyszínek

Változnak az igények fotózás, videózás terén is. Amíg 30 évvel ezelőtt az esküvő és a vacsora között le tudták a fotózást, eleinte a fotográfus műtermében egy függöny, vagy akár falra erősített színes drapéria előtt, később valami mutatósabb parkban, addig ma már egyre inkább előtérbe került a kreatív fotózás, amit nem az esküvő napján ejtenek meg. Babai István fotós, operatőr azt mondja, szívesen választanak külső helyszíneket, búza- vagy éppen pipacsmezőt, de népszerűek a nagy kontrasztot produkáló épített hátterek, például egy lepusztult ipartelep vagy egy vasútállomás. Ezekbe igyekeznek belecsempészni valamit, ami a párra jellemző, így születnek a lovas esküvői fotók, vagy éppen olyan videó, ahol a menyasszony hegedül. Babai István úgy gondolja, egyre többen vannak, akik úgy látják, hogy a fotó és a videó az, ami hosszú távon megmarad, ezért áldoznak arra, hogy megfizessék a jó szakembereket. Akár a fotózásban, úgy az egész lakodalomszervezésben követik a külföldről beszivárgó trendeket, tette hozzá. Példaként hozta fel a tematikus dekorációt, a szinte show-számba menő betanult tánckoreográfiákat.

A zenekar sem olcsó

A hatfős zenekar 600 forintért vállalta a lakodalmunkat – mondta Ferenc, hozzáfűzve, az ő esküvőjük 1964-ben volt, akkoriban a napszám 60, egyhavi fizetés körülbelül 1800 forint volt. Igaz – mint hozzátette – csak azért volt ilyen olcsó a banda, mert „dusultattak” is, amivel ugyanennyit megkerestek. Pálfán így nevezték azt, amikor is a zenészek vendégtől vendégig járva elhúzták mindenkinek a nótáját, amit a násznép külön is meghálált. Manapság egyre divatosabb a lagzikban a DJ, de a mulatós zene szinte egyetlen lakodalomból sem hiányzik. Vidéken 150-160 ezer körül lehet találni jó hangulatot teremtő zenekart, de akad olyan, amelyik 300 ezret kér. Nem maradnak reggelig, a szerződés általában 1-2 óráig szól, a továbbiakért pluszpénzt kell fizetni. Megváltoztak az ajándékozási szokások is, ma jobbára készpénzt adnak, de divatos az utazás, wellness voucher is, míg – mint Ferenctől megtudtuk - ötven éve a vizesvödör és a bádogtölcsér sem számított ritkaságnak.

Költségek

Egy százfős lakodalmat 2-2,5 millió forintból lehet kihozni, mondja egybehangzóan az esküvőszervező, a vőfély és a fotós. Nyolc-tízezer forint fejenként az éttermi költség, azaz körülbelül egymillió. Ruhára 300, zenekarra 200, dekorációra akár 400 ezer forint is elmehet. Ahogy ezeknél, úgy a fotó és videó, azaz esküvői film esetében is nagy a szórás, a kettőt ki lehet hozni 200-ból, de aki minőséget akar, akár a dupláját is fizetheti. A tapasztalat az, hogy a külsőségeket egyre fontosabbnak tartják, ma már az sem számít ritkaságnak, hogy fényfestést rendelnek és más színben úszik a terem a vacsoránál, megint másban a táncnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!